Veselé historky rodiny Devátých

PraveDomaciNahled
Také máte veselé historky, které si připomínáte na každé rodinné sešlosti? Pokud ano, pak vám jistě udělá radost sebraná sbírka rodinných pokladů, kterou pro své potomky sepsala sourozenecká dvojice Devátých.

Inženýr Jiří Devátý (*1947) a jeho sestra, herečka a spisovatelka Ivanka Devátá (*1935) sebrali a sepsali do útlé knihy s názvem Pravé domácí všechny zábavné rodinné historky, na něž si vzpomněli. Psali ji, což podotýkají hned v předmluvě, hlavně pro své potomky, ale z toho, že vychází již v druhém vydání, je patrné, že ji s pochopením hltají všichni čtenáři, nejen ta nejbližší rodina.

Pokud si tedy pořídíte Pravé domácí, protože rádi čtete fejetony Ivanky Deváté (například Koukám se okolo, Koukám a co nevidím), pak se připravte na to, že vás tentokrát čekají mnohem menší celky. Jde v podstatě o krátké anekdoty ze života (v kapitole O tatínkovi a muzice najdete dokonce sbírku tatínkem přednášených vtipů), které jsou včleněny do sedmi kapitol. Ač obsah jich uvádí jen šest (O dětech, O partnerských vztazích a rodině, O tatínkovi a muzice, O studiích a zaměstnání, O sportu, O přátelích a známých), ve skutečnosti je jich opravdu sedm – závěr totiž patří sérii O všem možném. Navíc Ivanka Devátá není výhradní autorkou textů, spolu s ní vzpomíná i její bratr Jiří. Což občas ve čtenáři evokuje pocit, že sedí někde v koutku u Devátých na rodinné sešlosti a sourozenci vyprávějící rodinné historky se doplňují a vlastně i dohadují o tom, co a jak se vlastně tehdy událo. Jinak to viděl mladší Jiří, jinak starší Ivanka.

Zhruba v polovině knihy je vložena i hrst obrázků z rodinného alba. Čtenář si tak může lépe představit, o kom je vlastně celou dobu řeč. I když, jasno v osobách a obsazení dělají autoři hned v úvodu, kde své aktéry představují formou letáku rozdávaného před divadelním představením. Nemám sice tento typ úvodu příliš ráda, tentokrát mi však nevadil. V textu samotném se totiž míhají pouze jména (rodině notoricky známá, takže není třeba vysvětlení kdo je kdo) a čtenář, který nezná rodinné poměry obou autorů by asi tápal, kdo byla Zdena a ke komu patří Alena nebo Adam. Občas jsem se tedy k „fermanu“ vracela, abych si udělala jasno, jak se vztahy měly či mají.

Co se týče historek, nejsou ani v jednotlivých tematických kapitolách řazeny chronologicky, dalo by se tedy říct, že jsou opravdu psány bez ladu a skladu tak, jak je paměť autorům zrovna přihrála. Proto se potkávají příhody staré s těmi čerstvými, což je dobře vidět v kapitole o dětech. V ní se prolínají vzpomínky na dětství s dětstvím jejich dětí a současně jsou přimíchány i hlášky vnoučat. Nesnažte se tedy hledat nějaký řád či posloupnost. Jediné, co důvtipný čtenář odhalí, je, že příhody označené bílou kytičkou vypráví Ivanka, černou Jiří.

Jiří: Když byl náš Filípek malý, měl den, kdy chodil a neustále vzdychal. „Ach jo… ach jo…“ Tak to šlo pořád. Zeptal jsem se ho, co to má znamenat.
„Nic,“ klidně odpověděl.
„Tak proč proboha pořád vzdycháš?“
„Tak, pro radost.“ A byl jsem odzbrojen (str. 24)

I když se občas stává, že příhody následují za sebou, je to spíše výjimka, takže i když budete od knihy odbíhat, neztratíte souvislost. Není potřeba ani vkládat si do ní záložku. V podstatě ji můžete vzít, otevřít na libovolném místě a číst, aniž byste o něco přišli. Možná, je to ideální typ knihy pro krátká čtení v místnůstce, „kam i císařpán musel pěšky“…

Máte-li tedy chuť se pořádně zasmát, určitě si knihu sourozenců Devátých pořiďte. Třebaže poprvé vyšla již v roce 2004 nic na svém humoru neztratila. Možná její protagonisté od té doby zestárli ( paní Ivanka například oslavila další kulatiny) a někteří již zemřeli (např. Josef Vinklář), ale vzpomínky jsou to, co zůstává, a díky sbírce Pravé domácí jsou neustále čerstvé a hotové vás potěšit. Zásluhu na tom má nakladatelství Motto, které druhé vydání připravilo právě k autorčinu jubileu a udělalo tak radost nejen jí, ale i jejím čtenářům.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePravé domácí

Devátá, Ivanka - Devátý, Jiří

Motto, 2015

Napsat komentář