Zahrajte si o odvážný pohled do americké historie

Utajene-dejiny-Spojenych-statu-perex
USA v současnosti patří mezi velmoci v mnoha směrech. Nejenže jsou centrem světových financí a patří mezi významné inovátory v oblasti technologií, ale vyznačují se i největší ekonomickou a vojenskou silou. Jak se jim to podařilo?

Zásadní události americké zahraniční politiky

Utajene-dejiny-Spojenych-statu-ukazkaPoznejte odvrácenou tvář amerických dějin!

Mysleli jste, že znáte americké dějiny? Tato kniha, bořící mýty o hodných a dobrotivých Spojených státech, vás přesvědčí o opaku.

USA se v průběhu 20. století staly světovou velmocí s největší ekonomickou a vojenskou silou, inovátorem v oblasti technologií, centrem světových financí a pro mnohé kulturním a demokratickým vzorem. Ale podobně jako jiná historická impéria, i to americké bylo budováno agresivní politikou a válkami.

Oscarový režisér Oliver Stone a renomovaný historik Peter Kuznick předkládají odvážně kritický přehled nejbolestnějších (a často také málo známých) aspektů amerických dějin – od anexe Havaje a invaze na Filipíny, podpory diktátorských režimů, zákulisní politiky a pletichaření během obou horkých světových válek a následující studené války až po období tzv. války proti terorismu po 11. září 2001 s vojenskými taženími na Blízkém a Středním východě.

Tato jedinečná, často provokativní kniha nám ukazuje, jak často a daleko se během posledních sta let nechaly Spojené Státy odvést od proklamovaných demokratických hodnot.

 

Utajené dějiny Spojených států

Temné stránky americké historie od anexe Havaje po tažení v Iráku

Autoři: Oliver Stone, Peter Kuznick

Vydalo: nakladatelství CPress
Překlad: Eva Kadlecová
Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Vydáno: 9/2015
ISBN: 978-80-264-0812-3

Přečtěte si více o knize Utajené dějiny Spojených států, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství CPress patřící pod společnost Albatros Media. Navíc si můžete stáhnout a přečíst také ukázkovou kapitolu.

cpress-AM

Nakladatelství CPress systematicky rozšiřuje svou knižní nabídku zejména v oblastech knížek pro nejmenší, cestování, historie a military, hobby, auto-moto, zdraví a životní styl, příroda a zahrada, umění a kultura a technika a věda. Novým knižním oborem, který si už pevně vydobyl své místo v našem nakladatelství, jsou kuchařky, jak pro dospělé tak i pro děti.

Albatros Media, a.s. je mediální společnost a největší knižní vydavatelství v ČR. V návaznosti na tradici sahající až k roku 1949 společnost vydává více než tisíc knižních titulů ročně. Skupina zaštiťuje knižní nakladatelství Albatros, CooBoo, Plus, Motto, XYZ, Edika, BizBooks, CPress, Computer Press, Management Press, B4U Publishing, Fragment, partnerský projekt Edice České televize a nakladatelství elektronických knih eReading.

 

Ukázka z knihy

Další přijatá opatření se týkala „nežádoucích osob“. V roce 1911, ještě jako guvernér New Jersey, nadšený přívrženec eugeniky Woodrow Wilson podepsal zákon, který povoloval sterilizaci vězňů, epileptiků a slaboduchých. Během následujících desetiletí bylo sterilizováno asi šedesát tisíc Američanů, z nich více než třetina z Kalifornie. Stát se zvláště zaměřoval na sexuálně aktivní ženy. Budoucí německý vůdce Adolf Hitler tento vývoj v USA pozorně sledoval a prohlásil, že některé své strategie „nadřazené rasy“ založí na amerických modelech, které opěvoval, ale kritizoval za to, že nebyly dotaženy do konce. To on je dotáhl dále. Mnohem dále.
V letech 1920 až 1925 se tři až šest milionů Američanů přidalo do řad rasistů, antisemitů, antikatolického Ku Klux Klanu, který ovládal politiku v Indianě, Coloradu, Oregonu, Oklahomě a Alabamě a vyslal stovky svých delegátů na demokratické shromáždění roku 1924. Podivuhodným faktem je, že v roce 1925 přihlíželo čtvrt milionu lidí tomu, jak Washingtonem, D. C., pochoduje a manifestuje pětatřicet tisíc členů Ku Klux Klanu. (str. 39)

 

Vyhrajte knihu Utajené dějiny Spojených států

Stejně jako v daleké historii, i v současnosti můžeme nalézt příklady velmocí, které svou pozici vybudovaly a stále ji upevňují pomocí agresivní politiky a válek. Patří mezi ně i USA a vy se můžete přesvědčit, jak často a hlavně jak daleko od proklamovaných demokratických hodnot se tato země během posledních sta let odklonila. Udělejte si přehled o těch nejbolestnějších a často málo známých aspektech amerických dějin a poznejte odvrácenou tvář USA. Titul se totiž rozhodně nebojí zbourat zažité omyly a předložit čtenářům pouze čistou pravdu.

Ve spolupráci s nakladatelstvím CPress patřícím pod společnost Albatros Media vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Utajené dějiny Spojených států vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Utajené dějiny Spojených států
probíhá od 17. září do 1. října 2015.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Soutěž naleznete také na největším soutěžním portálu v ČR – Soutěže.cz a na Websoutěže.cz

Související soutěž

Soutěž o 3 naučné knihy Utajené dějiny Spojených států

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUtajené dějiny Spojených států
Temné stránky americké historie od anexe Havaje po tažení v Iráku

Stone, Oliver - Kuznick, Peter

CPress, 2015

Napsat komentář