Pohled do zákulisí operace Rath

DSC_0702
V literární kavárně Academia byla ve středu odpoledne představena kniha Operace Rath – Pohled do zákulisí policejního vyšetřování. Uvedení knihy a následné autogramiády se účastnil vedoucí serveru Lidovky.cz a současně také autor knihy Radek Kedroň, spolu s bývalým elitním detektivem Liborem Gregorem a ředitelem nakladatelství Vyšehrad Pravomilem Novákem.

Autor Radek Kedroň dlouho váhal, zda má knihu o kauze s Davidem Rathem opravdu napsat. Nakonec ho v jeho původní myšlence utvrdil sám Rath, když neustále přinášel nové a nové verze, jak se k zabaveným penězům dostal. Kauza s bývalým středočeským hejtmanem je průlomová zejména tím, že Rath je první „velká ryba“, kterou se podařilo chytit, a zároveň tím, že byl zatčen poslanec chráněný imunitou.

DSC_0693

Radek Kedroň a Pravomil Novák

Na otázku, čím je kniha výjimečná, když média o celé kauze dopodrobna referovala, Kedroň odpověděl, že kniha obsahuje doposud nezveřejněné materiály. Analyzuje propletenec osobních vztahů mezi ústřední trojicí Rath – Pancová – Kott. Snaží se dešifrovat jejich motivaci a odkrýt plány, co s ukořistěnými penězi hodlali podniknout. Publikace se opírá o soudní a policejní protokoly, nejen o mechanický přepis odposlechů. Přináší detailní pohled do práce vyšetřovatelů, kteří často musí čelit bojům s vlastními šéfy a zastaralou technikou.

Kniha je dle autora příjemná tím, že je psaná jako detektivka. Přestože vychází měsíc po odsouzení Davida Ratha, spisovatel má za to, že nemohla být zveřejněna dříve, protože se snažil, aby byla pokud možno kompletní a nemohla žádným způsobem ovlivnit rozsudek. Také si značnou část svých materiálů z přelíčení doslova „odseděl“ u soudu.

Libor Gregor

Libor Gregor

Detektiv Libor Gregor s autorem úzce spolupracoval a na vzniku knihy se nemálo podílel. Vyvracel veškerá tvrzení o tom, že případ středočeského exhejtmana vznikl na objednávku. Považuje to za holý nesmysl. Zároveň nemá Rathovo odsouzení za nějaké zadostiučinění pro sebe a svou práci, spíš je rád, že policie dokázala případ dotáhnout do konce a získat dostatek důkazů.
Radek Kedroň dále prozradil, že kniha na rozdíl od novin více demaskuje Ratha a jeho spolupracovníky v jejich nahlížení na okolní lidi a na své voliče. Autor dosud žasne nad tím, že přestože všichni aktéři kauzy měli minimálně tři velké signály, že je policie vyšetřuje, bez zaváhání je ignorovali a pokračovali ve své činnosti dál. Na otázku, jestli může potvrdit, že má David Rath skutečně takové charisma, jak se o něm tvrdí, odpovídá:

„To já jako muž asi nemohu úplně posoudit. Postava Davida Ratha mě v mnohém fascinuje. Je to člověk nebývale pracovitý, tvůrčí a naprosto ‚omyvatelný‘, s neuvěřitelnou schopností sebeprezentace. Ráno přebere úplatek a v poledne už brojí proti korupci.“

Ke konci zaznělo několik otázek z publika k podrobnostem kauzy a k vysvětlení některých faktů. Kniha se tentokrát nekřtila poléváním, ale rovnou se přešlo k jejímu podepisování.

DSC_0728

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOperace Rath
Pohled do zákulisí policejního vyšetřování

Kedroň, Radek

Vyšehrad, 2015

Napsat komentář