Tento Holmes pochází z Francie

ostrov_v_bode_nemo_nahled
Pusťte se do příběhu, kterým vás provede žoviální detektiv Holmes. Ne, nejedná se o další dobrodružství Doyleova Sherlocka! Tohoto vyšetřovatele a jeho jedinečný případ má na svědomí francouzský autor Jean-Marie Blas de Roblès.

Závratné dobrodružství objevující minulost, budoucnost a hranice populární literatury, technologie a lidské představivosti.

Skotské aristokratce lady MacRaeové je ukraden vzácný diamant zvaný Ananké. V tutéž dobu jsou poblíž jejího hradu nalezeny tři pravé nohy obuté v kotníkových teniskách stejnojmenné značky. Po stopách zločinu se na palubě transsibiřského expresu pouští bodrý vyšetřovatel John Shylock Holmes, jeho podivuhodný majordomus Grimod a také jeho přítel, geniální výstřední dandy a kuřák opia Martial Canterel. Tento napínavý spletitý příběh zasáhne rovněž do osudu francouzské továrny vyrábějící čtečky elektronických knih. Její majitel, čínský podnikatel pan Wang, se rozhodl, že svým zaměstnancům nechá při práci předčítat, netuší však, že četba bude mít vliv nejen na výkonnost dělníků, ale také na jejich životy. A možná i na ten jeho.

Nový Roblèsův román v sobě s břitkou ironií mísí odkazy na všechny klasiky dobrodružné četby a zároveň je vášnivou oslavou síly literatury i radikální kritikou všech možných ideologií a anonymní, chapadlovitě se rozrůstající moci, která zasahuje až do našeho nejintimnějšího soukromí.

 

Ostrov v bodě Nemo

Autor: Jean-Marie Blas de Roblès
Přeložil: Ladislav Václavík

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-420-1
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Ostrov v bodě Nemo vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

„Máte návštěvu,“ odvětila a podala mu lístek. „Pokud dovolíte, pane, měl byste to svinstvo přestat kouřit. Ničíte si zdraví.“

„To je lék, slečno Sherringtonová. Pokud máte nějaké připomínky, obraťte se na doktora Ménarda.“

Canterel se podíval na kartičku a okamžitě se posadil.

„U svaté svíce arraské, Holmes! Holmes je tu, a vy mi nic neřeknete! Na co čekáte, pošlete ho nahoru!“

Slečna Sherringtonová obrátila oči v sloup, jako kdyby měla co do činění s bláznem.

„Už deset minut se vás snažím probudit…“ A ukázala na postel, kde ležela opiová souprava. „Mám ten váš lék odnést, nebo ho budete ještě potřebovat?“

„Můžete jít, prosím vás, a ty svoje sarkasmy si nechte hezky pro sebe.“

Martialu Canterelovi bylo čtyřicet pět let. Představte si úzký obličej, vlasy sčesané dozadu a odstávající po stranách – patřící muži, jenž k sobě každé ráno volá kadeřníka a dává mu za vzor portrét osmnáctiletého Ludvíka II. Bavorského –, velké zelené oči s řasami tak hustými, že vypadají jako namalované; pěkný nos a mezi knírkem přistřiženým na francouzský způsob a vějířem vousů pod spodním rtem malá masitá ústa, jejichž úšklebek vyvolává znepokojení. (str. 16)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Řekli o knize

Není to psychologický, autobiografický ani faktografický román, je to přímo omračující románový leviatan, kříženec Julese Verna, Alexandra Dumase, Conana Doyla, Agathy Christie, Hermana Melvilla, Daniela Defoa a v neposlední řadě Pohádek tisíce a jedné noci… To, co zpočátku vypadá jako hra, jako strhující pastiš, brzy odhalí svou hloubku a životně důležitou naléhavost.

Le Figaro

Plnokrevný dobrodružný román, turbulentní a strhující. Žánr, s jakým se tak často nesetkáme. Žánr, který rozcuchá i plešaté a vzbudí i mrtvé, který se od první chvíle překotně žene vpřed a přímo fyzicky vás unáší daleko, předaleko…

Le Point

Vrátit se do prostředí románů našeho dětství je nefalšované potěšení. Jenže s tím se mazaně autor nespokojí. Jeho kniha není jen dobrodružný román pro mladé chlapce a dívky, je to také dílo plné otázek a přemýšlení.

Les 8 Plumes

 

Jean-Marie Blas de Roblès

Jean-Marie Blas de Roblès (* 1954)  je francouzský spisovatel, cestovatel, filozof a archeolog. Narodil se ve francouzském Alžírsku, většinu dětství prožil v jižní Francii. Studoval filozofii a historii, poté strávil dlouhá léta v Brazílii, Číně a dalších zemích, kde působil především jako učitel. U nás i v zahraničí se proslavil románem Tam, kde jsou tygři domovem (2008; česky Host 2010), za který získal významná literární ocenění včetně ceny Médicis 2008. V češtině vyšla také jeho další kniha Půlnoční hora (2010; česky Host 2011), s níž se dostal do nejužšího výběru na Velkou cenu Francouzské akademie za román.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOstrov v bodě Nemo

Blas de Roblès, Jean-Marie

Host, 2015

Napsat komentář