Český lékař v kambodžském pekle

lecit-a-prezit-nahledovy
Proces uzdravení země má někdy blízko k procesu uzdravení člověka. Začtěte se do autentického svědectví lékaře české nemocnice v Kambodži. Poznejte zemi zdevastovanou totalitním režimem a práci našich krajanů, kteří pomáhali zpět do života nejen místním obyvatelům.

Tropický parazitolog Michal Giboda byl v letech 1983 a 1984 pracovníkem české nemocnice v kambodžském městě Takeo. Zemi těsně předtím opustili vojáci Rudých Khmérů a celá Kambodža se pomalu probírala z několikaleté noční můry polpotovského totalitního režimu, který za sebou zanechal miliony mrtvých. Kniha vychází z Gibodova deníku, který si psal během svého ročního působení. Je syrovým, velmi autentickým svědectvím o práci člověka v tropických podmínkách v zemi zdevastované válkou a plné strachu, ale i nadějí. Popisuje jak exotickou každodennost života nemocnice a české mise, tak osudy různých lidí, s nimiž se setkal, a vůbec celé Kambodže. Knihou prochází červená nit autorovy sebereflexe toho, co s člověkem dělá rok v extrémních podmínkách služby. Kniha je tak nejen unikátním příspěvkem k poznání jihovýchodní Asie a k dějinám tamního českého působení, ale také inspirujícím čtením pro všechny lékaře, dobrovolníky a jiné, kteří se sami vydávají do exotických končin a netuší, s čím vším mohou být konfrontováni.

Léčit a přežít

Autor: Michal Giboda

Počet stran: 166
Vazba: brožovaná
Formát: 147×208 mm
ISBN: 978-80-262-1015-3
Doporučená cena: 269 Kč

 

Knihu Léčit a přežít vydalo nakladatelství Portál.

 

Ukázka z knihy

31. ledna 1984. Odpoledne zasedala v nemocnici komise pro účelovou farmakoterapii. Byl jsem požádán, abych odevzdal klíč od jedné laboratoře, kde ředitel Krajského ústavu zdraví začne s hematologickým vyšetřováním včetně určování krevních skupin. Bůh mu žehnej, séra chce držet v lednici chlazené ledem; u nás se skladují při teplotě 5 °C maximálně čtrnáct dní, jaké teploty asi dosáhne při tomto chlazení? Striktnost jednání ředitele mě rozmrzela a odešel jsem. Jeho žena za mnou vzápětí přiběhla: „Vy nasrána, na konference nerozumět francouzsky.“ Ano, já nasrána, udělat takové rozhodnutí bez předběžného ujednání je jasnou tendencí nás vyloučit z chodu nemocnice a zařadit do kategorie robotů, od nichž se dá ještě něco naučit. Ve své nevědomosti nabývají přesvědčení, že to, co už vědí, je postačující k tomu, aby se osamostatnili. (str. 125)

Další deníkové záznamy si můžete přečíst přímo na stránkách nakladatelství.

 

O autorovi

RNDr. Michal Giboda, Ph.D., je tropický parazitolog, vydal knihy Mosty a propasti mezi vědou a uměním (2010) a K věci (2010), která je výsledkem 24 veřejných debat s osobnostmi vědy, umění a veřejného prostoru. Je předsedou občanského sdružení Dialog vědy s uměním.

Zdroj: nakladatelství Portál


Nakladatelství Portál bylo založeno v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi a knihy pro děti.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLéčit a přežít
V kambodžské nemocnici po Pol Potovi

Giboda, Michal

Portál, 2016

Napsat komentář