Za vrahem s bývalou jeptiškou

9a010b54c2_70648026_o2
Není den, v němž by se nemohla stát vražda. Ale 1. dubna? Není to aprílový žert? A kdo ji správně vyřeší, komu se povede rozplést zamotané vztahy v rodině?

Pokud rádi luštíte hádanky o několika neznámých, začtěte se do nového příběhu z cyklu Případy bývalé jeptišky autorky Lee Harrisové. Vychází v nakladatelství Motto a jmenuje se Vražda na apríla.

Lee Harrisová, vlastním jménem Syrell Rogovin Leahy, píše romány již přes dvacet let. V roce 2001 získala za svůj přínos detektivní literatuře dokonce cenu – Career Achievement Award. Hrdinkou série je bývalá jeptiška Christine Bennetová, která sotva opustila brány kláštera, začala řešit záhadné případy vražd, které se vždy přihodí na nějaký významný den – na Den práce, na Velikonoce, na Den smíření, na Silvestra a jiné. U prvního případu se seznámila se svým mužem, policistou Jackem Brooksem. V této již čtrnácté knize v řadě ji zastihneme jako spokojenou matku tříletého Eddieho. Rozhodně však neskládá ruce v klín.

Na apríla najde u domu poblíž zahradnictví muže s dýkou v zádech. Zalarmuje policii, jde však o aprílový žertík – Willard Platt zinscenoval svoji vraždu pro napínavou hru dramatického kroužku střední školy. Za několik hodin je ale nalezen opravdu mrtvý ve své garáži. Christine se okamžitě vydává po stopě, protože se cítí být osobně zainteresovaná v případu. Nabídne pomoc vdově, její dceři i synovi. Místo toho, aby se jí povedlo vnést nové světlo do případu, naráží na nové a nové záhady ze života pana Platta. Proč chodil o holi, když měl nohy zdravé? Kdo ho kdysi dávno postřelil? A co jeho tajemné první manželství? A jak s tím vším souvisí autonehoda, při níž zahynul jeho vnuk? Řídila opravdu jeho žena a na vině bylo náledí, nebo to vše bylo jinak? Christina chápe, že je před ní nelehký úkol rozpoznat, kdo jí lže a kdo mluví pravdu, ale nevzdá se, dokud případ nevyluští. Pomůže jí jak manžel Jack, tak jeptiška, sestra Josepha. Ale řešení celé záhady je jen a jen na ní…

Pokud máte chuť nechat se zasvětit do amerického způsobu života a necháte se rádi napínat, určitě po Vraždě na apríla sáhněte. I když příznivci Lee Harrisové by jí jistě mohli vytýkat obvyklou kostru příběhu – něco se událo, klíč k řešení leží v minulosti, několik podezřelých, ale viníka je třeba hledat ve skutečnosti jinde – určitě milovníky detektivek nezklame. Hlavní postava prochází vývojem a časem jako všichni normální smrtelníci, řeší i svoje obvyklé každodenní starosti o rodinu. Není to žádná superhrdinka držící v ruce pistoli, je to jen žena, která se umí vcítit do ostatních, a z toho pramení její schopnost rozkrývat tajemství. Děj má potřebný spád, podstatné se čtenář dozví ve vnitřních dialozích Christine, která si své myšlenky urovnává jako každá žena tím, že o nich mluví. A proč zrovna bývalá jeptiška? Třeba proto, aby se důvtipná „pátračka“ dostatečně lišila od těch ostatních.

Osobně si myslím, že Lee Harrisová ještě nevyčerpala potenciál svojí hlavní hrdinky a že se tedy můžeme těšit na nová a nová dobrodružství. Dní v kalendáři je ještě dost a dost.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVražda na apríla

Harrisová, Lee

Motto, 2012

Napsat komentář