Napříč rozmanitými kulturami

Knizni tipy_napric rozmanitymi kulturami
V dnešních knižních tipech budeme cestovat nejen mezi různými částmi světa, ale i mezi rozličnými kulturami. Podíváme se do zemí, v nichž vládnou ženy. Pronikneme ke kořenům terorismu. A na závěr navštívíme jižní Arábii.

Přečtěte si nápaditou a osvěžující knížku Simona Birda a Kateřiny Karáskové o místech, kde mají ženy navrch! Nejenže se dozvíte, zda zástupkyně něžného pohlaví doopravdy někde vládnou pevnou rukou, ale také navštívíte jedinečné exotické země a obohatíte svou mysl o mnohé zajímavé poznatky.

Kde ženy vládnou

Autoři: Simon Bird, Kateřina Karásková

Počet stran: 392
Vazba: brožovaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-88104-06-3
Doporučená cena: 273 Kč

Knihu Kde ženy vládnou vydalo nakladatelství Agentura KRIGL.

Že Amazonky dávno vymřely? Hloupost. Vítejte ve společnostech, kde mají navrch ženy!
Nápaditý cestopis vás zavede do čtyř velmi neobvyklých kultur. Poznáte mexické indiánky, které své muže překonávají nejen inteligencí, ale i objemem. V Indonésii prozkoumáte jediný muslimský matriarchát. Vysoko v čínských Himálajích navštívíte nejromantičtější etnikum na světě. A nakonec se na severovýchodě Indie seznámíte s nenápadným kmenem, jehož muži zoufale bojují za rovnoprávnost.
Cíl cesty: skutečně někde vládnou ženy?
Autoři strávili na každém místě dva až tři měsíce. Načrtávali místní lidi, zaznamenávali jejich příběhy a pročítali historicko-etnografické studie. Výsledkem je tato svěží, originální knížka přesahující žánr cestopisu, která zaujme i ty nejzatvrzelejší mužské šovinisty.

 

UpravLogaKrigl_120x60Nakladatelství Krigl bylo založeno v roce 1992 a po celou dobu existence si zakládá na solidnosti, serióznosti a dlouhodobosti spolupráce. Nechává na každém zákazníkovi, aby výše uvedené potvrdil či vyvrátil.

 

————————————————

Náš druhý dnešní tip zabrousí do závažnějších oblastí. Knížka Chalífa a Západ s podtitulem Kořeny terorismu a pokrytectví Západu přináší texty známého historika Franca Cardiniho o islámském radikalismu a souvislostech toho, co nám v současnosti tolik nahání strach…

Chalífa a Západ

Autor: Franco Cardini
Přeložily: Jitka Michalčíková, Tereza Sieglová

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7429-632-1
Doporučená cena: 228 Kč

Knihu Chalífa a Západ vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Italský historik Franco Cardini, známý i českým čtenářům (ve Vyšehradu vyšla jeho monografie o svatém Františkovi z Assisi) se v řadě svých textů publikovaných na blogu zamýšlí nad nejpalčivějšími problémy dneška, jako je vzestup Islámského státu a jeho vůdce, který se prohlásil novým chalífou, hlavou všech muslimů. Odborník na středověké dějiny a na dějiny islámu hledá hlubší souvislosti vzestupu Islámského státu a nachází je jak ve vlastních dějinách islámského světa, tak v pokrytectví a chybné politice Západu, které vzestup nejradikálnějších forem islamismu mnohdy podporovaly. V úvahách, které mají formu deníkových zápisů, můžeme sledovat historikovo myšlení, které propojuje aktuální události a jejich kořeny v historii velmi vzdálené i novější. Věnuje se například místu, které v historické zkušenosti a imaginaci muslimského světa zaujímá Palestina a Jeruzalém, a jak vzestup islámského radikalismu souvisí s izraelsko-palestinským konfliktem. Kniha Franca Cardiniho je bohatým zdrojem podnětů k hlubšímu přemýšlení o souvislostech toho, co celý svět každý den s hrůzou sleduje v médiích.

 

Ukázka z knihy

Ráno 7. ledna 2015 dva bratři, dvaatřicetiletý Chérif a čtyřiatřicetiletý Saïd Kouachi, francouzští občané muslimské víry a severoafrického původu, vtrhli do sídla týdeníku Charlie Hebdo – proslaveného kreslenými vtipy o islámu, ale i o křesťanství a židovství – a zabili téměř všechny redaktory, několik zaměstnanců ochranky a mimo budovu také dvaačtyřicetiletého policistu Ahmeda Merabeta, muslima. Po dramatickém útěku se jim podařilo ukrýt se v budově nedaleko Paříže, odkud je policie o dva dny později vytáhla a zastřelila je. Později vyšlo najevo, že minimálně jednoho z nich, Chérifa, již policie znala a měla ho pod dohledem a že byl napojený na skupinu spojenou s al-Káidou, byl naverbován v jedné náborové filière pro mladé francouzské bojovníky a před časem se vrátil z Iráku, kde se připojil k organizaci Džabhat an-Nusrá. Mezitím ve čtvrtek 8. ledna mladý muslim Coulibaly, zdánlivě bez jakéhokoli spojení s oběma teroristy, zabil u Parku Montrouge ve XIV. obvodu příslušníka městské policie a potom následujícího dne, 9. ledna ráno, přepadl košer supermarket v Porte de Vincennes ve XX. obvodě; několik zákazníků obchodu, občanů židovského vyznání, kteří se připravovali na šabat, zajal jako rukojmí a čtyři z nich zabil. Téhož dne ho v prostorách supermarketu zabila zásahová policejní jednotka.
(str. 11–12)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Franco Cardini

Franco  Cardini (narozen 5. srpna 1940 ve Florencii) je italský historik zaměřující se na dějiny středověku. Jeho rozsáhlé dílo pokrývá témata, jako jsou křížové války, spiritualita a imaginace, vztah křesťanství a islámu. Za jeho odbornou práci se mu dostalo řady ocenění. Některá z Cardiniho děl jsou přeložená do češtiny: František z Assisi (Praha 1998), Evropa a islám (Praha 2004), naposledy Jeruzalém – Průvodce dějinami města (Praha 2015). Kapitolou Válečník a rytíř přispěl do úspěšné kolektivní práce Středověký člověk a jeho svět (ed. Jacques le Goff).
Kromě svého odborného medievistického zájmu se Franco Cardini dlouhodobě věnuje i aktuálním otázkám současnosti a angažuje se občansky a politicky. Byl odpůrcem zásahu v Afghánistánu a invaze do Iráku, kandidoval v místních volbách ve Florencii za levicové uskupení. Na své webové stránce si vede deník Minima cardiniana, ve kterém komentuje aktuální politické události, zejména na Blízkém východě, a spojuje tu svou historickou erudici se zájmem o aktuální dění.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Vyšehrad.

 

Nakladatelství Vyšehrad od založení v roce 1934 sídlilo na Karlově náměstí v Praze 2. Dnes má sídlo na Žižkově, poblíž nepřehlédnutelného televizního vysílače a kostela sv. Prokopa. Se svými zhruba 80 tituly ročně se řadí mezi dvacítku největších českých nakladatelů. V řadě tematických oblastí – v historii a literatuře faktu, ve filosofii a teologii, v beletrii, zahrnující jak prózu, tak poezii, v dárkových publikacích, v kuchařkách a knihách věnovaných otázkám zdraví – se snaží nabízet kvalitní literaturu novou i léty prověřenou.

————————————————

Pro odlehčení se nyní vydejme na dobrodružnou poznávací cestu do vzdálené minulosti. Díky Viktorovi Černému a jeho knize Po stopách ′Ádů máme nyní konečně možnost dosáhnout k počátkům jihoarabské civilizace a důkladně prozkoumat starší pravěká období tajemné Arábie.

Po stopách ′Ádů

Autor: Viktor Černý

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-200-2518-0
Doporučená cena: 365 Kč

Knihu Po stopách ′Ádů vydalo nakladatelství Academia
v edici Mimo – humanitní vědy.

Pravěkým dějinám Evropy, Egypta a Předního východu byla v české literatuře věnována již značná pozornost. Díky celé řadě badatelů máme dnes k dispozici poměrně podrobný obraz zachycující jednotlivé okamžiky kulturního a populačního vývoje těchto oblastí. V případě Arábie ale ne. Ještě před několika desetiletími nebyly pro její starší pravěká období k dispozici prakticky žádné spolehlivější doklady a počátky jihoarabské civilizace, jejíž představitelkou se stala legendární královna ze Sáby, bývaly kladeny do souvislosti s kulturami Předního východu. Přesvědčte se, že jižní Arábie nebyla jen jeho pasivním okrajem a že její civilizace vyrůstala na mnohem starším základě, který můžeme rekonstruovat pomocí kulturních artefaktů a prostřednictvím genetické diverzity současné populace.

 

Ukázka z knihy

Návštěva dalekého ostrova ležícího patrně u jihoarabských břehů je popsána v cestách námořníka Sindibáda známého z Pohádek tisíce a jedné noci sepsaných okolo roku 900 n. l. Šestá cesta vypráví o jeho ztroskotání na místě, jehož popis by odpovídal východnímu cípu Sokotry, který je pro námořní dopravu vzhledem k velkému množství korálových útesů skutečně velmi nebezpečný. Při Sindibádově pokusu proniknout do vnitrozemí ostrova se setkáváme s popisem krasových útvarů, což prostředí na Sokotře rovněž odpovídá: „A plul jsem na tom prámu v té řece, jsa zamyšlen nad tím, k čemu povede můj záměr, a plul jsem neustále k místu, na němž ta řeka vtékala pod ono pohoří, postrčil jsem prám do onoho otvoru o octl jsem se v hrozné tmě pod tím pohořím“. Sindibád nakonec procitá mezi Indy a Habešany, kteří na místo přišli, aby „zavodňovali svá pole a osení“. Ti jej následně zavedli ke svému králi, jenž Sindibáda nějaký čas hostil, a při odjezdu mu předal dary pro bagdádského chalífu.
Od literární fikce se oprostíme při studiu díla al-Hamdáního,10 který žil někdy mezi lety 893–945 n. l. Kromě gramatiky, poezie a astronomie se věnoval i arabské historii a geografii. Pocházel přímo z Jemenu a z jeho díla Kitáb Džazírat al-ʿArab, překládaného obvykle jako Popis Arabského poloostrova, čerpala celá řada badatelů ještě na konci 19. století. V dalším spise Iklíl (Koruna) podal podrobné informace o genealogii panovníků himjarského království jižní Arábie. Hamdání pocházel z rodiny po generace se zabývající karavanním obchodem a jeho odkaz je tak rovněž významným zdrojem informací praktického charakteru, např. o místním chovu velbloudů. (str. 22)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKde ženy vládnou

Bird, Simon - Karásková, Kateřina

Agentura KRIGL, 2016

zobrazit info o knizeChalífa a Západ
Kořeny terorismu a pokrytectví Západu

Cardini, Franco

Vyšehrad, 2016

zobrazit info o knizePo stopách 'Ádů
Jižní Arábie v čase a prostoru

Černý, Viktor

Academia, 2016

Napsat komentář