Československo napříč světovými válkami – speciál s Mladou frontou

ceska-vlajka
Původní noviny Mladá fronta vznikla jako studentský projekt během druhé světové války. Dnes kromě novin pod značku spadá také nakladatelství, které vydává mimo jiné i historické knihy. Dnes si představíme ty, které připomínají českou minulost krušných let 30. a 40. minulého století.

Všechny dnešní knihy vydalo nakladatelství Mladá fronta.


Mladá fronta má dobré renomé ve všech oblastech knižní produkce, především v próze a poezii. Kvalitní knižní tituly najdete nejen v tradičních knižních edicích – Kolumbus, Květy poezie, Moderní světová próza, Jednorožec, Ikaros, Lidé a Země a Multiřada, ale i v dalších zajímavých mimoedičních projektech.

————————————————

 

První kniha, kterou si dnes představíme, nám věrohodně ukazuje, jak se Československá republika připravovala na neodvratný příchod II. světové války. Hlavní část knihy Československá válečná armáda 1918–1939 se totiž věnuje právě létům třicátým, kdy už bylo nebezpečí ze strany nacistického Německa cítit.

Československá válečná armáda 1918–1939

Autor: Josef Fetka

Počet stran: 263
Vazba: vázaná
Formát: 155×235 mm
ISBN: 978-80-204-2589-8
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Československá válečná armáda 1918–1939 vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Po více než čtyřiceti letech se konečně dočkala knižního vydání jedinečná práce věnovaná československé armádě v letech 1918 až 1939 s hlavním důrazem na válečné přípravy ve 30. letech minulého století. Napsal ji přímý účastník tehdejších událostí, plukovník generálního štábu Josef Fetka (1897–1975), který čerpal jak z dochovaných dokumentů, tak ze svých vzpomínek a osobních poznámek. Rukopis byl dokončen již v první polovině 70. let 20. století, k jeho otištění však za tehdejších poměrů nedošlo a dochoval se pouze v rodinném archivu. Kniha Československá válečná armáda 1918–1939 věrně vychází z textu plk. Fetky a jen v nutných případech ho přizpůsobuje současné jazykové podobě, především pravopisu. Informační hodnotu práce podstatně zvyšují korekce a vysvětlující poznámky předního odborníka na historii čs. branné moci Pavla Šrámka. Přepracovány byly také textové a mapové přílohy a do knihy byla navíc zařazena obrazová příloha, kterou původní rukopis postrádal. Výsledkem je jedna z nejpozoruhodnějších publikací na dané téma, která by neměla chybět v knihovně žádného zájemce o vojenské dějiny meziválečného Československa.

Neváhejte nahlédnout do bohatě ilustrované ukázky z knihy.

————————————————

Bohužel veškeré válečné přípravy přišli přinejlepším vniveč, v tom druhém případě dokonce posloužili nepříteli. Československo kapitulovalo a jediný způsob, kterým se náš národ mohl okupantům bránit, představoval odboj. Kniha Československý odboj za druhé světové války pečlivě dokumentuje jeho průběhu, jeho úspěchy i strasti, které odvážné muže a ženy potkaly.

Československý odboj za druhé světové války

Autor: František Emmert

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 210×255 mm
ISBN: 978-80-204-3886-7
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Československý odboj za druhé světové války vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Poutavá a graficky nadstandardně výpravná publikace přehledně mapuje historii československého odboje v letech 1939 až 1945. Nevšední formou přibližuje čtenáři organizaci a činnost domácího odboje včetně dramatických okamžiků heydrichiády, popisuje boj vojáků československé zahraniční armády na západní i východní frontě a jejich účast na dalších bojištích, věnuje se nebezpečným misím parašutistů na území Protektorátu i velkým ozbrojeným vystoupením během Slovenského národního povstání v roce 1944 a květnového povstání v českých zemích o rok později. Připomíná rovněž vysokou cenu, kterou čeští a slovenští odbojáři a jejich rodiny museli zaplatit za obnovu svobody. Podobně jako předchozí úspěšný titul věnovaný čs. vojenskému odboji v letech 1914–1918 je i tato publikace učena zájemcům o moderní české a slovenské dějiny z okruhu nejširší veřejnosti. Rychlou a snadnou orientaci usnadňuje přehledná struktura knihy, v níž hlavní text doplňují poznámky, tabulky, citáty a v neposlední řadě více než 150 kvalitních fotografií. Přes svou čtivost a srozumitelnost si přitom kniha zachovává vysokou odbornou úroveň a interpretační vyváženost. Vychází u příležitosti letošního výročí konce druhé světové války.

I v ukázce z druhé knihy najdete kromě zajímavého texty také mnoho dobových fotografií.

————————————————

Kdo nebojoval doma, a přesto se nechtěl poddat režimu, musel utéci do zahraničí. Tak to udělali i čtyři slavní čeští letci, kterým se povedlo utéci do Velké Británie a bojovat v řadách Royal Air Force (RAF). Jejich historii připomíná nově vydaný komix Ocelová křídla.

Ocelová křídla

Autor: Adrian Barbu
Přeložil: Jiří Našinec

Počet stran: 48
Vazba: vázaná
Formát: 155×235 mm
ISBN: 978-80-204-3929-1
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Ocelová křídla vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Komiks Ocelová křídla líčí dramatický útěk slavného „čtyřlístku“ českých letců Josefa Balejky, Viléma Košaře, Josefa Františka a Matěje Pavloviče z nacisty okupované republiky, aby se mohli aktivně účastnit boje za svobodu. Po napadení Polska Německem 1. září 1939 se postavili se na stranu Poláků a spolu s tisícovkou dalších Čechů utvořili Československý legion, vedený generálem Lvem Prchalou. Později se proslavili v bitvě o Británii. Je to putování dějinami na ocelových křídlech, které na čas propojily Česko, Polsko, Rumunsko, Francii a Velkou Británii.
Kniha vychází z vlastního životopisu Josefa Balejky a několika dalších monografií, zpráv, článků v tisku a svědectví vybraných a prostudovaných historikem Jiřím Šitlerem.


Nahlédněte do aukcí a nalezněte knihu i pro sebe.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Zdroj úvodního obrázku.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČeskoslovenská válečná armáda 1918–1939

Fetka, Josef

Mladá fronta, 2015

zobrazit info o knizeČeskoslovenský odboj za druhé světové války

Emmert, František

Mladá fronta, 2015

zobrazit info o knizeOcelová křídla

Barbu, Adrian – Šitler, Jiří

Mladá fronta, 2015

Napsat komentář