Zahrajte si o román o hledání minulosti

Tom Rachman_Vzestup a pad mocnosti
Američanka Tooly Zylberbergová byla v devíti letech unesena. Dodnes má hlavu plnou otázek a odpovědi se snaží najít po celém světě. Pátrat po pravdě se proto vydává nejen po Spojených státech, ale i do Evropy a Asie. Podaří se jí to?

Cesta kolem světa a hledání pravdy

Důmyslný román o mladé ženě, která cestuje po světě, aby pochopila svou záhadnou minulost.

Tooly Zylberbergová je Američanka a majitelka malého knihkupectví na velšském venkově. Neustále čte, neboť mezi knihami se cítí bezpečněji než mezi lidmi, kteří by se jí mohli vyptávat na její život. Ona sama by se o jistých událostech, jež prožila v dětství, totiž raději vůbec nezmiňovala. V devíti letech ji unesla podivná skupina lidí s kriminálním pozadím, s nimiž procestovala Asii, Evropu i Spojené státy. Ale kdo byli její únosci? Proč vzali právě ji? O co jim doopravdy šlo?

K únoscům patřil ruský skrblík a vášnivý čtenář Humphrey; půvabná, ale výbušná a nestálá Sarah a samozřejmě Venn, charismatický vůdce celé skupiny, jehož pohled na svět zanechal v Tooly nesmazatelnou stopu. Jednoho dne jí však Venn svázal tkaničky u tenisek a zmizel.

O několik let později už Tooly nevěří, že by někdy zjistila pravdu o svém životě. Avšak když se jí jednou z New Yorku po letech ozve bývalý přítel, dozví se překvapivé zprávy o tajemné minulosti a vydá se na cestu kolem světa, aby našla odpovědi na své otázky.

 

Vzestup a pád mocností

Autor: Tom Rachman

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Tomáš Kačer
Počet stran: 426
Vazba: vázaná
Vydáno: 11/2015
ISBN: 978-80-7491-487-4

Přečtěte si více o knize Vzestup a pád mocností, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. A nezapomeňte také na ukázku a náš článek.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Ukázka z knihy

O regály byly opřené schůdky, které Tooly vždy přesouvala k sekci Horolezectví a které Fogg — jelikož mu její vtip nedocházel – neustále vracel k Dějinám Francie. Za každou řadou se v polici schovávalo stejné množství dalších knih, které by zaplnily ještě jedno takové knihkupectví. Na zemi postávaly nevytříděné krabice, kolem nichž bylo nutné se protáhnout, neboť normálně procházet se zde nedalo. A damaškové koberce byly pokryté chuchvalci chlupů, které svého času patřily nyní již dávno pošlé kočce jménem Kleopatra.
Oddíly vyznačili Mintonovi tak, že k policím připevnili lepenkové štítky s předmětem napsaným drobnou kurzivou, pokud byl autorem pan Minton, nebo ozdobným písmem plným kliček s návodnými náčrtky, pokud je vytvořila paní Mintonová. Většina oddílů byla obyčejná: Stromy, rostliny a houby; Recepty a stolování. Další byly podivné (vždy drobným písmem pana Mintona), patřily sem například sekce: Sportovci s odpudivým vztahem ke svým protějškům; Nudné epizody z dějin a také Knihy, o nichž tvrdíte, že jste je četli, ale není to pravda.
Tooly většinu knih, které byly na skladě, nečetla a ani to o sobě netvrdila. Ale postupně si mezi všemi těmi knihami nacházela své místo, v čemž jí pomáhala laskavá přítomnost Fogga, který v knihkupectví vypomáhal od školních let. Mintonovi ho ponoukali, aby ze vsi odešel na univerzitu studovat dějiny evropské literatury. On se místo toho vracel s cappuccinem. (str. 15)

 

O autorovi

Tom-RachmanTom Rachman (nar. 1974) je kanadsko-anglický spisovatel. Studoval filmovou vědu na univerzitě v Torontu a žurnalistiku na Kolumbijské univerzitě v New Yorku. Pracoval jako zahraniční dopisovatel tiskové agentury Associated Press v Římě, reportér v Indii a na Srí Lance a redaktor v pařížské redakci International Herald Tribune. V roce 2010 mu vyšel první román Imperfekcionisté (česky Host 2013), který se dostal na osmé místo bestsellerů New York Times a byl přeložen do dvaceti pěti jazyků. Jeho druhý román Vzestup a pád mocností vyšel v roce 2014 a několik amerických časopisů ho zařadilo mezi nejlepší knihy roku.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host)

 

Vyhrajte knihu Vzestup a pád mocností

Hlavní hrdinka Tooly Zylberbergová žije na velšském venkově a vlastní zde i malé knihkupectví. Moc lidí do něj nezavítá, ale to Tooly vůbec nevadí, protože spíše než společnost lidí ji těší právě knihy. Bojí se otázek, které by mohly přijít a na které sama nezná odpověď. Jako malá byla totiž unesena podivnou skupinou lidí, s nimiž procestovala kus světa. Dodnes neví, co byli tito lidé zač, ani proč si vybrali za oběť právě ji. Po mnoha letech, když už se rozhodne, že se na celou záležitost pokusí zapomenout, zazvoní telefon, který spustí hon za minulostí. Podaří se Tooly najít odpovědi na otázky, které si dnes a denně pokládá? To si pojďte přečíst ve druhém románu kanadsko-anglického spisovatele Toma Rachmana.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám navíc přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Vzestup a pád mocností vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Vzestup a pád mocností
probíhá od 13. do 26. ledna 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Soutěž naleznete také na největším soutěžním portálu v ČR – Soutěže.cz a na Websoutěže.cz

Související soutěž

Soutěž o 2 romány Vzestup a pád mocností

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVzestup a pád mocností

Rachman, Tom

Host, 2015

Napsat komentář