Vítejte ve městě, kde nic není jisté

cestovatel stoletim
Argentinsko-španělský spisovatel Andrés Neuman se ve svém románu vydává po snové a magické cestě vedoucí městem, v němž se každou noc mění poloha ulic a domů. Kdo je ve skutečnosti podivný Hans a kdo páchá hrůzné zločiny?


Kniha Cestovatel stoletím, která byla nezávisle na sobě několika médii označena za fantastický a převratný román, je dílem spisovatele jménem Andrés Neuman. Andrés Neuman je argentinsko-španělský prozaik, básník, překladatel, blogger a sloupkař. V Granadě, kam se přestěhoval se svými rodiči ve čtrnácti letech, absolvoval španělskou filologii. Svou kariéru spisovatele započal jako básník a autor krátkých próz. Roku 1999 vyšel jeho první román Bariloche, definitivně se však prosadil právě až románem Cestovatel stoletím, za který získal cenu Premio Alfaguara a Cenu kritiky. Neumanův román, který u nás vydalo roku 2016 nakladatelství Argo, ve svém anglickém překladu figuroval na seznamech nejlepších knih roku, uveřejněných deníky The Independent, The Guardian a Financial Times.

Na počátku 19. století přijíždí tajemný muž Hans s truhlou plnou knih a rukopisů do města Wandernburg, které je ještě tajuplnější, než on sám. Toto město, ležící přibližně mezi bývalými státy Saskem a Pruskem, nelze přesně lokalizovat, protože jeho poloha se neustále mění. Stejně tak se každou noc mění i rozmístění domů a ulic. Původně chtěl Hans ve Wandernburgu pouze přečkat noc, nakonec však zůstává a postupně se noří do všech vrstev tamější společnosti. Ve městě dokonce nachází lásku, díky níž se seznamuje se zajímavými a přemýšlivými lidmi. Jeho na první pohled poklidný pobyt naruší až zločin…

Pozornějšímu čtenáři jistě neuniklo, že stručný popis děje románu Cestovatel stoletím jako by v některých částech vypadl z Kafkova Zámku. Stejně jako Kafkovo kultovní dílo je Cestovatel stoletím svou atmosférou tajemný, magický, melancholický a v jistém smyslu depresivní. Neuman dokázal skvěle vystihnout čarovnou atmosféru příběhu, takže čtenář se do ní dokáže velmi rychle zcela ponořit a naladit své myšlení na shodnou vlnu, čímž se jakoby stává součástí děje.

Román je zajímavý nejen svou atmosférou, ale i autorovým vyprávěcím stylem. Ačkoli je děj poměrně jednoduchý, Neuman bohatě upotřebuje svou rozhodně ne chudou slovní zásobu, kterou využívá především v popisných částech knihy. Podrobné popisy jsou sice dokonalé a detailní, ale čtenáře rozhodně nenudí a neruší, naopak umně dokreslují pozadí hlavní zápletky. Jak čtenář sám po přečtení knihy pozná, nikoli neprávem je Cestovatel stoletím nazýván nejlepší knihou roku a dokonce předním dílem literatury 21. století.

Titul Cestovatel stoletím doporučuji přemýšlivým čtenářům, hledajícím poutavou a stylisticky bohatou literaturu s neobvyklou atmosférou.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCestovatel stoletím

Galán, Andrés Neuman

Argo, 2016

Napsat komentář