Sexualita a sociologie

Bez názvu - 1
V posledních desetiletích je sexualita stále probíranějším tématem. Dnes vám představíme knihu, prostřednictvím které proniknete do hloubky této oblasti z hlediska moderní sociologie. Seznamte se s aktuálními poznatky této problematiky.

Nakolik je naše sexualita a sexuální identita přirozená a nakolik je ovlivněna kulturou, ve které žijeme? Nakolik jsme v tomto ohledu sami sebou, a nakolik se podřizujeme očekáváním společnosti i svého partnera?
Kniha seznamuje čtenáře nejen se základními pojmy moderní sociologie, ale především se sociologickým pohledem na sexualitu vycházejícím z tezí sociálního konstruktivismu. Přibližuje čtenáři problematiku pohlaví a genderu, zabývá se tématy, jako jsou intersexualita, transgender, asexualita, homosexualita, vztahem sexuality a moci či problematikou sexuálních práv a sexuálních deviací. Přičemž si vždy klade otázku, nakolik jsou tyto jevy historicky proměnlivé.
Přináší aktuální poznatky ze sociologických výzkumů a ukazuje, jak se proměňovaly sexuální scénáře, jimiž se členové společnosti řídí.

Sexualita a sexuální identita

Autor: Martin Fafejta

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-262-1030-6
Doporučená cena: 369 Kč

 

Knihu Sexualita a sexuální identita vydalo nakladatelství Portál.

 

Ukázka z knihy

Polyamorie

Polyamorie, tedy touha, schopnost a ochota plnohodnotně milovat a mít emocionálně-erotické vztahy paralelně s více lidmi je vnímána jako projev nezralosti, chybné emocionální socializace či nezodpovědnosti. Lidé ji pak zaměňují se skupinovou sexualitou či promiskuitou, což jsou aktivity, se kterými nemá polyamorie podle svých zastánců nic společného, neboť to, že je jedinec schopen a ochoten milovat více partnerů najednou, neznamená, že je hypersexuální.

Podle Vitkové (2010) jsou otevřené polyamorické vztahy pro mnohé nepřijatelné, neboť nezapadají do sociálních konstrukcí, které utvářejí jazyk emocí. Ten obsahuje slova jako „žárlit“, „podvádět“ apod. a usazuje je do určitého kontextu. Má-li člověk dva milostné vztahy, hegemonní diskurz říká, že jednoho z milostných partnerů (popřípadě oba dva) podvádí, a pokud se to onen podváděný dozví, nutně musí žárlit. Žárlit má člověk i tehdy, když se jeho partner někomu jinému dvoří, koketuje s ním apod., i když je zřejmé, že je to ze strany jeho partnera hra, nic vážného. Žárlivost je v tomto kontextu vnímána jako legitimní emoce, přirozená reakce na partnerovu nevěru, podvádět je nelegitimní. (str. 189, 190)

Prohlédněte si také další část ukázky.

 

O autorovi

Martin Fafejta je sociolog, přednáší na Katedře sociologie, andragogiky a kulturní antropologie na FF UP v Olomouci.

Zdroj informací: nakladatelství Portál


Nakladatelství Portál bylo založeno v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi a knihy pro děti.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSexualita a sexuální identita
Sociální povaha přirozenosti

Fafejta, Martin

Portál, 2016

Napsat komentář