Vyhrajte Shakespearovu klasiku v moderní podobě

Trhlina-v-case-perex
Automobil z filmu Návrat do budoucnosti v Zimní pohádce Williama Shakespeara? Ani to není nic neobvyklého, pokud sáhnete po knize Jeanette Wintersonové, která vychází v rámci projektu britského nakladatelství Hogarth.

Zimní pohádka pro třetí tisíciletí

Pozdní hra Williama Shakespeara Zimní pohádka je proslulá mimo jiné umístěním Čech na břeh moře. Líčí chorobnou žárlivost sicilského vladaře Leonta, který choť Hermionu podezírá z toho, že otěhotněla s jeho nejlepším přítelem Polixenem.

V úvodním svazku cyklu shakespearovských adaptací pro třetí tisíciletí přenáší autorova krajanka Jeanette Wintersonová motivy tohoto divadelního evergreenu do soudobého vystresovaného Londýna a do města New Bohemia na neklidném americkém Jihu. Její verze příběhu nazvaná Trhlina v čase proplétá klukovské přátelství s mamonem a snobismus s výdobytky počítačových technologií, díky nimž se i sám Čas stává právoplatným hráčem a vysílá na scénu třeba divotvorný automobil z filmu Návrat do budoucnosti.

Zásluhou autorčina dlouholetého zájmu o poetiku cestování časoprostorem zvýrazňuje nové uchopení látky nejen devastující účinky zaslepené zloby, ale i kouzlo lásky a ctnost trpělivosti.

 

Trhlina v čase

Nová Zimní pohádka

Autorka: Jeanette Wintersonová

Vydalo: nakladatelství Práh
Překlad: Veronika Volhejnová
Počet stran: 296
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 10/2015
ISBN: 978-80-7252-589-8

Přečtěte si více o knize Trhlina v čase, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Práh.

Nakladatelství Práh bylo založeno v roce 1991. Dosud vydalo více než 350 knižních titulů převážně naučné, populárně psychologické, historické a vzdělávací literatury určené dětským i dospělým čtenářům. Součástí nakladatelského portfolia je i cizojazyčná produkce.

 

O autorce

Rodačka z Manchesteru Jeanette Wintersonová (1959) je nejslavnějším nalezencem poválečné britské literatury. Jako pětiměsíční miminko ji adoptovala rodina dělníka z blízkého Accringtonu, a přestože u pěstounů nemusela škemrat o polévku jako Dickensův Oliver Twist, postrádala opravdový vřelý cit podobně jako sirota Jana Eyrová. Česky vyšla celá řada jejích knih, například Na světě nejsou jen pomeranče (1998), Vášeň (2000), Jak naštěpit třešeň (2004), Tíha (2005). Je držitelkou ceny Britské filmové a televizní akademie. V současnosti přednáší tvůrčí psaní na Manchesterské univerzitě.
(Zdroj informací: nakladatelství Práh)

 

Vyhrajte knihu Trhlina v čase

Britské nakladatelství Hogarth se rozhodlo, že svým čtenářům přinese neobvyklý literární projekt s názvem Shakespeare 400. V jeho rámci dostali přední světoví spisovatelé možnost převyprávět klasické Shakespearovy příběhy pro současné čtenáře. Na námět známé hry Williama Shakespeara Zimní pohádka tak díky projektu vznikl nový román anglické spisovatelky Jeanette Wintersonové. Ta zasadila jeho děj do současného Londýna a do města New Bohemia na neklidném americkém jihu a čtenáři se v něm setkají mimo jiné například s výdobytky počítačových technologií, nebo dokonce divotvorným automobilem z filmu Návrat do budoucnosti. Jaké další části příběhu autorka zmodernizovala a jak, to už si přečtěte sami.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Práh vám navíc přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Trhlina v čase vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Trhlina v čase
probíhá od 6. do 19. prosince 2015.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 romány Trhlina v čase

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTrhlina v čase
Nová Zimní pohádka

Wintersonová, Jeanette

Práh, 2015

Napsat komentář