Ukázka z knihy Jezte! Nejezte! Jezte!

Jezte_nejezte_jezte_nahledovy

V mnoha publikacích, které pojednávají o dietách a správné stravě, se dočtete, že hladovka problém neřeší. Velkým strašákem je známý jo-jo efekt. Nyní ale přichází průlom! Začtěte se do ukázky z knihy, která pro lepší životní styl propaguje střídání období normálního stravování a půstů…

Kniha Jezte! Nejezte! Jezte!, jejímž autorem je výživový poradce Brad Pilon, vychází v nakladatelství Grada
a náleží do ediční řady Fitness – Síla – Kondice.

 

Dříve, než se pustíte do čtení knížky, zamyslete se na chvíli nad všemi možnými dietami, o kterých jste v posledních letech slyšeli nebo četli. Každá z těch diet má svůj vlastní háček; něco, co ji dělá jedinečnou. A každá z nich má tisíce následovníků, kteří tvrdí, že to je ta jediná správná dieta, která funguje.

Teď se zamyslete nad důkazy z reálného života, které máme přímo před sebou. Každý den vídáte stovky lidí, s rozličnou tělesnou stavbou a dodržující rozličné způsoby stravování. Jako příklad si vezměme kulturistiku. Představte si dvě skupiny profesionálních kulturistů v soutěžní formě, jen chvíli před tím, než vyjdou na soutěžní pódium. Jejich žíly jsou vystouplé, kůže napjatá, tělesný tuk prakticky žádný.

První skupina kulturistů je z 50. a 60. let. Tito kulturisté se byli schopni dostat do vrcholné formy za použití diet s nízkým obsahem tuků, vysokým obsahem sacharidů a středním obsahem bílkovin. Druhá skupina jsou kulturisté z 90. let a dále. Ti se do formy dostávali za použití velmi odlišné diety, která předepisovala střední obsah tuků, nízký obsah sacharidů a vysoký obsah bílkovin.

Obě skupiny na sobě mají neuvěřitelně málo tuku. Obě používaly různé prostředky, ať už schválené, nebo nelegální. Obě se držely velmi odlišného stylu stravování. A přitom nějak dokázaly dostat svůj tělesný tuk na neskutečně nízké hodnoty.

Stravování kulturistů se za posledních pět desetiletí dramaticky změnilo. Někteří kulturisté jedli šest jídel denně, někteří dokonce až dvanáct a více. Někteří jedli červené maso, jiní ne. Někteří prováděli hodiny aerobního cvičení, jiní zase vůbec. A přitom byli všichni schopni zhubnout a dostat se do „soutěžní formy“.

Důvod je prostý: to proto, že krátkodobě bude fungovat jakákoli dieta, pokud obsahuje nějakou formu omezení kalorického příjmu. A pokud ji budete dodržovat, tak máte zaručeno, že zhubnete. Problémem je, že takovou omezující dietu nemůžete prostě dodržovat dlouhodobě. Je jasné, že opravdu důsledný člověk může velmi přísnou dietu držet 12 týdnů a dostat se tak do skvělé formy. Se správným odhodláním může člověk vypadat dokonce jako model z obálky časopisu. A velmi malá, velmi specifická skupina toto může dělat několik let. Pro nás ostatní je takový způsob stravování příliš přísný, příliš zasahující do našeho životního stylu a až moc omezující na to, aby se dal dodržovat po delší dobu. Co kdybych vám teď řekl, že dlouhé a omezující diety nejsou pro snížení tělesné hmotnosti potřeba? Kdybych vám řekl, že existuje způsob stravování a životní styl, díky kterému je možné dosáhnout skvělých účinků na zdraví, zhubnout, a že neobsahuje žádná delší období omezování v jídle, specifické časování jídel, suplementy nebo stravovací plány?

Na následujících stránkách se s vámi podělím o svou teorii, která je výsledkem bezpočtu hodin studia a výzkumů, kariéry v oblasti doplňků stravy pro sportovce a zájmu o výživu. Seznámím vás s důvody, proč si myslím, že většina dietních plánů není potřeba, že jsou moc omezující a celkově moc složité na to, aby dlouhodobě fungovaly. A to nejdůležitější – popíši vám, co považuji za nejlepší způsob stravování a životního stylu, který vám pomůže zhubnout a dosaženou váhu si udržet, aniž byste potřebovali nějaké složité plány, pravidla a rovnice, které jsou pro většinu ostatních diet typické.

Koneckonců, svůj plán ani za dietu nepovažuji. Je to způsob stravování, který se nakonec může stát způsobem života. Musím vás na začátek varovat, že mnohé z toho, co budu tvrdit, je „jiné“ v tom, že to neodpovídá tomu, co je v současnosti považováno za běžné. Když jsem s tímto projektem začínal, tak jsem si slíbil, že nebudu slepě přijímat současná pravidla týkající se stravování jenom proto, že jsou zrovna v módě.

Jak nám konečně dokázal příklad dvou skupin kulturistů, k dosažení úžasné fyzické kondice může vést mnoho různých způsobů stravování. Pravděpodobně neexistuje nic jako „správné“ stravování. Jediné, v co můžeme doufat, je, že najdeme to, co funguje pro nás samotné. Stravování, stejně jako lékařství a věda obecně, se neustále vyvíjí a mění.

Takže i když názory v této knize mohou podle dnešních standardů vypadat nekonvenčně, věřím, že by se za nějakou dobu mohly docela dobře stát novými pravidly stravování! Jsem si jist, že když si tuto knížku přečtete s otevřenou myslí, tak zjistíte, že vše, co zde píšu, dává smysl. Možná se to bude lišit od toho, co vám budou říkat všichni ostatní, ale vše je podloženo celou řadou výzkumů a opravdu to může změnit váš život.

(Poznámka: Pro koncept Jezte! Nejezte! Jezte! používáme v knize zkratku ESE, která vychází z anglického názvu Eat Stop Eat.)

***

 STŘÍDAVÉ PŮSTY JAKO ŽIVOTNÍ STYL

Musím hned zdůraznit, že koncept Jezte! Nejezte! Jezte! nepovažuji za dietu. Nejsou zde žádné fáze, žádný bodový systém, není třeba jídlo vážit, žádné jídlo není zakázané. Nebudu vám říkat, že za obezitu může cukr, protože to není pravda. Ani tuk. Příčinou obezity je to, že si nejsme schopni uvědomit, jak hledáme odpovědi na špatném místě.

Obezita nevzniká působením nějakého určitého makronutrientu ve stravě. Strava za to vlastně ani nemůže. Podle mne je hlavní příčinou obezity nadbytek. Máme prostě příliš mnoho jídla. Jak už jsem uvedl dříve, každého dne se ve Spojených státech vyrobí tolik jídla, že to průměrně dělá asi 4 000 kilokalorií na obyvatele (přibližně dvojnásobek toho, co běžně denně potřebujeme).

Dejte si to do souvislosti s neustálým a vysoce efektivním marketingem potravinářského průmyslu a mylnými informacemi ze strany zdravotníků a nutričních poradců a problém vám hned bude zřejmý: Nejenže mnoho z nás jí příliš, ale většina dokonce ani neví proč.

Z tohoto důvodu není postup doporučovaný touto knihou dieta. Jde o životní styl zahrnující kombinaci krátkodobých půstů a posilovacího cvičení. V zásadě jde o způsob života, kdy člověk akceptuje malé, 24hodinové přestávky v jídle a současně přinejmenším dvakrát, třikrát týdně absolvuje posilovací cvičení. A to je vše. Jednoduše řečeno, jde o jeden až dva celodenní půsty týdně a dodržování cvičebního programu.

Veškerá studia a výzkumy mne přivedly k závěru, že jde o nejlepší možný a nejjednodušší způsob pro snížení tělesné váhy a udržení si svalové hmoty, a současně získání všech s půsty spojených zdravotních výhod. Mějte na paměti, že krátká období zdržení se jídla nejsou ničím novým – skoro každý se denně postí 8–10 hodin během nočního spánku, takže já zde pouze navrhuji prodloužení tohoto půstu. Jde také o nejsnadnější způsob, jak se zbavit obsesivně-kompulzivního jedení a potřeby prohledávat internet a knihy ve snaze najít tu nejlepší dietní strategii.

S metodou ESE se zbavíte nutkání a pocitu viny, které ovlivňují celou řadu dnešních stravovacích zvyklostí, stejně tak jako zažité myšlenky, že je třeba jíst neustále, nebo že dokonce existuje jeden jediný „dokonalý“ způsob stravování. Důvodem, proč jej nenazývám dietou, je to, že na rozdíl od veškerých populárních diet jde o styl stravování, který je možné dodržovat trvale po celý zbytek života.

Je to ten nejsnazší způsob, jak zhubnout, cítit se fit a udržovat si štíhlou postavu, přičemž nevyžaduje žádné složité plánování jídel. Nevyžaduje po vás, abyste kupovali neobvyklé potraviny či drahé doplňky stravy. Jen vás žádá o to, abyste se ideálně dvakrát v týdnu po dobu 24 hodin postili.

Vysoká adaptabilita ESE umožňuje hubnout, a zároveň umožňuje si dosaženou váhu dlouhodobě udržet. Nedělejte si hlavu, pokud vždycky nebudete držet půst právě 24 hodin. 24hodinový interval jsem zvolil kvůli tomu, že je snadno zapamatovatelný, umožňuje lidem jíst každý den a je možné ho využít u mnoha rozdílných úrovní tělesného tuku a potřeby zhubnout. Půsty v délkách 16 hodin mají stále svoji prospěšnost a půsty v délce 30 hodin nijak neublíží. Jde o to, že jakmile dodržujete krátkodobé půsty (kdy každý den jíte) a pravidelně cvičíte, přičemž si udržujete svůj životní styl flexibilní, tak vlastně provádíte ESE.

S ESE hubnete, aniž byste cokoli dělali: nevaříte, nejíte a neděláte si starosti s tím, co budete jíst, až zase jíst budete. Zato trávíte určitý čas cvičením (což byste ale měli dělat i tak, kvůli zdravotní prospěšnosti cvičení) a snažíte se každý den jíst alespoň trochu zodpovědně.

Nejlepší na tom je, že při tomto způsobu nezůstanete ani den bez jídla!

—————————————-

Líbila se vám ukázka? Prolistujte si ji celou přímo na stránkách nakladatelství!


gradaKnihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. Nakladatelství Grada si za dobu své existence vybudovalo pozici největšího tuzemského nakladatelství odborné literatury co do objemu tržeb, počtu vydávaných nových titulů i šíří oborů své působnosti a to jak v České tak i ve Slovenské republice.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJezte! Nejezte! Jezte!
Hubněte metodou krátkodobých půstů

Pilon, Brad

Grada, 2015

Napsat komentář