Na východ od Evropy za památkami a kulturou

na_vychod_od_kultury_za_pamatkami_a_kulturou
Máte rádi cestování? Líbí se vám návštěvy historických památek a netradičních míst? Jestliže ano, pak je tento článek určený právě vám! S níže představenými knihami můžete procestovat Svatou zemi a podívat se i k samotným čínským pyramidám. Tak směle do toho!

Izrael představuje tajemnou zemi plnou biblických odkazů, která od nepaměti láká cestovatele z celého světa. Ať už se toto úžasné místo chystáte sami navštívit, nebo o něm jen hledáte nějaké doplňující informace, následující publikace je pro tento účel jako stvořená. Bohatě ilustrovaný průvodce vám poskytne téměř nekonečnou studnici míst, která lze navštívit a představí vám také řadu zdejších památek. I kdyby případný výlet nakonec nevyšel, díky Průvodci svatou zemí se o zážitek tak jako tak nepřipravíte.

Průvodce Svatou zemí: Izrael – Sinaj – Jordánsko

Tato publikace představuje nejen hodnotnou pomůcku při objevování nevšedních krás a turistických atrakcí Svaté země, ale nabízí vzrušující cestu za poznáním jedné ze základních křižovatek lidstva, jež se stala dějištěm událostí, které změnily svět. Text, který nabízí jasný a podrobný obrázek o neocenitelných uměleckých pokladech Izraele a části Jordánska a Sinaje, je doplněn stovkami fotografií, plánků a kreseb.
Nechybí zde žádná významná archeologická lokalita a památka – od starobylého Jeruzaléma po jedinečnou Petru, od vykopávek v Caesareji po prastarý klášter sv. Kateřiny, ale ani méně známá, byť neméně okouzlující místa, jako jsou Gamla, Korazim a Pella. Kniha je určena všem novodobým cestovatelům, od náročných a zvídavých turistů až po milovníky umění. Z praktických důvodů je rozdělena do pěti kapitol věnovaných pěti zeměpisným oblastem Svaté země a zakončuje ji slovníček méně známých pojmů, který umožňuje čtenářům pochopit rozličné aspekty spletitého úseku dějin lidstva, jenž hrál rozhodující roli v utváření dnešní společnosti.

Autor: Fabio Bourbon, Enrico Lavagno
Přeložila: Lenka Svobodová

Počet stran: 228
Vazba: brožovaná
Formát: 173×245 mm
ISBN: 978-80-7391-221-5
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Průvodce Svatou zemí vydalo nakladatelství Slovart.

V edici Cestování nakladatelství Slovart vyšla i velká spousta dalších skvělých průvodců. Pokud tedy rádi cestujete a objevujete nová místa, tituly jako 100 nejdobrodružnějších dovolených na světě, Nejkrásnější ostrovy – 80 úžasných míst na světě a Národní parky střední Evropy by vám mohly poskytnout zajímavou inspiraci.

O nakladatelství

Nakladatelství Slovart bylo založeno v Praze v únoru 1994 a od té doby vydalo více než 2000 titulů. Vydává licenční knihy předních světových nakladatelů, ale i domácích autorů převážně z oblasti dětské a populárně naučné literatury.

logo_www_Slovart

————————————————

Většina zemí je na své kulturní dědictví hrdá a ráda se jím chlubí. Jistá oblast v Číně byla pro obyvatele okolních území dlouhou dobu zapovězenou záhadou. Tím se jen prohloubilo mystérium, které kolem ní panovalo. I přes snahu určité kamufláže se ovšem podařilo odhalit, že se na zdejším úseku země nacházejí pyramidy. S nově vydanou knihou autora Jaroslava Klokočníka se nyní můžete i vy vydat na jejich průzkum!

Čínské pyramidy

O pyramidách v Číně kolovaly různé zvěsti již od druhé světové války. Oblast X’ianu (Sianu), kde je těchto staveb stovky, byla pro cizince dlouho nepřístupná. Číňané pyramidy tajili. Zalesňovali je, aby vypadaly jako přirozené kopce. Ovšem v době družicových snímků je snaha cokoliv utajovat zbytečná. Dnes se smí na některé tyto stavby vystoupat. Jsou z dusané hlíny a hrobky pod nimi a v jejich okolí (na zemi i v podzemí) jsou z kamene (v několika případech jsou z nich muzea). Největší je pyramida prvního čínského císaře na východ od X’ianu, nedaleko od císařovy „terakotové armády“, prvotřídní turistické atrakce. Rozměry pyramidy jsou 370 × 400 m, dnešní výška asi 50 m. Svými horizontálními rozměry je to největší prokázaná pyramida na světě.

Autor: Jaroslav Klokočník

Počet stran: 112
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-200-2494-7
Doporučená cena: 195 Kč

 

Knihu Čínské pyramidy vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Čínská pyramida (tumulus) dnes vypadá jako „mohyla“ z udusané hlíny, uvnitř nebo v blízkosti s předpokládaným hrobem (ling mu) vládce (císaře, chuang-ti, di), vyhotoveným z odolného materiálu (kámen, skála v podzemí, rakev a prostor kolem někdy vyložený bronzem) a s řadou pokladů. Tvar objektu, jasně pyramidální, lze ze zemského povrchu snadno přehlédnout – pyramidy bývají zarostlé, takže některé připomínají spíše pahorky s trávou, keři a stromky, ale z výšky, z letadla či ze snímků na Google Earth je pyramidální tvar naprosto nepřehlédnutelný a neoddiskutovatelný. Takže tyto objekty nebudeme „maskovat“ pod slovíčky „mohyla“, „tumulus“ a tak podobně, ale budeme je nazývat pyramidami (jak se sluší a patří). Bohatství ukryté v prostoru pyramid samozřejmě lákalo a láká zloděje. Zde se s tím snažili vypořádat možná právě maskováním pyramidy oním zalesněním a také různý- mi bezpečnostními mechanismy uvnitř (Kangová 2013, soukr. sděl., a Pan Dong 2009). (str. 35)

Celou ukázku si můžete prolistovat přímo na stránkách nakladatelství.

O autorovi

Jaroslav Klokočník je vědeckým pracovníkem Astronomického ústavu AV ČR v.v.i. v Ondřejově. V ústavu pracuje od roku 1972 a zabývá se dráhovou dynamikou umělých družic Země a studiem gravitačního pole Země. Jeho dlouhodobým koníčkem je archeoastronomie; měří na řadě lokalit v Mezoamerice (hlavně v Mexiku a Guatemale), Peru, Ekvádoru a Číně.

Zdroj: přebal knihy

O nakladatelství

Nakladatelství Academia  vzniklo v roce 1953, původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

academia


Zapojte se do našich aukcí, v nichž můžete kromě těchto vydražit i mnoho dalších knih za skvělé ceny!

Cestujete rádi? Která destinace je vašemu srdci nejbližší? Podělte se s námi v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePrůvodce Svatou zemí
Izrael – Sinaj – Jordánsko

Bourbon, Fabio – Lavagno, Enrico

Slovart, 2015

zobrazit info o knizeČínské pyramidy

Klokočník, Jaroslav

Academia, 2015

Napsat komentář