Lze dosáhnout dlouhodobé harmonie v manželství?

Spokojene_manzelstvi
Pod pojmem dokonalé manželství si pravděpodobně každý představí něco trochu jiného, na jednom se však většina z nás shodne: toužíme vedle sebe mít chápavého, milujícího a oddaného partnera, který nám bude oporou i v nejtěžších situacích. Proč se tedy z našich vztahů tak snadno vytrácí láska a střídá ji hněv, neochota a sobectví?

Gary Chapman je ostřílený manželský poradce a psycholog, který se celý život věnuje párům, jejichž zpočátku idylický vztah se dostal do problémů. Kromě toho sám žije v manželství, a tak mnohé nesnáze společného života poznal i na vlastní kůži. V knize Manželství, po jakém jste vždycky toužili, která vyšla v nakladatelství Návrat domů, shrnuje své poznatky z poradenské praxe i osobního života a předkládá návod, jak dosáhnout toho, aby manželství bylo spokojené a obohacující pro oba partnery.

Přestože každý pár a vztah je unikátní a ne vždy jsou oba manželé ochotní spolupracovat na zlepšení svého společného života, Chapman věří, že za každých okolností existuje naděje na spokojenější soužití. Stačí podle něj, aby se jeden z partnerů začal snažit pracovat na klíčových bodech vztahu, a výsledky se dostaví. Pokud totiž svému partnerovi začneme vycházet vstříc, je velmi pravděpodobné, že nám i on začne oplácet stejně. Kdo chce mít spolehlivého, milujícího a pozorného partnera, musí se sám také takovýmto partnerem stát.

A jaké jsou ony zásadní oblasti vztahu, o které je nutné pečovat? Podle Chapmana se jedná o vzájemnou komunikaci, rozdělení odpovědnosti a práce na chodu domácnosti, sex, vztah k rodičům druhého partnera a nakládání s financemi. Každá z těchto sfér má své vlastní problémy a autor na příbězích svých klientů i problémech z vlastního manželství ukazuje, jak lze některé z nich řešit tak, aby oba manželé byli co nejvíce spokojení. Základním principem, který všechny jeho návrhy spojuje, je úcta k partnerovi a jeho názorům, snaha pochopit jeho pohled na věc a ochota ustoupit a přenechat druhému vůdčí roli v oblastech, pro které má nadání.

Kniha je primárně určena křesťanskému publiku, místy se opírá o citáty z Bible a manželům radí, aby v těžkých chvílích prosili o radu Boha a svého pastora, avšak i pro páry jiného vyznání či bez vztahu k náboženství může být přínosná. Důraz totiž klade na hodnoty, které jsou bez ohledu na náboženské přesvědčení nezbytné pro jakýkoli dlouhodobý vztah: respekt k jinému člověku, ochotu naslouchat a schopnost stavět potřeby, přání a touhy druhého nad své vlastní.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeManželství, po jakém jste vždycky toužili

Chapman, Gary

Návrat domů, 2015

Napsat komentář