Rizika běhu

Helle_JestliChces
Vyběhnout si jen tak do lesa, to zní opravdu romanticky. V noční můru se ale takový počin může změnit ve chvíli, kdy se běžci v takovém lese ztratí a jejich bloudění se protáhne na několik dnů. Co jíst, kde spát, co pít? Poradí nám kniha Jestli chceš?

Březen 2016 byl v nakladatelství Paseka mimo jiné i měsícem vydání novinky paní Helle Helle Jestli chceš (Hvis det er/If You Want, 2014). Překlad pochází od Heleny Březinové.

Helle Helle je dánskou spisovatelkou narozenou na sklonku roku 1965. Publikačně začala být činná od roku 1993 svou prvotinou Example of Life (Eksempel på liv), románem stojícím na sarkasmech a absurditách. Od dalšího autorčina díla se poněkud liší, i když konstrukce založená na jednoduchých životních situacích, jež většina z nás ani nevnímá, je zde již patrná a pro příští tvorbu Helle Helle charakteristická. V roce 1996 vydává Helle Helle sbírku povídek Zbytky (Rester/Remains, česky 2002) a další povídková sbírka Biler og dyr (Cars and Animals / Auta a zvířata) vychází v roce 2000. Obě knihy jsou zajímavé i tím, že jsou hojně užívány jako školní četba v dánských základních školách. V mezičase ještě stihla paní Helle Helle vydat román Hus og hjem (House and Home / Dům a domov, 1999). Od roku 2002, v němž vychází Představa o nekomplikovaném životě s mužem (Forestillingen om et ukompliceret liv med en mand / The Idea of an Uncomplicated Life with a Man, česky 2005), se už Helle Helle zaměřuje výhradně na románový segment. S pravidelným tříletým odstupem tak vydává román za románem: Ženy bez mužů (Rødby-Puttgarden, 2005, česky 2008), Na dně (Ned til hundene  / Down to the Dogs, 2008, česky 2012), Dette burde skrives i nutid (This Should be Written in the Present Tense, 2011, slovensky 2014) a konečně dnes představovaná kniha Jestli chceš je s rokem vydání 2014 zatím posledním autorčiným počinem.

Jestli chceš je poměrně krátký příběh, jak rozsahem svých sto čtyřiceti stran, tak časovým pokrytím dvou dnů. Je typickým produktem Helle Helle stavějícím na zdánlivých banalitách. Od ostatního autorčina díla se však přeci jen liší tím, že je vyprávěn z mužského pohledu jednoho ze dvou hlavních aktérů, zbloudilého prvoplánového běžce Roara. Leč stejně jako v životě, ani zde není nic tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Předně časový záběr dvou dnů je sice rámcem příběhu, ale ten v sobě ještě skrývá vyprávění o životní pouti druhé osoby z náhodně utvořené dvojice zbloudilých běžců, ženy jménem Vejmandová. Tím pádem i pokus moderovat příběh z mužské pozice je jen takovým chvilkovým záchvěvem, protože větší část textu je stejně popisem ženské dráhy, byť vyprávěným ve třetí osobě. K tomu je tu zajímavá otázka jména ženské hrdinky – Vejmand je poněkud skrytým odkazem na básnické produkty přelomu devatenáctého a dvacátého století.

Vraťme se ale krátce k vlastnímu příběhu. Podle anotace jde o setkání dvou osob, které se vydaly běhat do lesa a z nejasného důvodu zbloudily. Ano, základ opravdu stojí na situaci, v níž muž, směřující věkem k padesátce, vyrazí z náhlého hnutí mysli za sportem, vybaven zcela čerstvě zakoupeným párem sportovní obuvi. Párem, v němž je ovšem každá bota jiné velikosti, což ve spojení s mužovou nezkušeností pochopitelně nezůstane bez následků. A pravdou je také to, že jakmile čerstvý běžec ztratí orientaci, potkává nejprve náhodně, pak skoro zákonitě, o deset let mladší ženu, která je sice zkušenou a pravidelnou běžkyní, ale i ona se z nějakého důvodu v lese zcela ztratí. A poslední pravdou je, že oba spolu pak bloudí, tápají, stráví dvě zničující noci živořením na různých podivných místech při marných pokusech se z lesa vymanit. Zde ale shoda s anotací končí. Větší část vyprávění totiž obstarává právě ženská část dvojice svým životním příběhem. Vypráví o tom, jak se její život vyvíjel od chvíle, kdy opustila domov, a jejímu popisu nerovným dílem sekunduje pár postřehů z mužova nedávného života, stejně záhadně a místy až nepochopitelně pojatého. Závěr jejich dobrodružství je až šokujícím způsobem prostý, téměř vzbuzující pocit, že autorce buď došly nápady, nebo předepsaný rozsah. Nechci však svým prohlášením vzbudit mylný dojem, že je kniha nějak neúplná. Naopak, pro Helle Helle typické uchopení prostých situací je zpracováno opravdu profesionálně.

Poslední dílo dánské autorky Helle Helle Jestli chceš je knihou, s níž stojí za to se seznámit. Kdyby pro nic jiného, už třeba proto, že jde o zajímavou ukázku severského stylu, jenž se od naší obvyklé literární produkce znatelně liší. Knihu lze tedy opravdu doporučit, a to samozřejmě nejen jako varování osamělým běžcům před tím, co by se jim také mohlo přihodit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJestli chceš

Helle, Helle

Paseka, 2016

Napsat komentář