Když je obyčejný člověk hlavním hrdinou…

obycejnyClovekNahled
…lidé čtou, aby mohli snít. Snít, že budou stejně slavní a stejně udatní jako knižní hrdinové. Starověký člověk vzhlížel k Achillovi, středověký zas k Lancelotovi. Ke komu ale můžeme vzhlížet my? K hollywoodským superhrdinům? A nebo spíše k obyčejným lidem, kteří se dokázali zachovat neobyčejně?

Nikdo z nás nechce být „obyčejný“. Každý by si přál se něčím zapsat do dějin. Williamu Stonerovi se to ale nepovedlo, byl učitelem, který se narodil, vyrostl, pracoval a zemřel. Nikdo na něj nevzpomínal. Vůbec ničím nevybočoval z řady. A přesto se stal hrdinou knihy Johna Williamse. Pro autora je právě on člověkem, ke kterému bychom měli vzhlížet. Ale proč? To už budete muset s knihou v ruce posoudit sami.

Stoner

Autor: John Williams
Přeložil: Jiří Popel

Počet stran: 286
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7473-304-8
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Stoner vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

William Stoner se narodí na konci devatenáctého století v Missouri do nesmírně chudé farmářské rodiny. Rodiče ho pošlou studovat zemědělství na místní univerzitu, ale mladý William se místo toho zamiluje do anglické literatury a oblíbí si univerzitní život, který je pravým opakem žebrácké dřiny, jakou poznal do té doby. Přesto ho ale během následujících let potká celá řada neúspěchů: svatba s dívkou ze „slušné“ rodiny způsobí odcizení mezi ním a rodič, jeho kariéra je v troskách, žena a dcera se od něj chladně odvrátí, osvěžující zkušenost s novou láskou skončí hrozbou skandálu. Stoner se ještě víc uzavře do sebe, znovu objeví stoické mlčení předků a čelí nezbytné samotě. Průzračný a hluboce dojemný román Johna Williamse je dílem nenápadné dokonalosti.

Ukázka z knihy

William Stoner začal studovat na Missourské universitě v roce 1910 ve věku devatenácti let. Po osmi letech, v době, kdy ve světě vrcholila první světová válka, obdržel doktorát z filozofie, nastoupil do téže školy jako učitel a pracoval v ní až do své smrti v roce 1956. Po celou kariéru zůstal jen odborným asistentem a ze studentů, kteří navštěvovali jeho přednášky, si na něj matně vzpomene jen malá hrstka z nich. Když zemřel, jeho kolegové se složili a zakoupili na jeho počest pro univerzitní knihovnu středověký rukopis. Ten je dodnes součástí místní sbírky vzácných tisků a je v něm věnování: „Dar knihovně Missourské univerzity na památku Williama Stonera z fakulty anglického jazyka věnovali jeho spolupracovníci.“
Když některý ze studentů občas narazí na jeho jméno, možná se podiví, kdo to asi mohl být, ale tam jeho zvědavost většinou skončí. Stonerovi kolegové, kteří si ho nijak zvlášť nevážili v  dobách, kdy byl naživu, o něm už skoro nikdy nemluví; těm starším je jeho jméno připomínkou toho, co je všechny neodvratně čeká, a v mladších nevyvolává žádné vzpomínky na minulost ani si pod ním nedokáží představit žádnou konkrétní osobu či souvislost s vlastní kariérou.

Pokud vás kniha zaujala, přečtěte si i pokračování ukázky.

Neváhejte si také přečíst naší recenzi této knihy.

————————————————

Zatímco William Stoner byl se svým životem vlastně spokojen, Rosemary je postavená do jiné situace. Je úplně obyčejnou dívkou, která ale musí žít neobyčejný život. Její rodina skrývá tajemství, které Rosemary nemůže tajit navěky – musí ho vypovědět, aby pak mohla dosáhnout svého vytouženého obyčejného života.

Všichni jsme z toho úplně na větvi

Autorka: Karen Fowlerová
Přeložila: Petra Jelínková

Počet stran: 328
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 120×185 mm
ISBN: 978-80-259-0399-5
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Všichni jsme z toho úplně na větvi vydalo nakladatelství Plus.

Silný příběh o lidech milujících i chybujících a o tom, že i ty nejlepší úmysly někdy způsobí velké utrpení.

Jako malá holka byla Rosemary pořádně upovídaná. Když chtěla rodičům něco vyprávět, prosili ji, ať začne raději rovnou uprostřed příběhu, aby se vůbec někdy dobrala jeho konce. Teď je Rosemary mladá vysokoškolačka, která toho moc nenamluví. A hlavně nemluví o své rodině. Ani my vám zatím příliš neprozradíme: snad jen to, že ačkoli je Rosemary dnes jedináček, dříve mívala sestru ve stejném věku, skoro dvojče, a staršího bratra. Oba sourozenci se ale z jejího života už dávno vytratili. Jak a proč k tomu došlo, představuje velké rodinné tajemství. Na její sestře Fern bylo totiž něco opravdu výjimečného a zvláštního. A Rosemary je odhodlaná vypovědět teď její příběh; začíná zprostředka a vrací se k začátku. A ve třetině knihy na čtenáře čeká velké překvapení…

Všichni jsme z toho úplně na větvi je román o rodině, o lásce a jednom vědeckém experimentu, který dodnes vyvolává silné emoce. Je to jedna z knih , jež vám nedají spát, a přináší zážitek, který doznívá ještě dlouho po přečtení.

Ukázka z knihy

Prostředek mého příběhu připadá na zimu roku 1996. Tou dobou se naše rodina scvrkla na sestavu, kterou ony staré záběry předznamenaly – já, matka a za kamerou neviditelný, leč zaručeně přítomný otec. V roce 1996 uběhlo už deset let od chvíle, kdy jsem se naposledy viděla s  bratrem, a  sedmnáct let ode dne, kdy zmizela moje sestra. Celý prostředek mého příběhu se točí kolem jejich nepřítomnosti, přestože byste to možná nepostřehli, kdybych vám to neprozradila. V roce 1996 občas uplynulo i několik dnů za sebou, kdy jsem si ani na jednoho z nich málem nevzpomněla.

Můžete si přečíst delší ukázku z knihy.

————————————————

V knize Mise zapomnění se ještě jednou vrátíme do univerzitního prostředí. Příběh profesorky Blancy Pereaové je ale vyprávěn daleko sofistikovaněji. Příběh ženy, která se přestěhuje do malého městečka v Kalifornii, je předkládán v několika časových i prostorových rovinách. Spolu s hrdinkou propátráme zapomenuté františkánské misie v Kalifornii i osudy španělských republikánských intelektuálů.

Mise zapomnění

Autorka: María Dueňasová
Přeložila: Simoneta Dembická

Počet stran: 447
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7462-824-5
Doporučená cena: 368 Kč

Knihu Mise zapomnění vydalo nakladatelství Jota.

To nejlepší v životě je vždy před námi. Zvrat osudu. Cesta. Druhá šance. Profesorka Blanca Pereaová se v hluboké citové krizi po rozvodu rozhodne přijmout nabídku stipendijního pobytu na malé univerzitě ve fiktivním městečku Santa Cecilia v Kalifornii. Nový život v kampusu a její práce, katalogizace díla zemřelého hispanisty Andrése Fontany, jsou nakonec mnohem zajímavější a podnětnější, než čekala. Seznamuje se s Danielem Carterem, přitažlivým americkým kolegou, a postupně proniká do spletité sítě milostných vztahů, intrik a skrytých tajemství, která neměla vyjít na světlo.

Ukázka z knihy

Někdy na vás život dopadne jako těžká a chladná olověná koule.
Přesně tak jsem se cítila, když jsem otevřela dveře pracovny. Tak důvěrně známé, tak útulné, tak mé. Předtím.
A přesto jsem na první pohled neměla důvod ke sklíčenosti. Všechno vypadalo tak, jak jsem to sama zanechala. Police plné knih, korková nástěnka se spoustou rozvrhů a vzkazů. Složky, kartotéky, plakáty inzerující staré výstavy, obálky adresované na mé jméno. Kalendář, stále otočený na stránce před dvěma měsíci, zamrzlý v červnu 1999. Všechno v místnosti, která pro mě po čtrnáct let představovala útočiště, pevnost, kde jsem rok za rokem přijímala houfy studentů, ztracených v pochybnostech, požadavcích a přáních, zůstalo netknuté. Zkrátka a dobře, všechno bylo stejné jako vždy. Jediné, co se změnilo, bylo to, co mě drželo pohromadě. V tom smyslu bylo všechno vzhůru nohama.

Nahlédněte i na další strany této knihy.

————————————————

Ani Bianca Baileyová, ani Athina Farrellové nejsou úplně obyčejnými ženami. Přesto ale ani jedna z nich není typickou románovou hrdinkou. Jsou to ženy, které jsou ve svém životě postaveny před velkou výzvu – vedení slavné kosmetické značky. Zároveň ale obě musejí řešit své osobní starosti a problémy. Je pro normálního člověka vůbec možné skloubit náročné zaměstnání s fungujícím rodinným životem?

Dokonalé dědictví

Autorka: Penny Vincenziová
Přeložila: Adéla Bartlová

Počet stran: 512
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-7306-705-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Dokonalé dědictví vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Slavná kosmetická firma House of Farrell vyrábí neméně proslulý The Cream, o který se ženy perou už od roku 1953. U Farrellů totiž mohou počítat s kvalitou a prvotřídní péčí. Svět kosmetiky se však rychle mění, firma ztrácí krok a její zakladatelka Athina Farrellová trpělivost. Ambiciozní Bianca Baileyová, úspěšná byznysmanka, se zapojuje do hry a má zkázu impéria zvrátit. Z minulosti se však vynořují temná tajemství a je třeba se s nimi utkat. Jak bude vypadat Biančin boj o záchranu „dokonalého dědictví“?

Ukázka z knihy

Takže – to byl konec.
Vlastně to bylo loučení. Ať se na to dívala jakkoli, House of Farrell, její celoživotní dílo, její životní láska, už neměl existovat.
Ta geniální, osobitá, radostná věc, která se zrodila v rok korunovace nové královny, věc, kterou stvořili spolu s Corneliem, už neměla patřit do jejích rukou. Už to nebude její poklad, její útěcha, nebudou to její myšlenky. Ale především útěcha; první měsíce po Corneliově smrti se ve svém strašném, prázdném žalu obrátila k práci. Ta žena je úžasná, říkali si lidé, využívá každou hodinu, kterou jí bůh seslal, pořád něco dělá. Bylo by však úžasnější nemuset pracovat, podvolit se, protože pak by ji žal a osamělost pohltily a ona už by v životě neměla vůbec nic.

————————————————

Někdy se člověk stane „neobyčejným“ proti své vůli. Rodinná dovolená, která měla posloužit k odpočinku a radostné oslavě manželského výročí, se zvrtne. Manželé Postovi ani nevědí jak a místo obyčejných lidí žijících poklidný život jsou najednou hlavními protagonisty rodinného dramatu. Neměli bychom přeci jen být – po tom všem, co jsme v dnes představených knihách viděli – za ty naše „obyčejné životy“ vděční?

Dovolenkáři

Autorka: Emma Straubová
Přeložila: Ema Stašová

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-247-5489-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Dovolenkáři vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Neodolatelný a vzrušující román o tajemství a žárlivosti, které vyplavou na povrch během idylické dovolené. Manželé Postsovi se s celou početnou rodinou a přáteli vypraví na Mallorku. Důvodem je pětatřicáté výročí jejich svatby a oslava promoce dcery Sylvie. Slunný ostrov, příroda, pláže a výborné jídlo slibují perfektní únik z hektického Manhattanu. Ale všechno vždy nejde podle plánu: v průběhu dovolené, která měla být tím nejkrásnějším životním zážitkem, vycházejí na světlo stará tajemství, ponížení a křivdy z minulosti…

Ukázka z knihy

ODJÍŽDĚNÍ vždycky přišlo z ničeho nic, bez ohledu na to, s jakým předstihem si do kalendáře zapsali platné termíny. Jim si zabalil kufr už předešlého večera, ale teď, když ho od plánovaného odjezdu dělilo jen pár chvil, si přestal být jistý. Sbalil si dost knih? Popocházel sem a tam před knihovnou ve své pracovně, tahal romány za hřbet ven a hned je zase zatlačoval nazpátek. Sbalil si boty na běhání? A co pěnu na holení? Z jiných částí domu slyšel, že jeho žena a dcera procházejí podobnou agónií cestovní horečky a pobíhají nahoru dolů po schodech s nějakou fakt úplně poslední nezbytností, kterou zapomněly přihodit na hromadu u dveří.
Kdyby to šlo, některé věci by Jim z tašek nejradši úplně vyházel: poslední rok svého života a pět předtím, než do toho spadl, pohled, který na něj Franny vrhla zpoza jídelního stolu toho osudného večera; pocit, že byl poprvé po třiceti letech uvnitř nových úst, a strašnou touhu v nich zůstat; prázdnotu čekání na zpáteční let, vyprázdněné dny, které se bude muset naučit zaplňovat úplně jinak než dřív. Jim se posadil ke svému psacímu stolu a čekal, až mu přijdou říct, že ho potřebují někde jinde.

Další ukázku z knihy si můžete prolistovat na webu nakladatelství nebo přímo na našich stránkách.


Dokážete si představit sami sebe jako hrdinu nějakého románu? Napište nám do komentářů pod článkem!

Můžete se také zúčastnit našich aukcí. Draží se v nich mnoho zajímavých knih.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStoner

Williams, John

Kniha Zlín, 2015

zobrazit info o knizeVšichni jsme z toho úplně na větvi

Fowlerová, Karen Joy

Plus, 2015

zobrazit info o knizeMise zapomnění

Dueňasová, María

Jota, 2015

zobrazit info o knizeDokonalé dědictví

Vincenziová, Penny

Pavel Dobrovský – BETA, 2015

zobrazit info o knizeDovolenkáři

Straubová, Emma

Cosmopolis, 2015

Napsat komentář