Knihy pro osobní rozvoj

Tipy_Knihy pro osobni rozvoj
Dnes vám představíme čtyři naučné knihy, jejichž četbou obohatíte své znalosti a schopnosti. Seznámí vás s lékařskou sexuologií, odhalí vám počátky života, pomohou vám překonat osamělost nebo objevit váš skrytý talent.

Velmi užitečná a potřebná kniha O duši a sexu pojednává, jak název naznačuje, nejen o lidské duši a jejích poruchách, ale též o sexualitě a všem, co s ní souvisí. Poznejte podstatu věcí kolem sebe – přečtěte si o nich, pravdivě a upřímně.

O duši a sexu

Autoři: Martin Hollý, Marie Těthalová

Počet stran: 248
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-262-1004-7
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu O duši a sexu vydalo nakladatelství Portál.

Rozhovor s psychiatrem a sexuologem Martinem Hollým nahlíží do systému psychiatrické péče, jeho úskalí a nadcházejících proměn v podobě reformy psychiatrie, překonává mýty o psychických poruchách a představuje možnosti jejich léčení. Zabývá se také sexualitou jako nedílnou součástí života každého člověka, a to jak v jejích obvyklých projevech, tak v případných variantách a poruchách.
Cílem rozhovoru je přispět k odtabuizování tématu psychiatrie a duševních poruch, destigmatizace duševně nemocných a otevření prostoru pro dialog mezi laiky a odborníky. Seznamuje také s oborem lékařské sexuologie.

 

Ukázka z knihy

Člověk se schizofrenií obvykle trpí velkou úzkostí z toho, co se s ním děje
Představit si, co je schizofrenie, není pro laika úplně snadné. Někteří lidé si myslí, že schizofrenie je totéž co rozpolcená osobnost. Co ale opravdu znamená diagnóza schizofrenie? Můžete to přiblížit na nějakém příběhu z praxe?
Typický příběh člověka se schizofrenií začíná v pozdní pubertě, kdy se začíná chovat zvláštně. Zvláštní je svou nenápadností, tím, že se více stahuje do svého světa. Někdy je nápadný svou extravagancí, ať už názorovou nebo vzhledovou. A obvykle v době, kdy přichází větší zátěž – není nic neobvyklého, že to je například kolem maturitních zkoušek –, tento člověk přestává spát, začíná mluvit sám se sebou a je zřejmé, že komunikuje i v jiné rovině než v té reálné. Chová se vztahovačně, cítí se být něčím ohrožen, obvykle trpí velkou úzkostí z toho, co se s ním děje. Jeho chování je úplně mimo běžné normy a budí velkou pozornost okolí. Laicky bychom řekli, že se chová bláznivě. Jeho emoce neodpovídají tomu, co se děje, reaguje jinak, než se od něj čeká. Odchází, když se čeká, že bude sedět, a sedí, když se čeká, že odejde, neudrží oční kontakt. Takovýto příběh potom často končí akutním převozem na psychiatrii a hospitalizací. (str. 97)

Přečtěte si další ukázky.

 

Martin Hollý

MUDr. Martin Hollý, MBA, je psychiatr a sexuolog. Publikoval v monografii a odborných časopisech, přednáší na domácích i zahraničních konferencích. Působí také jako externí lektor poradenských a vzdělávacích firem, specializuje se na trénink komunikace a týmové spolupráce.

 

Marie Těthalová

Mgr. Marie Těthalová vystudovala speciální pedagogiku, pracuje jako šéfredaktorka časopisu Informatorium 3–8 a knižní redaktorka nakladatelství Portál. Za své rozhovory na téma zdravotního postižení obdržela dvě ocenění Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.

Informace o autorech byly čerpány ze stránek nakladatelství Portál.

————————————————

Moderní doba se svými vynálezy nás od sebe paradoxně čím dál více vzdaluje. Díky internetu získáváme mylný dojem, že jsme si blíž, ale ve skutečnosti k sobě máme mnohem dál. A často se cítíme osaměle. V takových chvílích je dobré mít po ruce knihu, která nám porozumí. Třeba právě Osamělost.

Osamělost

Autor: The Beastess

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-247-5478-9
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Osamělost vydalo nakladatelství Grada
v edici Psychologie pro každého.

Na světě je více než sedm miliard lidí – vrážíme do sebe v davu, nadáváme si v nekonečných kolonách aut, dokonce i v přírodě je čím dál těžší najít tiché zákoutí, kde bychom mohli být alespoň chvilku sami se sebou. Přesto se řada z nás cítí osamělá. Proč tomu tak je? Proč je stále složitější najít v přelidněném světě spřízněnou duši?
V této knize najdete odpovědi na mnohé často kladené otázky. Je na vině moderní doba se svým důrazem na seberealizaci jednotlivců, s rozpadem tradiční rodiny a obrovskou fluktuací obyvatelstva? Anebo jsme to spíš my sami, protože nejsme schopni vytvářet blízké vazby, opakujeme ve vztazích stále tytéž chyby, popřípadě vůbec „nejsme stvořeni“ pro partnerství či život v rodině?
Zamyslete se spolu s námi nad vykořeněním ve světě, zdánlivě dokonale propojeném prostřednictvím internetu a moderních technologií, či nad tím, jakou citovou daň platíme v neustálé honbě za osobním úspěchem. Rozebereme si působení rodičů a dětských traumat na naši schopnost utvářet vztahy k lidem a vysvětlíme si také rozdíly mezi extroverty a introverty, protože každý typ osobnosti přistupuje k problému osamělosti jinak. Na příkladu modelové rodiny, jejíž zajímavý a ryze současný příběh se vine celou knihou, se dozvíte, jak se ve své vlastní osamělosti zorientovat a překonat ji.
Knihu pro její čtivost ocení široký okruh čtenářů. Zajímavé podněty a inspirace v ní najde i odborná veřejnost z okruhu psychologů, psychiatrů, koučů osobního rozvoje, pedagogů a pracovníků v pomáhajících profesích, včetně studentů těchto oborů.

 

Ukázka z knihy

Snad každý z nás si v dospívání připadal občas nepřitažlivý, nepatřičný (nebo místy až trapný) a odsouzený k věčnému celibátu či posměchu party. Mládež se s tím vypořádává bez rozdílu generací v podstatě stále stejně. Snaží se to přehlušit hlasitou hudbou, silnými řečmi, někdy drogami, jindy psaním básniček nebo sněním o celebritách… Dnes k tomu ještě přibyla možnost získat iluzi obdivu a přátelství na sociálních sítích. Ve třinácti se sto padesáti „lajkům“ věží stejně snadno, jako já jsem kdysi věřila tomu, že Marta žije v psím útulku a od šedesátých let dosud nesvlékla minisukni (s jejíma nohama proč taky!).

Většinu lidí to samozřejmě v dospělosti přejde. Nabudou reálného pocitu vlastní hodnoty, najdou si partnera, založí rodinu a „zařadí se do společnosti“, jak se říkalo za mé éry. To je normální vývoj. Avšak ani tato „normálnost“ nikomu nezaručí, že se časem se samotou či osamělostí znovu nepotká. Co je příčinou? Člověk nemusí být ani výstřední bohém, ani protispolečenský živel (ať už pod tím ta která doba chápe cokoli), a přesto se mu může stát, že ho někdo uprostřed života opustí, případně že onemocní, zestárne, přestane se mu dařit… a ocitne se tak v izolaci, na okraji zájmu těch mladších, hezčích a úspěšnějších. (str. 10)

Prolistujte si celou ukázku. A další si můžete přečíst v našem článku.

————————————————

Každý z nás má nějaký talent. Nadání pro něco, díky čemu se budeme cítit užitečnější a spokojenější. Jenom je potřeba to objevit a šikovně rozvinout. S tím nám pomůže humorná a praktická knížka Jednejte jako vítěz, myslete jako vítěz.

Jednejte jako vítěz, myslete jako vítěz

Autor: Steve Harvey
Přeložila: Denisa Smejkalová

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 142×208 mm
ISBN: 978-80-7252-609-3
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Jednejte jako vítěz, myslete jako vítěz vydalo nakladatelství Práh.

Stejně vtipné, duchaplné a objevné jako bestseller Jednejte jako dáma, myslete jako muž.
Každý člověk dostal do vínku nějaké nadání – ať už je to schopnost řešit problémy, navazovat vztahy s lidmi nebo vyrobit něco krásného vlastníma rukama – a tento dar vám nikdo nemůže vzít. Musíte se ho jen chopit, rozvíjet ho a najít ten správný způsob, jak ho využít – v zaměstnání, v manželství, při práci pro druhé, zkrátka v každé oblasti vašeho života.
Kniha Jednejte jako vítěz, myslete jako vítěz vám díky jednoduchým radám Stevea Harveye, které jsou praktické a objevné zároveň, přináší podrobný návod jak zjistit, jaký dar jste dostali právě vy, jak ho dovést k dokonalosti a jak s jeho pomocí zcela změnit svůj život.

 

Ukázka z knihy

Umíráte zaživa?
Jak poznáte, že umíráte zaživa? Řekněme si to natvrdo. Jestli jste skrz naskrz líní, nemůžete očekávat, že se vám podaří najít v životě nový směr a něco změnit. Pokud máte tendenci všechno odkládat, nehnete se z místa. Jestliže děláte věci napůl, lajdácky nebo je neděláte vůbec, nehnete se z místa. Chybí-li vám nadšení, nehnete se z místa. Jste-li nespolehliví, nehnete se z místa. Nedá se vám věřit? Nehnete se z místa. Každá známka negativity, která vás odvádí od vašich snů, má za následek, že se nehnete z místa. Negativita rozhodně není tím motorem, který pohání vaše nadání.
Že umíráte zaživa, poznáte i podle toho, že jste nejinteligentnější z těch, s nimiž se stýkáte. Pokud to tak je, obklopte se novými lidmi. Není možné, abyste byli člověkem, který všechno ví a kterému už nikdo nemůže říct nic nového, protože to zadusí nejen vaši vlastní kreativitu, ale i kreativitu lidí z vašeho okolí. (str. 52–53)

 

Steve Harvey

Steve Harvey (*1957) je americký komik, televizní a rozhlasový moderátor, herec a autor bestsellerů Jednejte jako dáma, myslete jako muž (Práh, 2010) a Jak si najít a udržet muže a zůstat dámou (Práh, 2011). Od poloviny osmdesátých let působí v oboru stand-up comedy. V roce 1997 vyjel na turné s pořadem Králové komedie, v němž účinkoval s Cedricem D. L. Hughleym a Berniem Macem. Jejich společné komediální představení se stalo základem celovečerního filmu The Original Kings of Comedy v režii Spika Leeho. V současné době Steve Harvey moderuje vlastní televizní talk show a rozhlasovou Ranní show Steva Harveyho. Je držitelem ceny Emmy a zakladatelem Nadace Steva a Marjorie Harveyových, podporující vzdělání a rozvoj dětí, které ztratily rodiče.

Zdrojem informací o autorovi je tisková zpráva nakladatelství Práh.

————————————————

Poodhalte samotné prapočátky života s Kouzelnou zahradou biologie, odbornou, a přitom srozumitelnou knihou esejí. Složité chemicko-biologické záležitosti se díky ní stanou přístupnějšími a přitažlivějšími.

Kouzelná zahrada biologie

Autor: Gottfried Schatz
Přeložily: Alena Gremingerová, Klára Landauerová

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7429-533-1
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu Kouzelná zahrada biologie vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Bezmála dvacítka esejí, v nichž světoznámý chemik a biolog popisuje fenomény, které určují naše chápání člověka a jeho místa v přírodě. Ve svých úvahách využívá podmanivě poetických obrazů, aby složité jevy, jež věda popisuje, podal srozumitelným způsobem a smysluplně je vřadil do celku naší lidské zkušenosti. Pokouší se uchopit a našemu chápání zpřístupnit samotné počátky života, energetické procesy v živých organismech či ukládání vědomostí. K těmto otázkám přistupuje nejen jako erudovaný biolog, ale také jako člověk hluboce zakořeněný v kulturním dědictví Evropy. Kultura a věda jsou pro něj jen dvě stránky téže mince. V některých momentech tak líčení složitých chemicko-biologických problémů přechází téměř do podoby někdejší „romantické biologie“ 19. století, která se právě pomocí obrazů převzatých ze života snažila o syntetické vystižení jevů, k jejichž fixování dosud scházel vlastní pojmový instrumentář. Gottfried Schatz navrací vědy o živém k jejich živoucímu prameni a jako skvělý tlumočník dokáže přecházet mezi krajinami přísné vědy a obecně srozumitelného jazyka.

 

Ukázka z knihy

Odkud pocházíme? Tato otázka nás zajímá od nepaměti, dlouho nám na ni ale dávaly odpověď jen mýty a svaté knihy. Teprve když biologové začali přemýšlet o vzniku rozmanitých podob života, poznali, že tyto podoby nebyly stvořeny hotové, ale že se život nepřetržitě proměňuje v nové formy. Na „stromu života“ jsme my lidé jen nepatrnou a pozdní větvičkou. Kde však jsou kořeny tohoto stromu? Jak život na naší planetě začal?
Na tuto otázku nebudeme asi nikdy schopni odpovědět s jistotou, víme však, že na Zemi existoval život již krátce po jejím vzniku. Mladičká Země se srazila se zbloudilou planetou a proměnila se v ohnivou kouli, ze které se odtrhl Měsíc. Během následujících stovek milionů let na ni dopadaly obrovské meteority a vytvářely nesčetné, dnes již zahlazené krátery. Když však před 3,8 až 3,6 miliardami let zavládl na Zemi opět klid, byl na ní už život. Byly snad ony žhnoucí krátery retortami, v nichž se oživila mrtvá hmota? Je možné, že se biblický ráj tak osudově podobal peklu?
Nejstarší z nám známých pradávných tvorů žijí skutečně v horoucích gejzírech a v sirných vřídlech, v nesmírně hlubokých rozsedlinách zemské kůry, a dokonce ve žhavém uhlí. Jejich extrémním životním prostorem jsou zlomy v mořském dně, z nichž tryská voda horká až 500 °C. (str. 13–14)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Gottfried Schatz

Gottfried Schatz (1936–2015) studoval chemii v rakouském Grazu. Působil na vídeňské univerzitě, v letech 1968–1974 byl profesorem biochemie na Cornellově univerzitě v americké Ithace, od roku 1974 pracoval po 25 let na univerzitě ve švýcarské Basileji. Zabýval se především vznikem a fungováním mitochondrií – energetických center vyšších buněk. Za své objevy byl vyznamenán řadou prestižních cen, čestných doktorátů a členstvím v mnoha akademiích věd. Je autorem řady publikací, česky vyšla jeho kniha Za hranicemi genů (Brno 2014)​.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Vyšehrad.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete mnoho zajímavých knih
za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKouzelná zahrada biologie
Eseje o postavení člověka v přírodě

Schatz, Gottfried

Vyšehrad, 2016

zobrazit info o knizeJednejte jako vítěz, myslete jako vítěz
Jak objevit, uchopit a rozvíjet své nadání

Harvey, Steve

Práh, 2016

zobrazit info o knizeOsamělost
aneb Kolik máte přátel na Facebooku

Beastess, The

Grada, 2016

zobrazit info o knizeO duši a sexu
Rozhovor s Marií Těthalovou

Hollý, Martin - Těthalová, Marie

Portál, 2016

Napsat komentář