Dobrodružství lesního muže ve stověžaté Praze

Perenda-perex
Lesní muž jménem Perenda měl jedno velké přání – dostat se do Prahy a poznat její tajemná zákoutí. Moc toho ale objevit nestihnul…

Zkušená autorka knih pro děti i dospělé Magdalena Wagnerová (*1960) vydala v nakladatelství Plot svoji zbrusu novou, pohádkově laděnou, knihu s názvem Perenda. Možná kdyby její hrdinkou byla lesní žena, jmenovala by se Treperenda, ale lesní muž si musí vystačit s kratším jménem.

Nejen jeho jméno je neobvyklé, celá jeho osobnost je prapodivná a zvláštní. Nepodobá se žádné dosud známé pohádkové postavě (no, možná má v sobě kousek zlomyslného hejkala) a disponuje originálními vlastnostmi. Může být velký jako hodně urostlý muž – skoro bych řekla obr –, který vytrhne strom i s kořeny, ale když si lokne speciálního lektvaru, tak je zase maličký, že se protáhne i klíčovou dírkou. Není ani hezký, ani ošklivý, má rád tatranky a knížky. Ty dokonce čte! A když se v jedné knize dočte o Praze, městě plném duchů a strašidel, zatouží se tam nějak dostat. A jelikož od rozhodnutí má blízko k činům, opravdu se do města dostane.

Už z úvodu je asi zřejmé, že Perenda Magdaleny Wagnerové je příběhem velmi originálním. Co bych ale dodala já, je také příjemně čtivým, zábavným a plným humorných situací. Lesní muž vtažený do víru velkoměsta je přece jen tak trošku hrom do police a není to s ním jednoduché.

Knihu vybavil veselými ilustracemi Jaromír F. Palme, takže pokud byste tápali, jak vlastně Perenda vypadá, můžete vzít za vděk jeho představou – chlapík s úsměvem od ucha k uchu, copánkem na vousech a dredy zdobenými květinou, působící dobrácky.

Text je rozdělený do pěti delších kapitol a podle velikosti písma i četnosti ilustrací soudím, že je určen pro zkušené čtenáře. To ale neznamená, že menším dětem a předškolákům nemůže být předčítán. Nicméně varuji rodiče – připravte se na vodopád dětských dotazů a dovybavte se knihami o staré Praze. Možná, že ale nebude od věci upozornit, že bílé paní a bezhlavé příšery chodí v noci třeba i po vašem městě nebo po hradbách nedalekého hradu. A ze čtení knihy se pak může vyklubat pěkný výlet do okolí.

Jediné, co mě zklamalo, že příhod s městskými strašidly bylo žalostně málo. V podstatě mi přišlo, že Perenda je buď jen úvodem k dalším autorčiným knihám (Pověsti staré Prahy, Pražská strašidla a všemožná jiná zjevení), a nebo prvním dílem, který si žádá pokračování. V tichém souznění s dětmi, které budou po dočtení zklamané z brzkého konce, doufám, že autorka ještě nějaká veselá dobrodružství lesnímu muži připíše. Možná by se hodil i nějaký další recept, nejen ten na Smrtící houbový guláš, Noční můru à la bažant či recept na spokojené manželství, což by zase potěšilo předčítající maminky. Kdo ví, nechám se překvapit.

Každopádně Perenda je příjemnou pohádkovou knihou, plnou veselých příhod, vyprávěnou zkušenou pohádkářkou a zvažujete-li darovat dětem starším devíti let za vysvědčení knihu, je Perenda dobrou volbou.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePerenda

Wagnerová, Magdalena

Plot, 2015

Napsat komentář