Životopis středověkého krále, jenž se stal předobrazem rytířství

RichardSaladin
Ačkoli jméno Richarda Lvího srdce si vybaví i historií nepolíbení čtenáři, málokdo zná podrobnosti životní pouti tohoto anglického panovníka. Právě o ní vypráví kniha předního francouzského historika.


Autorem historické publikace Richard Lví srdce. Král a rytíř, kterou vydalo roku 2016 nakladatelství Argo v edici Ecce homo, je významný francouzský historik Jean Flori. Jean Flori je pracovníkem Centre national de la recherche scientifique a Central d’Etudes Supérieures de Civilisation Médiévale, tedy předních francouzských historických pracovišť. Specializuje se hlavně na dějiny středověké společnosti, rytířství a křížových výprav. O těchto tématech vydal spousty uznávaných odborných titulů, za všechny lze jmenovat například knihy Rytíři a rytířství ve středověku a Eleanora Akvitánská. Vzpurná královna.

Richard I. Lví srdce, pocházející z dynastie Plantagenetů, byl v letech 1189-1199 anglickým králem. Jeho otcem byl král Jindřich II. a matkou Eleanora Akvitánská. V mládí, které prožil v Anjou, byl silně ovlivněn kultem rytířství a trubadúry, údajně sám složil několik oslavných písní. Patrně nejsilnějším momentem Richardova života (když pomineme vzpouru proti vlastnímu otci) byla účast na křížové výpravě do Svaté země, na kterou se vydal roku 1190. V rámci kruciáty porazil dosud neporaženého Saladina (dobová miniatura, zachycující souboj Richarda se Saladinem, je velmi známým zobrazením nejen pro historiky, ale díky svému častému využívání například na obalech knih týkajících se středověku – kniha Jeana Floriho není výjimkou, i pro laické čtenáře).

Kniha Richard Lví srdce se zaobírá všemi aspekty života tohoto anglického panovníka od jeho mládí přes účast na křížové výpravě až po smrt a následná legendistická zpracování jeho života. Je rozdělena na dvě části. Část první, nazvaná „Princ, král, křižák“, je životopisem Richarda I., část druhá, pojmenovaná „Král a vzor rytíře“, se zabývá ideálem rytířství ve středověku a osobou Richarda ve světle tohoto ideálu. Kromě černobílých ilustrací a map je kniha doplněna četnými citacemi z písemných historických pramenů. Autor doplnil svou knihu rozsáhlým poznámkovým aparátem a soupisem bibliografie, shrnujícím dosavadní bádání o probíraných tématech.

Kniha Jeana Floriho není čtením pro ty, kteří se s historií běžně nesetkávají. Vyžaduje od čtenáře jistý vědomostní základ, především co se středověké společnosti, kultury a středověkých dějin Anglie týče. O tom, že nejde o žádnou na faktografii rezignující popularizaci, svědčí mimo jiné i rozsah knihy, čítající přes čtyři sta padesát stran poutavého a historický osvíceného výkladu. Pokud čtenáři nevadí zabíhání do detailů a podrobné líčení všemožných politických vztahů a strategií, může se těšit na poučnou četbu, jež jej na několik hodin přenese do doby středověkých králů, královen a rytířů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRichard Lví srdce
Král a rytíř

Flori, Jean

Argo, 2016

Napsat komentář