Muž, žena a postavení ve společnosti

zeny_nabozenstvi_nasili_a_moc_nahledovy
Nejnovější publikace bývalého amerického prezidenta Jimmyho Cartera nám předkládá zajímavý náhled na postavení žen ve společnosti. Zcestovalý autor v ní popisuje velké utrpení a zvyšující se nerovnost mezi pohlavími. Začtěte se do této překvapivé sociální studie.

V knize se bývalý americký prezident podrobně zabývá předsudky, diskriminací, násilím, zkresleným výkladem náboženských textů (Bible, Koránu a dalších), fyzickým a duševním týráním, chudobou, nemocemi a válkami z hlediska ženské nerovnosti, existující dnes na celém světě. Carter ukazuje, že muži sice s tímto stavem věcí mnohdy nesouhlasí, ale mlčí, aby si zachovali dominantní postavení. Jimmy Carter navštívil se svou ženou Rosalynn 145 zemí světa a společně založili neziskovou organizaci The Carter Center, která aktivně působí v polovině z nich. Měl příležitost seznámit se s lidmi z často velmi odlehlých vesnic v džunglích i pouštích. Dozvěděl se mnoho z jejich osobního života, zvláště to, že nerovnost mezi pohlavími roste stále rychleji a platí to stejnou měrou pro země bohaté i chudé. Carter si sice uvědomuje, že ekonomická nerovnost ve světě představuje čím dál větší problém, ale zároveň již dospěl k pevnému přesvědčení, že nejvážnějším a všeobecně opomíjeným problémem se celosvětově staly deprivace a týrání žen i dívek, jež převážně povstaly z falešného výkladu některých náboženských textů a rostoucí tolerance vůči násilí a válkám – podle jeho slov naneštěstí tento příklad světu poskytly samotné Spojené státy americké. Carter zdůrazňuje, že kromě velkého utrpení žen, o němž se téměř nemluví, tu je i zničující dopad na ekonomiku v důsledku toho, že k prosperitě nemůže přispět nejméně polovina lidské populace na Zemi.

Ženy, náboženství, násilí a moc

Autor: Jimmy Carter
Přeložil: Václav Petr

Počet stran: 215
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7387-936-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Ženy, náboženství, násilí a moc vydalo nakladatelství Triton.

 

Ukázka z knihy

Otázkou genderové diskriminace a násilí páchaného na ženách se Carterovo centrum zabývá při práci s rodinami v odlehlých komunitách více než sedmdesáti rozvojových zemí a sleduje, jak náboženské přesvědčení a násilí ovlivňují život žen v patriarchální společnosti. Ještě větší význam mají naše zjištění v souvislosti s klíčovou rolí, kterou mohou osvobozené ženy sehrát při nápravě nejvážnějších problémů, jež souží jejich příbuzné a sousedy. Téměř všude se setkáváme s tím, že ženy jsou ve své komunitě degradovány do druhořadého postavení, postrádají vliv a autoritu, ale téměř vždy zastávají většinu prací a podstatně se podílejí na každém úspěšném projektu. V oblastech, kde muže souží chudoba, nemoci či perzekuce, ženy trpí víc. Tam, kde je nedostatek potravy nebo omezený přístup ke vzdělání, muži a chlapci dostávají přednost. Pokud společnost nenabízí příliš mnoho pracovních příležitostí nebo vhodných funkcí v kterékoli sféře veřejného života, jen zřídka jsou na tato místa přijímány ženy. Jakmile v dané oblasti vypukne občanská válka, ženy se stávají hlavními oběťmi bomb a raket, vyvlastněnými osobami, jimž jsou svěřovány do péče děti, i oběťmi znásilnění. Kromě toho všeho musejí čelit předsudkům plynoucím ze zkreslených náboženských názorů a uplatňování diskriminačních kmenových zvyklostí, jež vedou k vraždám „ze cti“, k mrzačení ženských pohlavních orgánů nebo dětským sňatkům. (str. 77)

Na stránkách nakladatelství si ukázku můžete přečíst celou.

 

O autorovi

JimmyCarterJimmy Carter se narodil 1. října 1924. V letech 1977–1981 zastával funkci prezidenta Spojených států amerických. Působil také jako guvernér a senátor Georgie. Později se věnoval především charitě a za svou práci získal v roce 2002 Nobelovu cenu za mír.

Zdroj informací: whitehouse; fotografie: wikipedie


Nakladatelství Triton vydává knihy od roku 1991. Specializuje se především na lékařské, psychologické, filosofické, historické a pedagogické knihy. Z krásné literatury pak na biografie, sci-fi a fantasy a pohádky.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽeny, náboženství, násilí a moc

Carter, Jimmy

Triton, 2016

Napsat komentář