Myslíte si, že toho o světových dějinách víte hodně?

mýty_a_omyly_světových_dějin
Myslíte si, že Mayové chtěli svým kalendářem datovat konec světa? Věříte, že carova dcera Anastázie přežila masakr carské rodiny? Domníváte se, že antičtí Řekové žili v ryzí demokracii? Pokud ano, sáhněte po knize, která vaše jistoty ohledně dějin dokonale vyvrátí.


Autorem knihy Mýty a omyly světových dějin, kterou na konci roku 2015 vydalo nakladatelství Knižní klub, spadající pod společnost Euromedia Group, je spisovatel Bernd Ingmar Gutberlet. Bernd Ingmar Gutberlet vystudoval historii v Berlíně a Budapešti a pracoval jako novinář, lektor a projektový manažer v oblasti kultury. Jeho knihy se vesměs staly bestsellery. U nás již vyšla jeho kniha Nové divy světa.

Titul Mýty a omyly světových dějin je kompilací několika desítek historických faktů, které se autor snaží uvádět na pravou míru. Obsahuje padesát kapitol, z nichž každá se věnuje jednomu problému. Zásadní otázky světových i národních dějin jsou seřazeny chronologicky od pravěku, doby kamenné až po moderní dějiny. Na konci knihy je uveden seznam použité literatury. K němu je třeba uvést, že pro hlubší znalost problematiky by bylo třeba jej znatelně rozšířit a zařadit několik zásadních historiografických děl, ale jelikož předpokládám, že autor nechtěl vydat odbornou knihu, ale měl za cíl historii spíše zpopularizovat, je šíře literatury pro tyto účely dostačující.

Samotná témata jsou dosti nehomogenní, buďto jsou velmi obecná (například otázka matriarchátu) nebo naopak možná až příliš konkrétní (kupříkladu otázka hrdinství albánského vojevůdce Skanderbega). Za více nešťastný však považuji fakt, že zatímco k některým otázkám autor podává vcelku fundovaně vypadající historický výklad s jasným závěrem, jiné jsou spíše filosofického rázu či se zakládají na nedostatečné pramenné základně (respektive výklad pramenů je nejistý a nejasný) a nepřinášejí jednoznačnou pointu. Některé autorovy závěry vysloveně odporují závěrům obecně uznávaných odborníků, což na druhou stranu v historické vědě není vcelku nic zvláštního.

Naopak pochvalu si zaslouží autorův sloh, jenž je velmi čtivý a bohatý. Bernd Ingmar Gutberlet se snaží světové dějiny přiblížit svým čtenářům poutavým a napínavým způsobem. Tato „rezignace“ na vědecký jazyk je důvodem, proč jeho kniha cílí především na historií nepolíbené čtenáře, kteří mohou být tímto způsobem motivováni k dalšímu studiu dějin. Proto knihu doporučuji čtenářům bažícím po zajímavostech z naší minulosti, kteří se zároveň v historii zatím příliš neorientují a ocení jakýsi „odrazový můstek“, jak se k této vědě přiblížit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMýty a omyly světových dějin

Gutberlet, Bernd Ingmar

Knižní klub, 2015

Napsat komentář