Zvládněte rozptýlenost svých potomků s publikací Soustřeď se!

soustred se! nahledovy
Problémy se soustředěním ve škole vykazuje čím dál tím více studentů. Problematice se proto v poslední době zabývají nejen média, ale také experti, kteří se snaží přicházet s novými přístupy a řešeními. Právě i o nich je kniha Soustřeď se! z nakladatelství Portál.

Není snadné být rodičem dítěte s poruchou pozornosti, a ještě těžší je být rodičem trpělivým, za všech okolností milujícím. Přitom právě trpělivost a schopnost dávat najevo svým dětem lásku je dle autorky základem úspěchu. Tresty a výhrůžky často nevedou k ničemu jinému než ke strachu, který ovšem jádro problému neřeší, a k dlouhodobému traumatu, které naopak nejen schopnost soustředit se zhoršuje. Trpělivost je důležitá i ve vztahu k dávkování zátěže dítěti. Přehnané nároky nesnesou ani ti nejpilnější. Představovaná publikace nabízí nejen rady, jak svému dítěti i sobě pomoci, ale předkládá i důvody, které k aktuálnímu stavu vedly.

Jak se v knize dozvíme, vše má své kořeny v chemických reakcích a může být poměrně snadno vysvětleno skrze vzorce.  Petra Throbrietz se také dotýká faktu, že děti, které byly ve stresu již před narozením, budou v tomto trendu pokračovat a vykazovat nadprůměrnou citlivost.

Autorka vychází z předpokladu, že dnešní děti čelí takové řadě podnětů a nejrůznějších lákadel, že je pro ně stále obtížnější vnímat konkrétní téma, soustředit se na vyučování, zvládat plynule a bez zbytečných odkladů domácí úkoly.

Výzkumy prokázaly, že se soustředěním má vážné problémy kolem 40 % dětí. Bez koncentrace však nelze uspět. Tento rádce názorně ukazuje, co se vlastně odehrává v dětské hlavě, jak lze rozpoznat nedostatky v soustředění a jak mohou rodiče pomoci svým dětem, aby se dokázaly lépe koncentrovat – ať už vytvořením správného prostředí, dostatečnou tělesnou aktivitou nebo praktickými cvičeními. Test, rozdělený podle věkových skupin, pomůže rodičům určit, kde leží potenciál jejich dítěte a jaké jsou jeho slabé stránky.

Tlak ve škole je ovšem velký. Možná Julie ve svých devíti letech potřebuje ty dlouhé odpolední přestávky, kdy sní nad svými sešity, místo aby dělala úkoly… A že sedmiletý Max prostě nedokáže klidně posedět, nýbrž se musí neustále houpat na židli a šoupat nohama, vlastně není divu. Koneckonců má příliš málo příležitostí k vyřádění.

Zaujala vás kniha? Máte v rodině podobné zkušenosti? Přečtěte si i zbytek ukázky.

Soustřeď se!

Autorka: Petra Thorbrietz
Přeložila: Michaela Škultéty

Počet stran: 104
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-262-1032-0
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Soustřeď se! vydalo nakladatelství Portál.

 


Nakladatelství Portál se zaměřuje především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly další oblasti jako sociologie, politologie, zdraví, média, antropologie, ekologie, filozofie, ekonomie, sémiotika či kulturologie.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRákoska v dílně lidskosti
Česká škola v 19. století očima účastníků

Vošahlíková, Pavla

Academia, 2016

Napsat komentář