Se začátkem adventu do říše fantasie

fantasy
Nejdříve byly báje a pověsti. Z nich vznikly pohádky a pověry a z těch se pak vyvinul žánr fantasy. Ten je jedinečný v tom, že svou vymyšlenost přiznává a nesnaží se předstírat, že věci, o kterých mluví, se skutečně staly. Právě to umožňuje autorům vytvořit světy tak bohaté jako ty, které si dnes představíme.

Smrtná zima je často přirovnávána ke slavným Hunger Games. Už po přečtení první stránky si ale všimnete, že Kate Boormanová ve své knize používá daleko bohatší a obraznější jazyk, než na jaký jsme zvyklí u jiných fantasy knih. Ani hlavní hrdinka není moc podobná ostatním hrdinkám. Na vzpouru proti nepřátelskému režimu totiž rozhodně není připravena.

Smrtná zima

Autorka: Kate Boormanová
Přeložila: Markéta Polochová

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-481-2
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Smrtná zima vydalo nakladatelství Host.

První díl nové young adult série.
Patnáctiletá Emmeline žije v osadě uprostřed hlubokých hvozdů, v puritánském společenství zcela odříznutém od okolního světa. Nehostinný kraj sužují kruté zimy a za hradbami číhá děsivý nepřítel. Jedinou nadějí na přežití je zůstat uvnitř. A dodržovat přísná pravidla rady.
Emmeline ví, že vydat se mimo pevnost je zakázáno, avšak stromy v lese jí cosi šeptají a táhnou ji ven na zapovězenou cestu. Už kdysi na ni vstoupila její babička, která za to tvrdě zaplatila. Přijme-li dívka od jednoho z členů rady nabídku k sňatku, mohla by jméno své rodiny očistit. Jenže její srdce touží po někom jiném. A sny stále volají…

Ukázka z knihy

Tam venku cítím mrtvé vznášející se ve větvích. Ztracení šustí listím stromů, brání průchodu paprsků a šeptají mi do ucha. Své špinavé prsty obepínají kolem mého hrdla, škubou mi vlasy a uvolňují prameny, aby mě mohli letmým dotykem lechtat po tváři.
Nebo že by to byl jenom vítr?
Nechci se tu moc zdržovat.
Strčím poslední kořen batolky virginské do vaku a pospí­ chám pryč. Zvednu se zpod svídových keřů, kde jsem kořeny vyrývala, a zmrzačená noha mi podklouzne na uvolněné hroudě hlíny. Ostrá bolest mi okamžitě projede celou nohou až nahoru k boku.
„Pane na nebi!“ vyhrknu dřív, než se stihnu zarazit. Zadr­žím dech a poslouchám skřípající větve topolů. Vlastně mi nehrozí žádné skutečné nebezpečí – slunce zapadá až za tři hodiny, možná dokonce později. Ale brát jméno boží nadarmo nikdy nepřináší nic dobrého, a obzvlášť ne v místních lesích.

Pokud vás kniha zaujala, přečtěte si celou ukázku.

————————————————

Otázka existence tajného společenství, které chrání náš svět před zlem, nebo se ho naopak pokouší ovládnout a uchopit moc do svých rukou, je velice častým tématem v moderní fantasy literatuře. Pokud se trochu zamyslíme, zjistíme, že se vyskytuje i v Harry Potterovi. Nejnovějším přírůstkem mezi takto zaměřené knihy je román Jitky Saniové Společenství safírového srdce – Volba. Navíc se můžeme těšit, že se i ve fantasy literatuře podíváme do Prahy.

Společenství safírového srdce – Volba

Autorka: Jitka Saniová

Počet stran: 308
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-247-5780-3
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Společenství safírového srdce – Volba vydala nakladatelství Grada a Cosmopolis.

Společenství safírového srdce vzniklo v roce 935 v centru západní Eurasie, dnes zjednodušeně nazývaném Evropa. Vytvořil jej ten, kterého zákeřní vrazi předčasně sprovodili z tohoto světa. Neodešel však na věčnost. Slíbil, že bude svůj domov chránit a objeví se ve chvílích nejtěžších.
Ač ho od té doby spatřily miliony lidí, nikdo si zatím neuvědomil, že svou přísahu dodržel a chrání srdce Evropy, kdykoliv se ukáže nějaké nebezpečí. Tehdy svolá královskou radu Společenství safírového srdce. Její členové prověří situaci a sdělí králi získané poznatky. V případě, že je potřeba zasáhnout, vybírají se v první fázi kandidáti na členství a spolupráci. Nezáleží na věku, vzhledu, úrovni vzdělání ani povolání… záleží pouze na jediném – na jejich srdci.

Ukázka z knihy

 Na místě připomínajícím mléčnou mlhovinu, kde prostor i čas mají zcela jinou podobu, stálo okolo mramorového stolu dvanáct postav v bílých pláštích. Kápě měly složené na ramenech, takže bylo vidět, že jejich hlavy krášlí šlechtické čelenky odlišné tvarem i materiálem, všechny však s modrým safírem uprostřed.
Třinácté osobě v bílém plášti se zlatými ornamenty, která právě přicházela, zdobila hlavu koruna s třinácti drobnými drahokamy. „Shledal jsem vaše závěrečné ustanovení správným,“ přikývl král a s povzdechem dodal, „je potřeba zasáhnout.“
Všech dvanáct postav se lehce uklonilo. Muž po králově pravici řekl: „Již jsme našli i vhodné kandidáty na připravovaný zásah.“
„Kolik myslíte, že jich bude potřeba?“
Tentokrát odpověděla žena stojící naproti králi: „Shodli jsme se, že postačí číslo planoucí hvězdy mágů.“
„Již jste vybrali toho hlavního?“
Žena přikývla. „Ano. Ve skutečnosti jsou dva. Zbývá poslední drobný test, který jsem si vyžádala, abychom jim nadobro přiřkli vůdčí úlohu.“

Přečtěte si celou ukázku.

————————————————

Obyčejný chlapec z Londýna se najednou dostane na tajnou školu magie, odcestuje do říše svých snů a po velkém dobrodružství se stane jejím vládcem – krásná zápletka fantasy knížky, že? Dokázali byste si ale představit, že takováto kniha může mít ještě pokračování? Já tedy ne a ona přece má! Mágové: Král čaroděj je druhým dílem série Lva Grossmana, kde hlavní hrdina Quentin i přes to, že vládne své vlastní zemi, nedokáže najít klid a musí čelit dalším dobrodružstvím.

Mágové: Král čaroděj

Autor: Lev Grossman
Přeložila: Jana Rečková

Počet stran: 406
Vazba: vázaná
Formát: 168×240 mm
ISBN: 9788075052537
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Mágové: Král čaroděj vydalo nakladatelství XYZ.

Quentin Coldwater by měl být šťastný. Po ne příliš pěkném dětství v Brooklynu vystudoval tajnou školu kouzel a zjistil, že fiktivní země Filorie, o které snil, skutečně existuje. Ačkoli v ní teď vládne, stále nenachází klid… Vydává se proto na cestu, aby přišel na to, co je s Filorií v nepořádku. Kam až ho jeho podivný neklid dovede? A dokáže se odtud zase vrátit? V mistrně napsaném románu se fantazie stává realitou a naopak.

Ukázka z knihy

Quentin jel na  šedákovi s  bílými ponožkami jménem Nezdolná. Měl na  sobě černé kožené boty po  kolena, punčochy každou v  jiné barvě a  dlouhý námořnicky modrý kabátec, bohatě vyšívaný drobounkými perličkami a  stříbrnými nitěmi. Na  hlavě mu seděla platinová čelenka. Do  stehna ho tloukl třpytivý meč, ale nikoli ceremoniální, tenhle byl opravdový a hodil by se do skutečného boje. Bylo deset hodin dopoledne teplého, zataženého srpnového dne. Byl vším, čím měl král Filorie být. Lovil kouzelného králíka.
Po boku krále Quentina jela královna Julie. Před nimi se drželi další královna a král, Janet a Eliot – Filorie měla celkem čtyři vládce. Klusali po  lesní cestě pod vysokou klenbou stromů, poseté žlutým listím, dokonalými vzory, které vypadaly, jako by listy nařezal a pečlivě rozmístil květinář. Pohybovali se v  tichu, zvolna, společně, ale ztraceni ve  svých vlastních myšlenkách, zrak upírali do zelených hlubin lesů pozdního léta.
Bylo to příjemné, snadné ticho. Všechno bylo snadné. Nic nebylo těžké. Sen se stal skutečností.
„Stát!“ ozval se Eliot zepředu.

Pokud se vám začátek líbil, přečtěte si i pokračování této ukázky.


Sháníte vánoční dárky? Podívejte se do našich aukcí, knížku tam vyberete opravdu pro každého.

Která z dnes představených knih vás zaujala? Napište nám do komentářů!

Úvodní obrázek pochází ze serveru FreeDigitalPhotos.net.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSmrtná zima

Boormanová, Kate A.

Host, 2015

zobrazit info o knizeSpolečenství safírového srdce – Volba

Saniová, Jitka

Grada, 2015

zobrazit info o knizeMágové: Král čaroděj

Grossman, Lev

XYZ, 2015

Napsat komentář