Mrazivá westernová legenda o nezdolném hraničáři

zmrtvychvstani
Film Zmrtvýchvstání režiséra Alejandro González Iñárritu je nominován na Oscara mimo jiné za nejlepší film. Příběh hraničáře Hugha Glasse a jeho boje o život v kruté zimě v cestě za pomstou má ale i knižní předlohu. Neváhejte a přečtěte si ji.

Víš, milý čtenáři, co je to zrada a jak podle se někdy může zachovat druh ve zbrani? Vždyť i ostřílený hraničář a zkušený traper ve službách Kožešinové společnosti Skalnatých hor Hugh Glass zjišťuje krátce poté, co byl na lovu napaden rozzuřenou medvědicí, že mušketýrské heslo „Všichni za jednoho“ nemusí na americkém Západě v roce 1823 nutně platit. Těžce raněného zbaběle opustí dva členové výpravy, kteří ho měli chránit. S nicotným zbytkem výbavy, o nějž už tito zrádci neměli zájem, se pak zubožený Hugh plazí stovky mil čarokrásnou, byť chladně netečnou panenskou přírodou poháněn vidinou, že musí přežít, aby se pomstil.

Vyprávění o nezdolné síle vůle, zasazené na území dnešního Wyomingu, Montany, obou Dakot a Nebrasky, přináší vedle úchvatných scenerií, zálesáckých receptů, krutých střetů s indiány i okamžiků bezmoci rovněž existenciální rovinu, poměřující lidské pohnutky ve světle věčnosti.
Jedna z nejdramatičtějších legend z časů objevování Divokého západu je v Punkeho románovém podání oceňována jako vrcholná moderní klasika westernového žánru.

ZRADILI HO V NEJTĚŽŠÍ HODINĚ. PŘEŽIL A CHCE SE MSTÍT!
Dramatickou románovou verzí legendy z časů objevování Divokého západu se pro stejnojmenný film inspiroval režisér Alejandro González Iñárritu.

Trailer k filmu

Ukázka

Nejdřív spatřil medvíďata, až poté matku. Byla dvě a batolila se k němu jako hravá štěňata.  Jarní vrh – teď jim mohlo být  tak pět měsíců a každé vážilo kolem sta liber. Oháněla se po sobě, když se kolébala k traperovi, a celá ta scéna působila na chviličku skoro legračně. Pohyby těch mláďat ho uchvátily natolik, že nezalétl pohledem k protějšímu okraji mýtiny, asi padesát yardů od něj. Jeho mozek ještě nestačil zpracovat signál, který mu přítomnost medvíďat nabízela. A náhle porozuměl. Střeva se mu zkroutila jen okamžik předtím, než mýtinu roztřáslo první zařvání. Mláďata se vzápětí zarazila ani ne deset kroků před ním. Lovec si jich už ale nevšímal. Soustředil se na houští za mýtinou.
Rozměry té rozlícené šelmy vycítil dřív, než ji na vlastní oči spatřil. Nejenže se prodírala vysokými křovinami lehce jako travičkou, ale leccos mu napověděla i její zloba. Zvuk hluboký jako rachocení hromu nebo hukot padajícího kmene mohl vycházet jedině z mohutného těla.

Pokračujte ve čtení ukázky zde!

Zmrtvýchvstání

Autor: Michael Punke
Přeložil: Jana Jašová

Počet stran: 296
Vazba: pevná
Formát: 138 × 207 mm
ISBN: 978-80-7335-410-7
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Zmrtvýchvstání vydalo nakladatelství Leda.


Nakladatelství Leda vzniklo v roce 1992 a je jediným českým vydavatelstvím specializovaným na jazykové slovníky, učebnice a příručky a na naučné slovníky. Jako jediné nakladatelství u nás se systematicky věnuje jak hlavním světovým jazykům, tak jazykům menších národů a států. Usiluje o vysokou odbornou úroveň své produkce, o její kvalitu, serióznost a uživatelskou přitažlivost.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZmrtvýchvstání
Román nezdolné vůle

Punke, Michael

Leda, 2016

Napsat komentář