Může z vás kniha udělat matematického génia?

680_tajemstvi_bleskove_matematiky_obalka
Lopotili jste se u lomených výrazů a kvadratické rovnice pro vás byly noční můrou? Myslíte si, že na matematiku nemáte geny a nemůžete v ní být dobří? Možná může vaše soudy změnit jedna jediná kniha.


Titul Tajemství bleskové matematiky s vyčerpávajícím podtitulem Průvodce světem podivuhodných matematických triků a uměním bleskových výpočtů vyšel na konci roku 2015 v nakladatelství Kniha Zlín. Jeho autory jsou Arthur Benjamin a Michael Shermer. Arthur Benjamin je profesor matematiky na Harvey Mudd College v kalifornském Claremontu. Doktorát z matematických věd získal na Johns Hopkins University. Působí také jako profesionální kouzelník. Magazín Reader’s Digest ho roku 2005 označil za nejlepšího amerického matematického kouzelníka. Michael Shermer je přispívající editor časopisu Scientific American, v němž každý měsíc publikuje své sloupky. Dále vydává magazín Skeptic, je výkonným ředitelem Skeptické společnosti a organizátorem seriálu vědeckých přednášek pro veřejnost v Kalifornském technickém institutu.

Kniha Tajemství bleskové matematiky je příručkou, která slibuje, že se s její pomocí každý může naučit provozovat zdánlivě komplikovanou číselnou ekvilibristiku z hlavy, za pomoci několika jednoduchých triků. V rámci toho si má čtenář dramaticky zlepšit numerickou paměť a naučit se mít z matematiky radost. Publikace se dělí na devět kapitol, věnujících se sčítání a odčítání, násobení a dělení, memorování čísel a dalším matematickým dovednostem. Mnohého potenciálního čtenáře napadne, zdali je vážně možné naučit se zpaměti dělit trojciferná čísla, nebo jestli jde pouze o rafinovanou reklamu.

Po přečtení příručky mohu zvědavému čtenářstvu potvrdit, že naučit se to lze. Je tu však jedna pro mnohé velká překážka, kterou je trpělivost. Kniha samotná sice poskytuje srozumitelný a snadno pochopitelný výklad, předkládá názorné ukázky a umožňuje procvičování díky příkladům (výsledky cvičení jsou uvedeny na konci knihy, můžete si tedy své výpočty ověřit), ale to vše bude zbytečné, pokud čtenář nezapojí vlastní myšlení a nevěnuje nácviku svých nových dovedností dostatek času. Jednotlivé kapitoly je třeba číst postupně, pomalu a průběžně se přesvědčovat, že jsme výklad správně pochopili. Poctivě je nutné přistupovat i k cvičením, pomocí kterých dochází k upevnění jednotlivých principů v paměti.

Motivovat čtenáře k potřebnému kladnému přístupu může vědomí, že nabyté vědomosti zužitkuje v běžném životě. Sčítání a odčítání větších čísel se hodí při každodenních nákupech, memorování čísel zase například v zaměstnání. Knihu Tajemství bleskové matematiky tedy mohu doporučit každému, kdo chce zlepšit své matematické schopnosti. V kombinaci s čtenářovou trpělivostí a cílevědomostí nabízí kniha pro tyto účely ten nejlepší materiál.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTajemství bleskové matematiky

Benjamin, Arthur – Shermer, Michael

Kniha Zlín, 2015

Napsat komentář