Zaručená cesta k úspěchu

Carol Dwecková_Nastavení mysli
Carol Dwecková rozlišuje myšlení fixní a růstové. Lidé s fixním myšlením nedovedou čelit překážkám a netěší se z úspěchu druhých. Lidé s růstovým myšlením naopak odhodlaně čelí překážkám a úspěchem jiných se inspirují. Jak docílit toho, aby osoba s fixním myšlením dokázala uvažovat „růstově“? To se dozvíte v užitečné knize Nastavení mysli.

Carol Dwecková se svým dnes již legendárním konceptem nastavení mysli (angl. „mindset“) dosáhla vřelého přijetí u laické veřejnosti, ale také ve vědecké obci. Její kniha Nastavení mysli se v roce 2007 stala okamžitě bestsellerem a dodnes se drží na špici žebříčků (v Amazonu se pohybuje na pozici 93. nejprodávanější knihy celkově, kde má 1150 hodnocení s průměrem 4.5/5).
Jednoduchá myšlenka, kolem níž se tato skvělá kniha točí, a za níž stojí desítky let vědeckého výzkumu, se dá vyjádřit zhruba takto: úspěch máme ve svých hlavách. Profesorka Dwecková se svým týmem na Standfordské univerzitě zjistila, že svou přirozeností tíhneme ke dvěma relativně vyhraněným způsobům myšlení o sobě a své úspěšnosti: k myšlení růstovému a myšlení fixnímu (angl. „growth mindset“ a „fixed mindset“). To, které myšlení u nás převládá, pak významně ovlivňuje naši reálnou úspěšnost. Ke zjištěním Dweckové popsaným v knize patří nadějný závěr, že se navzdory své dispozici dokážeme během života změnit, a autorka ukazuje, jak na to: jak využít svůj plný potenciál.
Kniha se v jednotlivých kapitolách důkladně věnuje projevům a dopadům obou typů myšlení na různé oblasti našeho života: na sport, podnikání, na vztahy,
na rodičovství, školu…

 

Nastavení mysli

Autorka: Carol Dwecková
Přeložil: Jan Melvil

Počet stran: 304
Vazba: brožovaná
Formát: 143×225 mm
ISBN: 978-80-87270-75-2
Doporučená cena: 319 Kč

Knihu Nastavení mysli vydalo nakladatelství Jan Melvil Publishing
v edici Žádná velká věda.

 

Ukázka z knihy

Nastavení mysli je důležitou součástí vaší osobnosti, ale změnit je můžete. Už tím, že oba způsoby myšlení poznáte, můžete začít nově přemýšlet a reagovat. Lidé mi říkají, že si začnou sami všímat, když zápasí s fixním myšlením – promeškají šanci se něco naučit, mají pocit, že selhání je nálepkuje, nebo je odradí, když něco vyžaduje hodně úsilí. Pak přepnou do růstového nastavení mysli – pokusí se výzvu přijmout, poučí se z neúspěchu nebo pokračují ve svém úsilí. Když jsme s mými doktorandy poprvé objevili nastavení mysli, často mě přistihli při fixním myšlení a vyčítali mi ho.

Důležité je také uvědomit si, že ačkoli mají lidé fixní nastavení mysli, nepoužívají jej vždy. V řadě našich studií je vlastně nutíme k myšlení růstovému. Řekneme jim, že schopnosti se lze naučit a že zadaný úkol jim k tomu poskytuje příležitost. Nebo jim dáme přečíst vědecký článek vysvětlující růstové nastavení mysli. Popisuje lidi, kteří neměli přirozené schopnosti, ale přesto rozvinuli mimořádné dovednosti. Díky těmto zkušenostem se z účastníků výzkumu stávají lidé s růstovým nastavením mysli, přinejmenším na chvíli – a jako takoví i jednají.
(str. 56)

Podívejte se na některé další ukázky: ukázka2, ukázka3, ukázka4.

 

Řekli o knize

„Řídíte-li lidi nebo jste rodič (což je vlastně také řízení lidí), nechte všeho a čtěte Nastavení mysli.”

Guy Kawasaki, autor knihy Umění rozjezdu

„Tuto knihu by měl vlastnit každý.”

Chip a Dan Heathovi, autoři knihy Proměna

„Pro záchranu civilizace bílého muže je to pravděpodobně nejdůležitější psychologické dílo naší doby. Zda jej stihneme, než se potopíme, bude záležet na nastavení mysli každého z nás. Na schopnosti sledovat se, kdy fungujeme ve fixním nastavení, a na motivaci se z něho vyhrabávat k růstu. Všechno ostatní je tomu v této fázi civilizace bílého muže podřízené.“

Benjamin Kuras, Lidové noviny

Carol Dwecková

Carol Dwecková_podobenkaCarol S. Dwecková, Ph.D., je jednou z předních badatelek v oboru psychologie osobnosti, sociální a vývojové psychologie. Působí na Stanfordově univerzitě a je členkou Americké akademie umění a věd. Její texty vycházejí v časopisech The New Yorker a Time či v denících New York Times, Washington Post a Boston Globe. Kniha Nastavení mysli je mezinárodním bestsellerem, oceňovaným odbornou veřejností i čtenáři.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Jan Melvil Publishing.


V Jan Melvil Publishing jsou přesvědčeni, že nejlepší výsledky má taková práce, kterou lidé dělají s radostí a s vědomím její smysluplnosti. Proto se nakladatelství zabývá jen knihami, které samotnou redakci zajímají, baví, obohacují a u nichž si jsou zaměstnanci jisti přínosem a vysokou kvalitou. Hlavním záměrem nakladatelství je konfrontovat české čtenáře s novými tématy i s myšlenkami nejlepších autorů a myslitelů dneška.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNastavení mysli
Nová psychologie úspěchu aneb naučte se využít svůj potenciál

Dwecková, Carol

Jan Melvil Publishing, 2015

Napsat komentář