Genealogická kniha Západozemí

big_hra-o-truny-vznesene-rody-zapadozem-WR0-289950
Příznivci populárního seriálu Hra o trůny, vycházejícího z ještě populárnější knižní série Píseň ledu a ohně, se občas ztrácejí v přehršli nejrůznějších postav pocházejících z rozmanitých rodů. Právě pro ně je určena kniha věnující se jednotlivým rodům Západozemí.

Kdo by neznal Hru o trůny, jeden z nejpopulárnějších seriálů HBO (o tom svědčí i fakt, že je tento televizní pořad uveden v Guinessově knize rekordů jako historicky nelegálně nejstahovanější titul v historii). Jeho předobrazem je knižní série Píseň ledu a ohně spisovatele fantasy a sci-fi literatury G. R. R. Martina. Knihy i seriál jsou známy neuvěřitelným množstvím postav, pocházejících z velkého množství rodů. Občas je proto velmi těžké se v nich zorientovat a správně si děj interpretovat.

Právě pro tyto účely vydalo nakladatelství Slovart publikaci Hra o trůny: Vznešené rody Západozemí, která přináší (nejen) divákům televizního seriálu přehled těch nejvlivnějších rodů ze světa ledu a ohně. Čtenář v knize najde stručnou historii, genealogii a popis nejvýznačnějších členů a služebníků rodů Starků, Lannisterů, Targaryenů, Baratheonů, Greyjoyů, Tyrellů, Freyů, Arrynů, Tullyů, Boltonů a Martellů. K tomu je publikace plná map, fotografií ze seriálu a snímků seriálových rekvizit.

Titul se prezentuje jako průvodce první až pátou sérií seriálu, nedoporučovala bych jej tedy divákům, kteří s Hrou o trůny teprve začínají. Ti by byli nemile překvapení, protože text obsahuje mnohé spoilery (což je logické, když stručně shrnuje děj prvních pěti sérií). Naopak pravidelným divákům Hry o trůny, kteří drží krok s nejnověji natočenými díly, bude kniha Hra o trůny: Vznešené rody Západozemí velmi užitečným průvodcem v případě, že se budou chtít zorientovat ve složitých politických machinacích a rodových strategiích. Není vůbec jednoduché udržet krok s příběhem, kde se snad každou seriálovou sérii mění postava krále na trůně a kde neustále vznikají nové aliance a na druhé straně nová nepřátelství.

Knihy typu Hra o trůny: Vznešené rody Západozemí vyvolávají u čtenářů pozitivní i negativní reakce. Většinou se slovní bitky svádějí o to, zdali je taková kniha pouze komerčním trikem, jak vytáhnout z čtenářů peníze, nebo jestli jde doopravdy o smysluplný příspěvek k tématu. Leckdy je nesnadné rozhodnout, která z názorových skupin je blíže pravdě. Stejně tak je tomu i u recenzovaného titulu. Zatímco člověk, nezasažený kouzlem seriálu, by měl ve svém soudu poměrně jasno (a pravděpodobně by to nebylo k dobru knihy), já jakožto fanoušek knižní řady i seriálu oceňuji především krásné provedení publikace, které mi bude dlouho zdobit čestné místo v knihovně, a přehlednost knihy, díky které vždy rychle najdu komentář k postavě, jejímž posláním či minulostí si nejsem zrovna jistá.

Titul Hra o trůny: Vznešené rody Západozemí doporučuji především skalním fanouškům televizního seriálu Hra o trůny, kteří budou pravděpodobně nadšeni grafickým zpracováním knihy a její věcností. Informace v knize sice nejdou příliš do hloubky (vyčerpávající míru informací by ocenili především fanoušci knižní série od G. R. R. Martina), ale pro základní orientaci v příběhu jsou plně dostačující.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHra o trůny: Vznešené rody Západozemí (série 1–5)

Slovart, 2016

Napsat komentář