Nenechte si ujít v týdnu od 17. do 23. srpna 2015

192_big
Polovina srpna je za námi, ale léto je stále v plném proudu. A s ním i literární akce. Zúčastnit se můžete Malého festivalu autorského čtení, kam přijedou básníci z různých koutů republiky, nebo třeba křtu knihy Muena, hluboké učení lásky.

muenaNaše první pozvánka je do Karlových Varů. V Krajské knihovně Karlovy Vary proběhne v úterý 18. srpna křest knihy Muena, hluboké učení lásky. Autorkou knihy je Monika-Rozárka Telekiová. Vše započne v 16:30 a chybět nebude autorské čtení, hudební doprovod a samozřejmě ani malé občerstvení. A pro koho že je kniha určena? Dle slov autorky pro každého, kdo má v životě téměř vše, ale přesto stále „něco“ hledá.

Stejně jako předchozí měsíce, i v srpnu se ve Vsetíně koná letní čtení na střeše. Pořádá ho Masarykova veřejná knihovna Vsetín a tentokrát se koná ve středu 19. srpna od 17 hodin na terase na střeše knihovny na Dolním náměstí. Hrát, zpívat a číst z vybraných textů budou Žamboši, Renata Trličíková Marie Davidová. Večerem pak bude provázet Pavel Kotrla.

Ve středu 19. srpna můžete zavítat i do Prahy, kde proběhne Malý festival autorského čtení. Na tento den bylo pozváno sedm básníků z celé republiky, aby ve venkovním prostoru Domu čtení přednesli část své tvorby. Akce proběhne od 18 hodin. Těšit se můžete na Jana Nemčeka, který přijede z Ostravy. Letos debutuje sbírkou Proluky / Zpevněné parkovací plochy a také je organizátorem Literární sprchy, která se koná v ostravském dole Michal.
Dalším účastníkem bude básnířka, která sice pochází z Opavy, ale momentálně žije v Praze. Je jí Alžběta Luňáčková. Chybět nebude ani Kateřina Bolechová, která přijede z Českých Budějovic. Znát ji můžete díky jejím sbírkám Pohřebiště pecek nebo Antilopa v moři k majáku daleko má.
Poslechnout si budete moci i organizátora českobudějovických literárních večerů Miroslava Bočka, který je zároveň autorem knihy Některé mraky letí pomaleji. Z Netolic pak přijede básník a zároveň organizátor každoročního setkání básníků na zámku Kratochvíle Radek Štěpánek. Známý je díky svým sbírkám Soudný potok a Krajky Pagu.
Samozřejmě ale nebudou chybět ani zástupci Prahy. Přijde Petr Řehák, jemuž loni vyšla sbírka Násobit ruce, a také básník Tomáš Čada – autor Spodních pater, který se po více než tři roky staral o program Domu čtení.

I naše poslední pozvánka je do Prahy a i tentokrát se bude jednat o poezii. Městská knihovna v Praze totiž opět pořádá pořad z cyklu Nová jména v české literatuře. Jednat se bude o mladé pražské básníky, kteří možná ještě nejsou v literatuře příliš známí, ale rozhodně stojí za pozornost. Poslechnout si budete moci Mattiu Natale, Milanu Kudaevu, Anastasiu Barbanakovu, Vojtu Vacka a Derricka Cartera. Nejmladšímu z účastníků je teprve šestnáct let. Někteří z básníků jsou pak součástí literárních uskupení Zlatoválky a Literární periody, všichni dohromady se podílí na iniciativě Mladí básníci pražští. Pokud se chcete seznámit s mladými talenty, pak přijďte ve čtvrtek 20. srpna v 18 hodin do Domu čtení.

Zajímají vás další literární akce?
Pak nezapomeňte nahlédnout do našeho Kalendáře akcí!

Doporučení:
Share

Napsat komentář