Tajemství, pro které se vraždí!

deti_revoluce_nahled
Ne každý má ve svém životě tajemství, které střeží tolik, že by pro ně byl schopný vraždy. Jenže co dělat, když se zjeví vyděrač, který si na cizím neštěstí chce „namastit kapsy“?

V nakladatelství Knižní klub vyšla na počátku tohoto roku druhá kniha ze série Případy šéfinspektora Alana Bankse s názvem Děti revoluce. Autorem tohoto oblíbeného detektivního cyklu je britský rodák Peter Robinson (*1950), který žije střídavě ve Velké Británii a v Kanadě. Za své dílo již získal řadu ocenění, mimo jiné i Arthur Ellis Award za nejlepší kanadskou detektivku roku.

Ač by název knihy mohl vyvolat dojem, že se odehrává někde na východě, zůstanou čtenáři pěkně na území Británie, a dokonce se nebudou pohybovat v době minulé, ale hezky v současnosti. Na dávno zrušené železniční trati se našla mrtvola muže, který nikomu neschází. Žil na samotě v bývalém železničním domku a až na občasné cesty do blízké vsi na nákupy a do hospody nikam nevycházel. Gavin Miller, jak se mrtvý jmenoval, byl velmi nešťastný muž. Nedařilo se mu příliš se ženami a své milované zaměstnání – přednášení na univerzitě – musel opustit kvůli údajnému sexuálnímu obtěžování studentek.

Šéfinspektor Alan Banks má velmi těžký úkol – odhalit vraha, který po sobě nezanechal stopy. Překvapivě se mu díky výpisu hovorů z telefonu zemřelého dostane do hledáčku velmi bohatá a vážená žena. Ale nalezené drogy zase ukazují do naprosto odlišných kruhů. Kde se tedy ukrývá pachatel, v tajemství minulosti, nebo žhavě pulzující současnosti?

Peter Robinson odvádí ve svém detektivním příběhu poctivou práci. Propracované charaktery jednotlivých postav, ať již kriminalistického týmu či podezřelých, podrobné popisy prostředí, ale i historických momentů, to vše skládá v pečlivě prokombinovanou skládačku. Přestože čtenář brzy tuší, odkud asi smrtelný úder přišel, stejně ho závěr a hlavně motiv činu velice překvapí. A tak to má být. Čtenář nemá rád, když si může případ rozluštit sám, chce být ohromen konečným výsledkem pátrání, miluje napětí plynoucí z kroužení kolem podezřelých. Alan Banks mi tak trochu připomínal známého inspektora Columba, který se stále vrací, aby kladl další a další doplňující otázky. Urputný přístup, muž, jenž nedá na zákazy a z vlivných lidí si nic nedělá, nepřestane, dokud nevnese světlo do všech temných koutů…

„To zvládneme,“ ujistil ji Banks. „Často mě napadá, že vyřešení zločinu má mnohem víc společného s porozuměním lidem a jejich motivům než se spektografickou analýzou a DNA.“ (str. 40)

Jde tedy mnohem víc o klasickou detektivku než o nějaký moderní thriller, po kterém se špatně spí. Netečou potoky krve a pachatelem není psychopat. Taková normální, obyčejná vražda, na kterou se musí jít s rozumem. Bohužel se mi však v některých momentech zdála kniha trochu „ukecaná“, rozvláčné popisy mě nudily a nutily k přeskakování. Asi jsem už zdeformovaná četbou akčních románů, v nichž akce střídá dialog a dialog akci, nevím… Rozhodně však kvůli tomu knihu jako celek nezatracuji a v hodnocení hvězdičkami by ji tento fakt ochudil jen o jednu z plného počtu.

Jestliže tedy máte rádi klasickou detektivku, pak vás dílo Petera Robinsona určitě mile potěší, protože jde proti proudu současné vlny někdy až hororových kriminálek.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDěti revoluce
Případy šéfinspektora Alana Bankse

Robinson, Peter

Knižní klub, 2016

Napsat komentář