Tolstého božské dílo

Lev Nikolajevic Tolstoj_Kralovstvi Bozi ve vas
Lev Nikolajevič Tolstoj je čtenářům znám především svými nadčasovými romány Anna Karenina a Vojna a mír. Málokdo možná bude vědět, že jeho tvorba má i svou spirituální stránku, kterou rozhodně stojí za to poznat.

Kniha Království Boží ve vás náleží do spirituální linie Tolstého tvorby, která nabrala sílu a svébytný tón až v posledních dvaceti letech jeho života. Avšak o to vyzráleji a myšlenkově působivěji vyznívá. Vzdálen hluku ruských velkoměst – jak skutečným životem, tak uvažováním – představuje zde Tolstoj své nejniternější přesvědčení a životní filozofii. Promlouvá z ní především touha po lásce v nejširším slova smyslu, touha po nenásilném, klidném, spravedlivém a čestném životě s čistým svědomím a s niterně prožívanou vírou jakožto nejdůležitější životní hodnotou. Ozývá se zde zároveň jednak údiv nad nesmyslným směřováním světa od základních humanistických principů k povinné vojenské službě, válkám a zabíjení lidí, jednak také obžaloba násilí a institucí, které násilí obhajují či dokonce vyžadují. Ale zároveň je tato kniha ukázáním cesty. Cesty v duchu Ježíše Krista. Tato cesta odmítá povrchní uctívání čehokoli vnějšího, poukazuje na mnohdy absurdní církevní dogmata a odkazuje k samotnému jádru víry, k tomu, co je skutečně důležité, co bylo důležité v době Tolstého a stejně důležité je i dnes. Nenásilí, mravnost a pokora. To vše v hluboké čisté lásce. Kniha je výborem z díla podle posledního českého vydání z roku 1925 v překladu Karla Štěpánka, Josefa Bečky a Karla Velemínského.

 

Království Boží ve vás

Autor: Lev Nikolajevič Tolstoj
Přeložili: Karel Štěpánek, Josef Bečka a Karel Velemínský

Počet stran: 190
Vazba: brožovaná
Formát: 170×247 mm
ISBN: 978-80-87494-20-2
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Království Boží ve vás vydalo nakladatelství ALMI.

 

Ukázka z knihy

Jedním z prvních ohlasů na moji knihu byly dopisy amerických kvakerů. V těchto dopisech kvakeři projevovali svůj souhlas s mým míněním, že pro křesťana je nepřípustné násilí a válka, oznámili mi podrobnosti o své tak řečené sektě, která prostřednictvím skutků přes dvě stě let vyznává toto Kristovo učení, totiž neprotivit se zlu násilím, a neužívala a dosud neužívá ke své obraně zbraně. Zároveň s dopisy mi kvakeři poslali své brožury, časopisy a knihy. Z nich jsem poznal, jak dalece jimi byla již před mnoha lety nevyvratitelně dokázána povinnost křesťana zachovávat přikázání, abychom se neprotivili zlu násilím, a byla dokázána nesprávnost církevního učení, které popravy a války připouští.
Kvakeři prokázali celou řadou úvah a textů, že s válkou, tedy mrzačením a vražděním lidí, se náboženství neztotožňuje. Dále ujišťují a dokazují, že nic tak nepomáhalo zatemňovat Kristovu pravdu v očích pohanů a nic tak nepřekáželo rozšíření křesťanství ve světě, jako to, že lidé, kteří se nazývali křesťany, toto přikázání neuznávali a válku a násilí dovolovali.
„Kristovo učení, jež vniklo do vědomí lidí nikoliv prostřednictvím meče a násilí,“ říkají, „nýbrž prostřednictvím neodporování zlu, mírností, pokorou a mírumilovností – se může ve světě šířit jenom příkladem míru, souladu a lásky mezi svými stoupenci.“ (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Lev Nikolajevič Tolstoj

Lev Nikolajevič Tolstoj (1828–1910) pocházel ze starého ruského šlechtického rodu. Literární dráhu započal během vojenské služby v padesátých letech. Jejím vyvrcholením jsou díla Anna Karenina a Vojna a mír. Kromě spisovatelské činnosti se věnoval i pedagogice a filozofii – dopisoval si i s T. G. Masarykem. Patřil k velkým kritikům poměrů v tehdejším Rusku, čímž si vysloužil exkomunikaci z církve a zákaz publikační činnosti. Na konci života chtěl rozdat rodinný majetek chudým a žít v souladu se svým anarchistickým světonázorem. Sen už neuskutečnil, zemřel náhle na zápal plic v železniční stanici Astapovo.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví bux.cz.


Nakladatelství ALMI vzniklo z potřeby zajistit vydávání kvalitních knih pro čtenáře v ČR v 21. století. Zajišťuje vydávání a prodej knih, jejichž četbu považuje za základ duchovního a mravního vývoje. Nabízí pomoc s vydáním knih neznámým autorům. Krédo nakladatelství zní: kvalitní kniha formuje kvalitního člověka. Jeho cílem je nabídnout současnému českému čtenáři kvalitní krásnou knihu. Pomoci na svět knihám z pera kohokoli, kdo přináší světu pomoc, útěchu či radu, jak se stát lepším, lidštějším.
Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrálovství Boží ve vás

Tolstoj, Lev Nikolajevič

ALMI, 2016

Napsat komentář