Život je proměnlivý jako proud řeky

řeka
Minimum slov. Jednoduchá zápletka. Neurčitost. Akvarelové obrazy. Hra barev. Mystická atmosféra. Přesně taková je Řeka od Alessandra Sanny.

Malíř Alessandro Sanna patří k jedněm z nejvýraznějších a nejtalentovanějších italských ilustrátorů současnosti. Jeho práce se však dočkala velkého úspěchu i v zahraničí, některá jeho díla otiskli například v časopisu The New Yorker nebo deníku The New York Times.

Sanna má na svém kontě kromě více než čtyřiceti ilustrací knižních titulů rovněž i několik publikací autorských, například Il flauto magico di Wolfgang Amadeus Mozart (Kouzelná flétna od Wolfganga Amadea Mozarta), La mamma (Máma) nebo Piccola Luce (Světélko). Řeka je zatím jeho poslední knihou a zároveň jeho prvním titulem, který vyšel v češtině. O jeho vydání se postaralo nakladatelství Labyrint.

Ústředním motivem komiksu je břeh řeky Pád, nedaleko něhož Sanna žije. Právě okolí řeky se stává dějištěm mnoha příhod, jež se neustále střídají, stejně jako plyne voda v řece. Autor zároveň na příběhu řeky zachycuje pomíjivost lidského života a nevyzpytatelnost událostí, jež nás během něj potkají.

Řeka vypráví čtyři různé příběhy, které se odehrávají během čtyř ročních období. Nejprve nám Sanna ukáže řeku na podzim. Řeka sílí a strhává vše, co jí zkříží cestu. Voda se proměňuje v krutý živel, s nímž musí místní bojovat o holé životy. K vykreslení dramatické situace si autor vystačí pouze s odstíny hnědé a modré barvy, jež mezi sebou nechává různě vpíjet a vytváří tak iluzi prchavosti.

Poté se přesuneme do mrazivé zimy, během níž se okolí řeky zahalilo do husté mlhy. Příběhem této části nás provází muž na člunu, který s lucernou v ruce brázdí řeku. Poté nás zavede do chléva k porodu telátka, čímž Sanna odkazuje na čas Vánoc.

Jaro přineslo na břeh řeky Pád veselí. Příroda je v rozpuku, lidé se baví na vesnické pouti a kolotočích. Také kvete mladá láska. Tentokrát autor pracuje s mnohem pestřejší škálou barev, která vzbuzuje dojem, že nic zlého se na tak krásném místě nemůže stát.

Posledním obdobím, které Sanna ve své knize popisuje, je léto. Během prudkých návalů horka, jež občas na chvíli vystřídají bouřky, přijíždí do města cirkus. Jednomu tygrovi se podaří z cirkusu utéct. Nové útočiště nachází u místního malíře, pro něhož se stává inspirací. Tygra můžeme chápat jako ztělesnění ducha řeky – jeho krása nám bere dech, ale v mžiku se pro nás může stát život ohrožujícím.

Zatímco první tři příběhy působí reálným dojmem, jakoby zachycovaly všední život na břehu řeky, poslední vyprávění se z celého cyklu svou surreálností vymyká. I přesto tvoří dohromady souvislý příběh, jenž nám ukazuje dočasnost lidského života a nezkrotnost řeky.

Komiks Řeka je uměleckým dílem, které vyvolává silné emoce, i když pracuje jen s minimem slov a i samotný děj je spíše jen naznačen. Hlavní roli hrají nádherné, barevné ilustrace, jež autor vytvořil pomocí akvarelových barev. Příhodnější médium bychom nenašli. Barvy se do sebe vpíjí a výborně ilustrují neuchopitelnost řeky a umožňují čtenáři plně se do ilustrací ponořit.

Kouzlo této knihy spočívá nejen v jejím krásném zpracování, ale rovněž v její univerzálnosti. Zatímco děti pravděpodobně zaujme pěknými obrázky, dospělý ocení i její hloubku.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŘeka

Sanna, Alessandro

Labyrint, 2015

Napsat komentář