Psychologie pro každého

Tipy_Psychologie pro kazdeho_Ramachandran_Eilert
Dnes se obohatíme o řadu zajímavých poznatků z oblasti psychologie. Víte například, co je to neuroestetika? Jak vlastně funguje lidský mozek? A jak podle výrazu něčí tváře poznám, zda mi lže? Vše se dozvíte díky našim knižním tipům.

Jako první tu dnes máme knížku Krátký výlet po lidském vědomí, která je velice užitečná nejen pro odborníky z oboru, ale i pro laiky. Srozumitelným způsobem popisuje, jak funguje náš mozek, a dává odpovědi na ty nejzapeklitější otázky.

Krátký výlet po lidském vědomí

Autor: Vilayanur Ramachandran
Přeložil: Vojtěch Pišl

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-262-1013-9
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Krátký výlet po lidském vědomí vydalo nakladatelství Portál.

Kniha vznikla na základě tzv. Reithových přednášek, k nimž je již přes 60 let každý rok vyzván jeden významný světový vědec. V souladu se záměrem lorda Reitha se slavný neurolog Vilayanur Ramachandran snaží své vědecké znalosti učinit přístupnými pro odborné i laické zájemce. Na základě zajímavých neurologických poruch, s nimiž pracoval (fantomové končetiny, Capgrasův syndrom, synestézie, neglekt), vysvětluje, jak funguje lidský mozek a snaží se odpovědět na otázky typu „Jak konstruujeme své tělové schéma?“, „Co je neuroestetika?“, „Co je metafora?“, „Proč někteří lidé vnímají noty barevně?“.

 

Ukázka z knihy

Věřit znamená vidět

Svět okolo sebe vnímáme tak snadno, že tuto schopnost často považujeme za samozřejmou. Avšak uvědomte si, co všechno je pro ni zapotřebí. V očních bulvách máte dva maličké převrácené a zkreslené obrázky – ale před sebou vidíte živý, třídimenzionální svět. Taková proměna – jak řekl Richard Gregory – není nic jiného než zázrak. Jak k tomu dochází? Co je to vnímání?
Jedním z oblíbených omylů je předpoklad, že se v oční bulvě nachází obrázek, který podráždí fotoreceptory na sítnici, aby se následně věrně přenesl po kabelu nazývaném zrakový nerv a promítl na plátno, jemuž se říká zrakový kortex. Jedná se o logický klam, protože pokud byste měli obraz promítnutý na plátno v mozku, musel by tam být i někdo, kdo by se na ten obraz díval – a ten někdo by potřeboval uvnitř své hlavy někoho dalšího a tak dále donekonečna. (str. 39)

Přečtěte si další ukázku.

 

Vilayanur Ramachandran

Vilayanur S. Ramachandran je neurovědec, který proslul svými výzkumy v oblasti behaviorální neurologie a vizuální psychofyziky bez užití složitých technologií. Je profesorem psychologie a neurovědy na Kalifornské univerzitě a nositelem mnoha ocenění. V roce 1997 byl časopisem Newsweek zařazen mezi sto nejvýraznějších lidí 21. století, podobně v roce 2011 ho magazín Time označil jako jednoho ze sta nejvlivnějších lidí na světě. V češtině vyšla jeho kniha Mozek a jeho tajemství (2013).

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Portál.

 

Nakladatelství Portál bylo založeno roku 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z oblasti psychologie, pedagogiky, sociální práce, médií ad. Dále vydává populárně psychologickou literaturu, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knížky pro děti. Vydává rovněž čtyři periodika: Psychologie dnes, Děti a my, Rodina a škola, Informatorium 3–8. Portál pořádá také odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

————————————————

Občas bývá rozdíl mezi tím, co nám někdo říká a co si myslí. Teď už nebudete muset hádat, co se dotyčnému doopravdy honí hlavou. S knížkou Jak prokouknout druhé podle výrazu tváře budete mít jasno!

Jak prokouknout druhé podle výrazu tváře

Autor: Dirk W. Eilert
Přeložila: Lucie Peláková

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-271-0047-7
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Jak prokouknout druhé podle výrazu tváře
vydalo nakladatelství Grada.

Prokoukněte druhé lidi podle výrazu jejich tváře! Díky této knize odhalíte, co si o vás ostatní skutečně myslí, co cítí nebo zda vám lžou – a to téměř ve všech osobních a pracovních situacích. Bude pro vás snadné s druhými úspěšně a harmonicky vycházet, spolupracovat i získat jejich důvěru a uznání.
Nikde jinde se emoce neodrážejí tak jako ve tváři. S pomocí této knížky plné fotografií, tipů a příběhů budete umět „číst“ druhé lidi a vcítit se do nich. Nebude pro vás problém rozpoznat a interpretovat výrazy obličeje, a to i z mikrovýrazů. Ty se sice objeví jen na zlomek vteřiny, ale spolehlivě vám odhalí potlačované emoce a podvědomé myšlenky. Naučíte se zachytit nálady druhých a správně na ně reagovat, ale také se se sami jasněji vyjadřovat.

 

Ukázka z knihy

Jak prokouknout druhe podle vyrazu tvare_1

Jak prokouknout druhe podle vyrazu tvare_2

Jak prokouknout druhe podle vyrazu tvare_3

 

Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.

Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete mnoho zajímavých knih
za skvělé ceny.

Zaujaly vás dnešní tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrátký výlet po lidském vědomí
Od psího dvojníka k purpurovým číslům

Ramachandran, Vilayanur S.

Portál, 2016

zobrazit info o knizeJak prokouknout druhé podle výrazu tváře

Eilert, Dirk W.

Grada, 2016

Napsat komentář