Tipy pro milovníky jídla a ručních prací

udelej-si-sam
Na začátku týdne vám představíme knihy, které vyznávají heslo „udělej si sám“. Objevte v sobě skrytý talent a pojďte vařit, péct a plést trochu jinak. Spolehněte se sami na sebe a s chutí do toho!

Daniela Mičanová, autorka netradiční kuchařky, spojila ve své knize vaření a povídky. Jak? Nejdříve si přečtete povídku a následně si uvaříte nějakou pochoutku, nebo třeba i naopak. Zkuste Ženu s dranžírákem a uvidíte!

Poezie a dobré jídlo odjakživa kráčí ruku v ruce, ale jak je tomu s dobrým jídlem a prózou? Pravdu se pokusila odhalit moravská spisovatelka, náruživá čtenářka a vášnivé kuchařka Daniela Mičanová. Třicet povídek s jídlem v hlavní roli slouží jako předvoj třiceti praktickým receptům.
Všechny patří ke stálému rodinnému repertoáru, jsou ověřené lety, v některých případech dokonce generacemi. Na své si přijdou zarputilí masožravci i vegetariáni, milovníci sladkých pamlsků, začátečníci, pokročilí, zastánci svěžího a rychlého vaření, ba i sofistikovaných omáček.
Posnídáte s Fantomem Opery, dopřejete si rajskou polévku ve společnosti Čachtické paní, poobědváte s rodinou Addamsových, povečeříte se slečnou Marplovou. Čeká vás humorno až černohumorno, detektivno, strašidelno, fantastično, ale především mlsno. Kuchařku ocení zejména milovníci jídla s příběhem, kteří se rádi pobaví a potom (nebo přitom) si připraví něco dobrého.

Žena s dranžírákem

Autorka: Daniela Mičanová

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7425-276-1
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Žena s dranžírákem vydalo nakladatelství Epocha.

Neváhejte a přečtěte si ukázku z knihy.

————————————————

Jak už z názvu knihy Děláme si to doma sami 2 vytušíte, sami můžete dokázat mnoho věcí. Pokračování úspěšného prvního dílu vám pomůže připravit nejen základní potraviny i s ohledem na roční období. Spolehněte se na sebe a uvidíte, co dokážete.

Pokračování populární příručky domácí výroby Děláme si to doma sami.

Alena Thomas do obchodu moc nechodí. Jen máloco si neumí vyrobit sama. Zatímco v první knize se soustředila na domácí kosmetiku, drogerii a léčivé přípravky, v druhé rozšiřuje svůj záběr i na základní potraviny, které dennodenně nakupujeme. Odteď už nemusíme. Ze svých nákupních seznamů si laskavě škrtněte chleba, kečup, hořčici, povidla, dětské přesnídávky a spoustu dalších položek, které můžete snadno vyrobit doma, ze surovin, které budete mít pod kontrolou, a bez nežádoucích aditiv či konzervantů.

Kniha je koncipována cyklicky od jara do zimy, takže si výrobu budete moci lépe plánovat v souladu s přírodou. Na podzim například vyrobíte léčivé sirupy, abyste zimu přežili ve zdraví, a na jaře zase využijete vše, co právě vyraší, abyste dobili baterie.

 

Děláme si to doma sami 2

Autorka: Alena Thomas

Počet stran: 216
Vazba: brožovaná
Formát: 205×205 mm
ISBN: 978-80-7462-847-4
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Děláme si to doma sami 2 vydalo nakladatelství Jota.

Zaujala vás tato kniha? Podívejte se na ukázku.

Nezapomeňte si přečíst náš článek.

————————————————

Jste milovníky Itálie, nebo jen toužíte zkusit nějaký recept z této země? Sáhněte po knize Vegetariánská středomořská kuchařka a připravte si sto receptů všeho druhu, ve kterých ovšem nenajdete maso! Podívejte se na zoubek italské gastronomie…

Příručka obsahuje jedinečné vegetariánsky laděné recepty z celé Itálie doplněné celostránkovými barevnými fotografiemi, dále tipy a rady i krátké odbočky do kulinární historie. Je určena všem, kdo chtějí proniknout do základů jedné z nejzdravějších kuchyní světa, zvládnout její techniky a naučit se připravovat nepřekonatelné kulinářské speciality. Je rozdělena na kapitoly Předkrmy, Polévky, Těstoviny a rýže, Hlavní chody, Přílohy a saláty, Pizza a focaccia a Moučníky a v každé z nich představuje klasické i méně známé pokrmy využívající pestrou nabídku surovin ze všech italských regionů, které jsou ale dostupné i u nás. Sestavili je známí italští šéfkuchaři ve spolupráci s institucí nazvanou Academia Barilla, jež byla založena v Parmě roku 2004 jako první centrum zaměřené na ochranu, rozvoj a podporu autentické regionální italské gastronomie.

Vegetariánská středomořská kuchařka


Přeložila: Ivana Svobodová

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 200×230 mm
ISBN: 978-80-204-3715-0
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Vegetariánská středomořská kuchařka vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Co vy a Itálie? Prohlédněte si ještě ukázku.

————————————————

Už vás nebaví a nechutná vám chleba a pečivo z pekárny za rohem? Nebo toužíte ochutnat něco nového? Kniha Pekařský učeň je určena právě vám. Připravte si různé druhy pečiva, rozšiřte si obzory a nalaďte chuťové buňky.


V knize Pekařský učeň popisuje
Peter Reinhart zásadní pokroky a objevy v oblasti pečení chleba, ke kterým dospěl při studijním pobytu ve francouzských boulangeriích a během poučných hodin, strávených v kuchyni kulinářské akademie spolu se svými studenty. Nahlédněte Peterovi přes rameno a učte se spolu s ním od nejváženějších francouzských pekařů, jako jsou Lionel Poilâne a Phillippe Gosselin, jehož pain a l’ancienne revolučním způsobem změnil umění přípravy baget. Sledujte jej při práci v kuchyni, kdy svým studentům vysvětluje dvanáct fází chleba. Názorné instrukce jsou vysvětleny pomocí více než 100 návodných fotografií.
Nově nabyté vědomosti využijete při přípravě 50 nových receptů pro klasické chleby, jako je rustikální ciabatta, vydatný pain de campagne, tradiční newyorský bagel nebo pekařský svatý grál – Peterova verze slavného pain a l’ancienne. Peter dokáže skloubit přísnou vědu, pokročilé techniky a historii přípravy jídla – výsledkem je jednoduše přístupná a podmanivá kniha, bohatá a různorodá stejně jako chleby, které si podle ní připravíte. Je to původní kniha o jídle, napsaná okouzlujícím a inspirujícím stylem. Odměnou vám budou ty nejlepší chleby a pečivo na světě.

Pekařský učeň

Autor: Peter Reinhart
Přeložil: Martin König

Počet stran: 286
Vazba: vázaná
Formát: 240×260 mm
ISBN: 978-80-906188-0-0
Doporučená cena: 650 Kč

Knihu Pekařský učeň vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

————————————————

Myslíte si, že v dnešní době pletou už jen babičky? Tak to jste na omylu! Plést může každý! Nemáte jehlice? Nepotřebujete! Stačí vám pouze vaše ruce a kniha Pleteme na rukách a prstech. Vyrobte sobě a svým blízkým třeba náramek, šátek či jiný pletený model.

Slyšeli jste už o pletení na rukou nebo na prstech? Zapomeňte na jehlice a užívejte si výhody tohoto pletení, jimiž jsou jednoduchost a hlavně rychlost. Polštáře, přehozy, stínítko na lampu, prostírání nebo košíčky na oživení domova, výrazně strukturované šátky, šály, plédy, bolerka, náhrdelníky, náramky či brože. Autorka Laura Struttová vám předvede, jak zvládnout obvyklé vzory a techniky pouze rukama a prsty. Fotografie a návody vás krok za krokem provedou všemi dovednostmi od jednoduchého očka hladce až k perličkovému vzoru, naučíte se rozšiřovat i ujímat, uplést copánek a pracovat s více prameny najednou. Není divu, že pletení na rukou a prstech vzbuzuje takový zájem, když vám během hodinky či odpoledne umožní dosáhnout tak pozoruhodných výsledků.

Pleteme na rukách a prstech

Autorka: Laura Struttová

Počet stran: 112
Vazba: flexi
Formát: 207×276 mm
ISBN: 978-80-7391-230-7
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Pleteme na rukách a prstech vydalo nakladatelství Slovart.


Co vy a váš skrytý talent? Zapojte se do našich aukcí, kde najdete nejen tyto knihy plné nápadů.

Který z návodů vás nejvíce zaujal? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePleteme na rukách a prstech
35 skvělých modelů do nového šatníku a pro váš domov

Struttová, Laura

Slovart, 2015

zobrazit info o knizePekařský učeň

Reinhart, Peter

Kniha Zlín, 2015

zobrazit info o knizeVegetariánská středomořská kuchařka
100 originálních italských receptů

Mladá fronta, 2015

zobrazit info o knizeDěláme si to doma sami 2

Thomas, Alena

Jota, 2015

zobrazit info o knizeŽena s dranžírákem

Mičanová, Daniela

Epocha, 2015

Napsat komentář