Ukázka z knihy Pohádková muzika

Pohadkova_muzika_nahledovy

Chtěli byste na prohlídku neobyčejného pohádkového zámku, ve kterém nic není takové, jaké se na první pohled zdá? Pak neváhejte a začtěte se do ukázky z bohatě ilustrované knihy Václava Čtvrtka.

Knihu Pohádková muzika od autora Václava Čtvrtka vydalo ve své edici Pohádkového čtení nakladatelství Grada.
Ilustrovala Zdeňka Študlarová.

 

Jak Terezka vodila turisty po zámku a Josef zlomil smyčec od houslí

Zámek, kde hrála pohádková muzika, stál na konci městečka. Měl vysokou věž s větrným kohoutem, devět střech a stříšek a jedenáct komínů. Chodilo se tam klenutou bránou přes padací most. V zámku měli třicet sedm komnat a komnatek. Vzadu byla malá branka, která vedla na starou zahradu a do zeleného parku. Za pobořeným plotem byl už jen dubový les.
Na zámku bydlela Terezka. Nosila modrou skládanou sukni s bílou blůzou, na nohách měla střevíčky na vysokých kramflíčkách, točila na prstě kroužkem s klíči a provázela po zámku turisty.
Přes silnici naproti stála škola. Učil tam Josef. Měl ve třídě skříň, ve skříni černé dřevěné pouzdro a v tom pouzdře housle a starý smyčec. Smyčec pamatoval už šest učitelů. Josef učil žáky zpívat a hrál k tomu na housle.
Až sem je to všecko obyčejné; ale odtud to začíná být proti fyzice.
Každé ráno vykoukla Terezka z okna, jestli už před zámkem stojí autobus s turisty. Potom seběhla dolů po schodech, aby spustila padací most a otevřela bránu. V kamenné předsíni v přízemí se chvilku zdržela. Je tam vycpaný medvěd a v předních tlapách drží plechovou kasičku.
Terezka klepla kramflíčkem o dlaždici a povídá medvědovi:
„Dobré jitro, nefouká tu na tebe?“
Na medvěda už sto let foukalo z chodby, ale kvůli Terezce vždycky spokojeně zabručel:
„Dobré ráno, je mi tu příjemně jako v zeleném lese.“
Terezka zatočila na prstě kroužkem s klíči, spustila most, otevřela bránu a vedla turisty dovnitř. Nahrnuli se do kamenné předsíně a začali hledat v peněženkách drobné. Terezka zaťukala klíčem na kasičku.
„Každý tam dá dvě koruny a děti polovic. Prosím vás, házejte to tam pořádně, nebo medvěd zabručí.“
Vtom cinkl do kasičky jen padesátník a medvěd hlasitě zamručel. Turisti se polekali a honem říkali, že uvnitř je hrací strojek. Terezka věděla, že to tak není. Tiše stála opodál a dívala se, jak turisti koukají medvědovi do huby a pán s PODROBNÝM PRŮVODCEM v ruce si tam svítí sirkou.
Potom si Terezka stoupla na třetí schod kamenného schodiště, počkala, až se to všecko utiší, a začala výklad:
„Zámek, který si prohlédnete, patřil knížatům Hološvecům z Perka. Hološvecové byli velmi zajímavý rod. Připomínají se jen dva jeho příslušníci. Je to předposlední Hološvec, který hrál na violoncello a dal v zámku zřídit hudební komnatku, kde se dodnes ozývá pohádková muzika. Komnatku navštívíme. Předposlední Hološvec a jeho choť paní Blandína měli dvě dcery, komtesky Kamélii a Štylfrídu. Ložnici komtesek navštívíme. Poslední z rodu Hološveců zůstal svobodný, říkalo se mu Pikous a vzal ho čert. Navštívíme lovecký pokoj, kde se to stalo. Obujte si prosím bačkory, půjdeme do patra do hudební komnatky.“
V patře byla dlouhá chodba a vonělo tam starým dřevem. Turisti se tiše šourali v bačkorách. Za nimi po hladkých dlaždicích bruslila nejmenší holčička v největších bačkorách, co se na zámku našly. Všecko se to zastavilo před bílými dveřmi. Terezka otevřela a ukázala klíčem dovnitř nevelkého pokojíku:
„Jsme v zámecké hudební komnatce.“
Hudební nástroje tu ležely na stolcích se zdobenými nožkami, postávaly v koutech a byla jich plná skříň s vypouklými skly.
Housle se leskly jako zlatý pták.
Violoncello plulo v slunečním světle jako zlatá ryba.
Basa se nesla jako černý koráb.
Harfa se podobala oknu, za kterým prší.
Klavír si hověl na sloních nohách.
Flétna se špulila jako panenka.
Pikola, to byla její menší sestra.
Hoboj dělal hubičku, jako by chtěl foukat bubliny.
Klarinet se rozhlížel stříbrnýma očima.
Dlouhán fagot napůl utekl před turisty za záclonu.
Lesní roh se vinul jako zlatý had.
Trubka se bojovně blýskala.
Pozoun mohl být hned dlouhý, hned krátký, jako strašidlo.
Buben, to byl tlouštík oblečený do hladké košile.
Bubínek byl jeho synek.
Činely se blýskaly jako dvě slunce.

Pohadkova_muzika_ukazkovy_obrazek_2

Ve vzduchu v hudební komnatce to tiše hrálo. Hrálo to samo od sebe, neslýchaně a zvláštně. Hra byla tišší a zas zvučnější, ozývaly se v ní struny, trubky, hoboje, flétny a zdálky dýchal buben.
Turisti si s tím nevěděli rady. Dívali se jeden na druhého a šeptali: „To přece není možné. Vždyť u toho nikdo nesedí.“
Vtom do té hudby basa, měkce, jako z usínání. A housle to zaplétaly do barevných pentliček a trubka do toho hodila zlatý pětník. Všecko to hraje, a nic se ani nehne.
Turisti byli celí nesví. Až jedna paní řekla:
„Někde tu bude rádio.“
Všichni si oddychli, že na to přišli. Jen Terezka věděla, že to tak není. Chvíli se dívala, jak turisti po všech koutech hledají tranzistorek, potom otevřela dveře do další komnaty, počkala, až se tam všichni nahrnou, a pokračovala ve výkladu:
„Jsme v loveckém pokoji. Dal ho zřídit poslední kníže Hološvec, řečený Pikous. Všecky ty parohy, parůžky a kančí hlavy patří zvěři, kterou sám postřílel. Pohovka pod oknem je udělaná z jeleních parohů. Na stěně visí dvě pušky. Z kratší dal předposlední Hološvec zastřelit medvěda, co dnes stojí s kasičkou v předsíni dole. Z té delší zastřelil poslední Hološvec jelena šestatřicateráka tu noc, kdy ho odnesl čert. Krb, kudy vyletěli, vidíte vlevo.“
Turisti se tomu dali do smíchu a říkali, že jsou to hlouposti. Jen nejmenší holčička v největších bačkorách zatahala Terezku za sukni a s vykulenýma očima jí pošeptala:
„Je tu strašidlo?“
„To víš, že je,“ mrkla na ni Terezka.
Pán s PODROBNÝM PRŮVODCEM rychle zalistoval v knížce. „O strašidle tu není ani zmínka!“ řekl hašteřivě.
„Máte nejnovější vydání Průvodce,“ řekla Terezka.
„Všechna starší vydání uvádějí, že zámeckou věž obývá strašidlo Vindyš. Věž je pamětihodná taky tím, že je ozdobena větrným kohoutem, o kterého byla svedena bitva.“
Den za dnem prováděla Terezka turisty, jen v pondělí býval zámek zavřený. Josef zatím ve škole pod zámkem učil žáky zpívat. Už dva měsíce probírali písničku Ovčáci, čtveráci. Všichni ji uměli zpředu i pozpátku, jen žák Slavík to pořád kazil.
Každý den ráno vešel Josef do třídy a řekl:
„Zavřete okna do ulice a ty, Slavíku, otevři uši.“
Potom sáhl do pouzdra pro housle. Patřily škole a byl k nim smyčec, který vydržel už šest učitelů. Inspektor Černý, co pravidelně čtvrtletně prováděl na škole inspekci, si velmi vážil právě toho smyčce. Jen vstoupil do třídy, pohladil si pásek černých vlasů, blýskl zlatým zubem a zeptal se:
„Co smyčec? V pořádku?“
„Prosím,“ odpověděl Josef a zahrál smyčcem několik taktů na housle.
„Dobrá,“ zabručel inspektor Černý a zapsal si to plnicím perem do notesu.
Josef proto na smyčec velmi dbal a zacházel s ním velmi jemně. Když ráno zavřeli žáci okna do ulice a Slavík se začal tvářit, že má uši úplně dokořán jako dvě zámecké brány, poklepal Josef tiše smyčcem na housle a udělal druhé bezpečnostní opatření, které se týkalo žáka Slavíka.
„Slavík si přesedne do první lavice, abych ho slyšel jen já. Zpívá velmi silně a velmi falešně a popletl by všecky lavice před sebou.“
Slavík si přesedl a spustili písničku Ovčáci, čtveráci. Josef hrál na housle, ostatní zpívali a Slavík jim do toho bučel. Tak bylo celkem všecko v pořádku. Jenže ten den, kdy začalo naše vyprávění, měl Josef už od rána plnou hlavu Terezky. Složil pro ni písničku a chtěl ji Terezce večer zahrát. Tak se stalo, že zapomněl žáka Slavíka přesadit do první lavice. A vůbec byl velmi roztržitý.
Vzal housle z pouzdra, jemně natřel smyčec kalafunou a rovnou řekl:
„Ovčáci, čtveráci.“
Stiskl housle pod bradou a začal hrát. Třída se dala do zpěvu.
Ale i když měl Josef plnou hlavu písničky pro Terezku, přece jen slyší, že někdo začal Ovčáky dřív.
„Dost,“ řekl Josef. „Někdo se nám ulil od startu.“
Znova si srovnal housle pod bradu a vzal to od začátku. Třída se dala do zpěvu. Všecko se to shodlo, jen ten jeden hlas se zas vlekl pozadu jako raněné křídlo.
„Přidej plyn!“ křikl Josef a přitiskl smyčec silněji na struny. Jenže pořád slyší ten hlas, jak klopýtá o čtvrt taktu pozadu. „Dost,“ řekl Josef, „začneme ještě jednou.“
Foukl si vpředu za košili, aby si ochladil zlost, a začal do třetice. Teď to zas bylo celé falešné, chvilkami o půl tónu, chvilkami o tři čtvrtě.

Pohadkova_muzika_ukazkovy_obrazek_3

 

Chtěli byste vědět, jak kapitola skončí? Dočtěte si ji!


gradaKnihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePohádková muzika

Čtvrtek, Václav

Grada, 2016

Napsat komentář