Být Němcem

Vymerovani-Nemecka
V kontrastu k tematizované představě o němectví kriticky promlouvají klíčové osobnosti poválečné německé literatury a poukazují tak na komplikovanost národní identity.

Publikace mapuje způsob, jímž německá poválečná inteligence přemýšlela o němectví. V prvním plánu se kniha snaží najít spojnice mezi tematizací němectví v politických, historiografických, filozofických i literárních textech, a to v období přibližně od roku 1960 do současnosti. Ve druhém plánu se zaměřuje na čtyři významné západoněmecké literáty (G. Grasse, M. Walsera, H. M. Enzensbergera a B. Strauße) a ukazuje jejich odchylování od bipolárního výkladu společnosti a dějin, k němuž docházelo v mnohem menší závislosti na politických událostech, než se v dějinách moderní literatury předpokládá. Snaží se tak potvrdit předpoklad, že tento různorodý a časově variabilní rozchod s bipolárním výkladem světa lze nejlépe vysvětlit, zohledníme-li, jak se němectví tematizovalo mimo literaturu, tedy v dobové německé historiografii, politologii a filozofii.

 

Vyměřování Německa

Autor: Aleš Urválek

Počet stran: 416
Vazba: brožovaná
Formát: 134×210 mm
ISBN: 978-80-7491-524-6
Doporučená cena: 339 Kč
Edice: Studium

Knihu Vyměřování Německa vydalo nakladatelství Host.

 

Aleš Urválek

Aleš Urválek (1974) vystudoval na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně němčinu a filozofii. Od roku 2003 působí na téže fakultě jako pedagog na Ústavu germanistiky, nordistiky a nederlandistiky. K jeho odborným zájmům patří moderní německojazyčná literatura, dějiny idejí a recepce německé literatury v České republice.

V roce 2009 vydal komentovanou antologii Dějiny německého a rakouského konzervativního myšlení, v témže roce byl spoluvydavatelem sborníku Germanistická literární věda (2009). Vedle výzkumné a pedagogické činnosti překládá z němčiny, například spolu se Z. Adamovou přeložil Lexikon teorie literatury a kultury (2006).
(Zdroj informací o autorovi: nakladatelství Host)


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů. Relativně nedávno našla v Hostu přístřeší i prestižní edice Česká knižnice, která zájemcům nabízí kvalitní ediční zpracování děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVyměřování Německa
Promluvy o podstatě němectví

Urválek, Aleš

Host, 2015

Napsat komentář