Pátrání po ztracených insigniích Karlovy univerzity

large (2)
Již sedmdesát let probíhá pátrání po insigniích Karlovy univerzity, jež zmizely neznámo kam. O zatím bezvýsledném hledání a jeho historii vypráví nová kniha nakladatelství Cosmopolis.


Titul Proč zmizely insignie Karlovy univerzity, který vydalo roku 2015 nakladatelství Cosmopolis, součást nakladatelského domu Grada Publishing, je společným dílem autorské dvojice Milana Syručka a Josefa Svobody. PhDr. Milan Syruček je český novinář, spisovatel, poradce v orgánech Evropské unie a rytíř templářského řádu. Na Karlově univerzitě v Praze vystudoval filologii. Po studiích pracoval v Mladé frontě v různých odděleních, nakonec zakotvil v zahraničním oddělení. Absolvoval mnoho zahraničních cest a měl možnost nahlédnout i do tajných archivů. V současné době spolupracuje s Literárními novinami a s Evropským parlamentem, věnuje se psaní literatury faktu a moderuje diskusní debaty v Evropském domě.

Ing. Josef Svoboda, Ph.D. studoval na výrobně-ekonomické fakultě VŠE a studia zakončil doktorandským studiem mezinárodních vztahů. Roku 1991 byl přijat na rektorát Univerzity Karlovy a stal se ředitelem vydavatelství Karolinum. O dva roky později si jej zvolil ministr kultury Pavel Tigrid jako svého náměstka pro kulturní dědictví, divadla a galerie. V roce 2013 byl jmenován kancléřem Českého vysokého učení technického a tuto funkci zastává dosud.

Za protektorátní éry byla česká univerzita společně s dalšími vysokými školami uzavřena, v činnosti zůstala pouze nacifikovaná německá univerzita, která byla zařazena do německého vysokoškolského systému a pojmenována jako Německá Karlova univerzita. Zmizení insignií (mezi které lze počítat univerzitní žezla, medaile, zakládací listiny a archiválie) vyplynulo z programového opatření nařízeného nejvyšším velením nacistického Německa, které nehodlalo připustit, aby se znovu dostaly do českých rukou. Jeden z nejmocnějších mužů Třetí říše Heinrich Himmler nechal prostřednictvím říšského ministra pro Čechy a Moravu Karla Hermanna Franka veškeré symboly a dokumenty, nacházející se v rektorátu univerzity, zabalit do beden a v dubnu 1945 odvézt do „bezpečí“. Dodnes není po sedm set let starých symbolech univerzity památky a není ani jisté, zdali jsou ještě na světě.

Titul Proč zmizely insignie Karlovy univerzity se ve své první polovině věnuje založení Karlovy univerzity a její historii až do doby nacistické okupace Československa. Pomyslná druhá polovina knihy poté mapuje právě okupační období naší země a konečně se zabývá i událostmi kolem případu zmizelých insignií. Publikace se však nezabývá pouze kusými historickými fakty. Snaží se rovněž odpovědět na filosofickou otázku, zdali vůbec nějaké symboly potřebujeme, a nastiňuje možnost dalšího bádání po nich. V samém závěru svého díla se autoři dovolávají případných pamětníků, svědků či jejich potomků a vůbec každého, kdo by mohl disponovat potřebnými informacemi, aby pomohli při znovunalezení insignií.

Jak jsem již zmínila, kniha není pouhým výkladem o aféře se stále nenalezenými symboly Univerzity Karlovy, ale poskytuje rovněž komplexní přehled dějin naší nejstarší vysoké školy od dob jejího založení v roce 1348 a nastiňuje i politické pozadí události s jejími symboly. Tím se jí podařilo zasadit téma do širšího kontextu. Text je navíc doplněn četnými černobílými fotografiemi, které jej oživují a poskytují důležitý vizuální podnět k vyprávění, které samotné je poutavé a nenudí.

Publikace byla psána převážně s populárně naučným cílem, doporučuji ji tedy každému, komu nejsou lhostejné dějiny českého státu a zajímá se i o méně frekventovaná témata. Kniha nejen poučí, ale zároveň donutí zamyslet se nad problematikou důležitosti symbolů v dnešním moderním světě.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProč zmizely insignie Karlovy Univerzity
70 let pátrání po 700 let starých symbolech české historie

Svoboda, Josef – Syruček, Milan

Cosmopolis, 2015

Napsat komentář