Pronikněte do tajů vesmíru s Benem Gillilandem

jak postavit vesmir nahled
Jak se tam ty planety nahoře udrží? Kdo převrátil Newtonův obraz světa vzhůru nohama? Od velkých galaxií po černé díry se štědrou dávkou historie a zábavných faktů je publikace Bena Gillilanda vaším soukromým průvodcem Jak postavit vesmír.

Za pomoci chytlavé a oku lahodící grafiky, humoru a strukturovaného vyprávění popisuje sloupkař britských novin Metro jinak složité a těžko pochopitelné koncepty obestírající zrození a vývoj galaxií, aniž by přemírou informací zahltil čtenáře.

(str. 85)

(str. 85)

Ben Gilliland v publikaci nakladatelství Universum ukazuje, jak se nekonečný vesmír rodil: od prvních částic velkého třesku skrze první hvězdy a planetky dovádí čtenáře do současného vesmíru a nastiňuje, kam směřuje jeho budoucnost. Před očima se tak všem nadšencům do vědy kosmické pomalu skládá obraz vesmíru s naučnými grafy a tabulkami plných zajímavých pouček.

 

Poutavá a srozumitelně napsaná kniha na základě teorie velkého třesku seznamuje čtenáře s principy fungování vesmíru a krok za krokem je provádí jeho vznikem. Od prvních částic hmoty a atomových stavebních kamenů k vodíkové fúzi, velkým galaxiím a superhmotným černým dírám, to všechno s přiměřenou dávkou historie a zábavných faktů, aby si každý mohl udělat představu o tom Jak postavit vesmír.

(str. 84)

(str. 84)

Po více než 200 let vládl Newtonův gravitační zákon bez jakýchkoliv omezení. Podle Newtonovy teorie působí gravitační síla okamžitě, takže kdyby například Země náhle ztěžkla, okamžitě by tuto změnu pocítily všechny objekty v celé sluneční soustavě.

V roce 1905 publikoval Einstein svoji teorii speciální relativity, která ukazuje, že nic se nemůže pohybovat větší rychlostí, než je rychlost světla. Okamžitý účinek Newtonovy gravitace nebyl slučitelný s univerzálním omezením rychlosti ve speciální teorii relativity.

V roce 1915 Einstein v sérii přednášek popsal svou teorii obecné relativity a Newtonův obraz světa tím převrátil naruby. Pro Newtona byl prostor pouhé jeviště, na němž hrají svoji roli zákony fyziky. Einstein však ukázal, že prostor a čas jsou také herci na jevišti. Hmota způsobuje, že se prostor zakřiví, a prostor způsobuje, že se hmota pohybuje.

 

Dočtěte se o vesmíru další fascinující historická i vědecká fakta v ukázce.

Jak postavit vesmír

Autor: Ben Gilliland
Přeložil: Ivan Boháček

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 189×246 mm
ISBN: 978-80-242-5014-4
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Jak postavit vesmír vydalo nakladatelství Universum.


Pod značkou Universum vycházejí překladové i původní encyklopedie, zeměpisné atlasy, slovníky a lexikony, obrazové publikace, naučné knihy z různých oblastí (např. řada věnovaná historii vojenství), průvodce a cestopisy. Od roku 2000 do prosince roku 2012 byla pod názvem Universum vydávána velká všeobecná encyklopedie, která vyšla v několika aktualizovaných vydáních.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak postavit vesmír
Od velkého třesku po konec vesmíru

Gilliland, Ben

Universum, 2016

Napsat komentář