Nenechte si ujít v týdnu od 21. do 27. září 2015

192_big
Září se chýlí ke svému konci a vlády se ujímá podzim. Stále kratší dny vám ale mohou zpříjemnit literární akce, ze kterých si vybere opravdu každý. Jejich nabídka je, jako vždy v tomto období, totiž vskutku pestrá.

non serviamV pondělí 21. září proběhne v Brně autorské čtení Scarlett Rauschgoldové z její nové knihy Non serviam . Jedná se o sbírku sci-fi a fantasy povídek, které spojuje právě jméno knihy – nebudu sloužit. Její hrdinové jsou totiž soběstační, odvážní a cenící si svobody. Autorku si můžete přijít poslechnout od 17 hodin do literární kavárny Book Café. Následovat bude i autogramiáda.

I v Praze můžete v pondělí ulovit nový podpis do sbírky. Uskuteční se totiž autogramiáda amerického psychologa Philipa Zimbarda. Podepisovat bude svou knihu Luciferův efekt, jejímž podtitulem je Jak se z dobrých lidí stávají zlí. Kniha totiž mimo jiné přináší i podrobnou analýzu autorova Standfordského vězeňského experimentu, který se uskutečnil roku 1971. Pokud vás téma zajímá, pak byste v 17 hodin neměli chybět v Literární kavárně Academia.

V úterý 22. září se ve Vyškově budete moci setkat s naším nejvýznamnějším znalcem a překladatelem Shakespeara Martinem Hilským, jehož přednáška proběhne v Knihovně Karla Dvořáčka. Začátek je naplánován na 16:30 hodin. Program bude doplněn i výstavou keramických figur klaunů a šašků ze Shakespearových her, jejichž autorem je Jaromír Kotisa, souborem grafik od Mariny Richter a také hudbou z alžbětinské doby, kterou na klavír zahraje Iva Bartošová. Moderovat bude Ivan Pokorný.

Ve středu 23. září zavítá do Prahy David Lagercrantz, autor čtvrtého dílu Milénia, které začal psát Stieg Larsson. Autogramiáda k autorově knize Dívka v pavoučí síti započne v 17 hodin v Paláci knih Luxor. Stieg Larsson zemřel krátce před vydáním Mužů, kteří nenávidí ženy. Úspěchu svého díla se tak nedočkal. Jeho postavy, hackerka Lisbeth Salandrová a investigativní novinář Mika Blomkvist, se však staly natolik živými a jeho svět tak komplexním, že by byla velkou škodou v díle nepokračovat. Čtvrtého dílu se proto ujal švédský spisovatel David Lagercrantz.

Ve středu do Prahy zamíří ještě jedna pozvánka. Jedná se o křest knihy Růže od Stalina, kterou napsala spisovatelka, překladatelka a novinářka žijící v Barceloně Monika Zgustová. Křtít se bude od 18 hodin v Café Ponrepo. Knihu pokřtí Vladimír Karfík, ukázku přečte herečka Lenka Krobotová. Kniha vypráví až téměř neuvěřitelný život dcery jednoho z nejznámějších mužů 20. století – Josifa Vissarionoviče Džugašvili, známějšího pod jménem Stalin.

I poslední pozvánka bude na křest knihy. V Městské knihovně Znojmo se bude křtít příběh Petry Dvořákové Flouk a Líla. Vše samozřejmě proběhne za účasti autorky. Chybět ale nebude ani ilustrátorka Kateřina Hikadová. Vystoupí i dětský pěvecký sbor Libohlásek a pro děti bude připravena soutěž. Kniha je určena dětem od pěti do sedmi let a seznamuje je s rozdílem mezi skutečným a virtuálním světem, odlišností běžných vztahů od těch na sociálních sítích a také s hodnotou pravého přátelství.

Zajímají vás další literární akce?
Pak nahlédněte do našeho Kalendáře akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář