Židovské osudy v próze

jerusalem
Těžko si v dnešní době představit hrůzy války, která zasáhla celý svět a zároveň se dotkla každého člověka. Některé skupiny lidí však byly ohroženy více než jiné a mezi nejvíce zkoušené patřili Židé. Ponořte se do jejich nejen válečných příběhů.

Guy Saville je autorem těžko žánrově zařaditelného románu Plán Madagaskar. Příběh v samém počátku vychází z historických událostí druhé světové války, ale pokračuje jako fikce. Co by bývalo nastalo, kdyby… Nevšední kombinace historie a science fiction.

Jedinečný thriller ze žánru alternativni historie vycházející ze skutečných plánů hitlerovského Německa před holocaustem a zároveň epický příběh o lásce, odplatě a přežití. Píše se rok 1953. Nacistické Německo ovládá většinu Evropy i značnou část afrického kontinentu. Britské impérium skomírá. Hlavním pilířem „konečného řešení židovské otázky“ se stal ostrov Madagaskar, kam byli na základě Hitlerova rozkazu přemístěni všichni evropští Židé. A právě v obrovském tropickém ghettu ovládaném brutálním terorem jednotek SS se rozhoduje o budoucím uspořádání nejen černého kontinentu. Plány Velké Británie na zatažení USA do války, vývoj nové ničivé zbraně v tajné základně na Madagaskaru a hledání milované manželky – to vše spojí osudy tří mužů, kteří budou mít osud Evropy a celého světa ve svých rukou. První a zároveň rozhodující bitva nové války právě začíná…

Plán Madagaskar

Autor: Guy Saville
Přeložil: Eva Kadlecová

Počet stran: 544
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-264-0998-4
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Plán Madagaskar vydalo nakladatelství CPress.

Nahlédněte do tábora na ostrově Madagaskar prostřednictvím ukázky.

Fenris se rozběhl kupředu a očichával ji, když ji Hochburg opatrně zvedal. Otřel z ní šupinky cementu, který ji měl držet na jejím místě navěky, a zadíval se do dutin jejích očí. Když dala Eleanor přednost Burtonovi před Hochburgem, uprchla do džungle a tam ji zavraždili divoši. Hochburg je vypátral. Lebka v jeho ruce patřila prvnímu černochovi, kterého zabil; byl to první čin, zahájení celého jeho poslání transformovat Afriku. Toto nádvoří nechal vydláždit na Eleanořinu památku.
Takhle jeho sny, jeho ambice ohledně tohoto kontinentu, skončit neměly.

————————————————

Příběh jedné židovské rodiny, jakých byly v Evropě tisíce. Joseph Roth ve své knize Job však  jejím prostřednictvím vypráví příběh o postupném úpadku celé komunity a změnách, které nikdo nečekal a nevěděl, jak se k nim postavit. A bylo vůbec na výběr?

Kniha Job s podtitulem Román prostého člověka rakouského žurnalisty a spisovatele židovského původu Josepha Rotha líčí osudy ortodoxního volyňského Žida Mendela Singera a jeho rodiny v carském Rusku přelomu 19. a 20. století a posléze v emigraci ve Spojených státech. Zdánlivě jednoduchý, klasicky vyprávěný příběh učitele, jeho manželky a čtyř dětí je plasticky podaným svědectvím o životě předválečné východoevropské židovské komunity. Mendelův zápas s osudem, zasazený do doby hroutících se států a rozpadajících se jistot, však zároveň přerůstá ve všelidské podobenství o ztrátě, naději a věrnosti tradici v moderním světě a naléhavě tak promlouvá také k dnešnímu čtenáři.

Job

Autor: Joseph Roth
Přeložil: Miroslav Petříček

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 116×165 mm
ISBN: 978-80-7429-697-0
Doporučená cena: 188 Kč

Knihu Job vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Prolistujte si část knihy v následující ukázce.

Učil číst a odříkávat bibli dvanáct šestiletých žáků. Každý z těchto dvanácti mu vždy v pátek přinášel dvacet kopejek. To byl jediný příjem Mendela Singera. Bylo mu teprve třicet let, ale vyhlídky na to, že by mohl vydělávat víc, byly nepatrné, ba spíše vůbec žádné. Když žáci vyrostli, odcházeli k jiným, moudřejším učitelům. Živobytí bylo rok od roku dražší, sklizeň chudší a chudší. Mrkev byla scvrklá, vejce prázdná, brambory zmrzlé, polévky vodové, kapři tencí, štiky krátké a kachny hubené, husy tvrdé a slepice nestály za nic.

————————————————

Není snadné vyrovnat se v životě se ztrátou rodiče a navíc s odstupem let zjistit, že vše je možná úplně jinak, než se zdálo být. Anne Blankmanová ve své knize Vězeň noci a mlhy nechává hlavní hrdinku, aby se postupně seznámila s pravdou prostřednictvím přitažlivého novináře.

Mnichov 30. let 20. století skrývá mnohá tajemství a za každým rohem číhá nějaké nebezpečí.

Gretchen vyrostla mezi národními socialisty pod ochranným křídlem „strýčka“ Adolfa. Její otec totiž padl, aby zachránil Hitlerův život. Nebo alespoň tak jí to nacisté vyprávěli. A Gretchen tomu také věří, dokud nepotká odvážného a pěkného židovského novináře Daniela Cohena. Gretchen by měla Danielem opovrhovat a vůbec by s ním neměla mluvit, avšak z nějakého důvodu nedokáže neposlouchat jeho vysvětlení otcovy smrti – že její otec, nacistický mučedník, byl zabit někým ze strany. A už vůbec nedokáže odolat přitažlivosti, která ji k Danielovi táhne…
Gretchen začne na vlastní pěst pátrat a prověřovat lidi, které považovala za rodinné přátele. Zvolí si Gretchen raději pohodlný život Hitlerovy oblíbenkyně, anebo dokáže poslechnout své srdce a zavrhnout vše, čemuž do té doby věřila?

Vězeň noci a mlhy

Autorka: Anne Blankmanová
Přeložila: Kristýna Wanková

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7544-090-7
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Vězeň noci a mlhy vydalo nakladatelství CooBoo.

Podívejte se do Mnichova 30. let ve vybrané ukázce.

Reinhard a Kurt se loudali z průchodu. Gretchen se dívala, jak míří přes ulici do kavárny. Věděla, co přijde teď. Nakráčí si to k Hitlerově stolu, Reinhard žuchne do židle, strýcovu mrzutost kvůli zpoždění přejde s úsměvem a pak nonšalantně pronese, že Gretchen a Eva nemohly přijít. Strýc Dolf několikrát podrážděně vzdychne, dokud Reinhard nezavede řeč na některé z jeho oblíbených témat, hudbu, malbu nebo stará auta, a strýc Dolf začne mluvit, vodopád slov, až úplně zapomene na dvě dívky, které měly dnes večer doplnit jejich stůl.
Je to tak lepší. Čím méně lidí ví, co se stalo v průchodu, tím lépe. Co si vůbec myslela, bránit Žida? Asi blázní.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy i řadu dalších za skvělé ceny.

Napište nám v komentářích svůj názor na literaturu s válečným námětem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePlán Madagaskar

Saville, Guy

CPress, 2016

zobrazit info o knizeJob
Román prostého člověka

Roth, Joseph

Vyšehrad, 2016

zobrazit info o knizeVězeň noci a mlhy
Než se stal Hitlerem, byl to její strýček Dolf

Blankmanová, Anne

CooBoo, 2016

Napsat komentář