Mezi dvěma světy

Obálka knihy
Dva příběhy, které se nikdy zřejmě takto přesně neodehrály, ale podobají se mnohým, které se skutečně staly. Marlo Morganová se ve své druhé knize, Poselství z věčnosti, znovu vrací do Austrálie k tamnímu kmenu Opravdových lidí. Tentokrát až do 30. let 20. století, kdy misionáři odebírali domorodcům děti, aby spasili jejich duše.


Druhý díl, Poselství z věčnosti, který stejně jako první vydalo nakladatelství Práh, volně navazuje na Poselství od protinožců. Opět nejde o knižní novinku, kniha vyšla už v roce 1998, ale i v tomto případě lze říci, že je to kniha, ke které se budete vracet. Vrátila jsem se k ní také.

Marlo Morganová v prvním díle jen naznačila, jak se Evropané chovali v Austrálii během 19. a 20. století, ve druhém díle události ukazuje na příběhu dvojčat, děvčete a chlapce, kteří byli ihned po porodu odebráni matce. Holčička se dostala do sirotčince, kde ji pojmenovali Beatrice, chlapec Geoff na farmu, odkud jej odvezli do Ameriky. Oba vědí, že jim něco chybí, prožijí velmi smutné dětství, hledají své kořeny a smysl svého života.

Ukázka z knihy

Malá ranka v noci trochu krvácela a sestra Rafaela v prádelně objevila na prostěradle krvavou skvrnku. Beatrici zavolaly sestry do kanceláře matky představené, kde ji vyslýchaly. Nemohla jim vyprávět o ceremoniálu, a proč ho udělala, ale ukázala jim malou ranku. Obě sestry si vyměnily pohled, z něhož pochopila, že jí nevěří. … Beatrice si pamatovala, jak jí sestra vpíchla injekci do paže a pak jí dala na obličej masku. Když se probudila, bylo jí špatně od žaludku a na břiše měla bílý obvaz. … Beatrice byla totiž zahrnuta do experimentálního projektu mladého ctižádostivého faráře, kterým se měla snížit populace australských domorodců. (str. 56 a 57)

Beatrice se přece jen podaří vrátit k Opravdovým lidem, naučí se jejich jazyk a dozví se mnohé o svých předcích i kultuře. Ale tím její osud ještě naplněn není. Musí se vrátit zpět do města a stát se prostředníkem mezi dvěma velmi odlišnými kulturami.

Geoff se dostane do dvou pěstounských rodin, ani v jedné nenajde porozumění a lásku. Jen krátkodobě má někoho, kdo mu věnuje pozornost a všímá si jeho kreslířského talentu. Nakonec se spřátelí s partou mladých lidí, kteří nerespektují zákony. Sám se pak vydá na bezcílné cesty po Americe, pije, propadne drogám, až ho zatknou za dvojnásobnou vraždu a on skončí ve vězení.

Ukázka z knihy

14. července 1960 nalezli Geoffa Marshalla v zadní aleji za obchodem s lihovinami v bezvědomí. Pod ním leželi na zemi dva mrtví muži. Geoff nebyl zraněný, ale jeho oděv byl prosáklý krví. O několik stop dál byl nalezen nůž s otisky prstů jistého Jeffa Marshe, které se shodovaly s otisky opilého muže. Nevzpomínal si na nic, dokonce ani nevěděl, jak se octl na Floridě. … Usoudili, že je oba zabil. Nevěděl. Na nic si nepamatoval. Neobtěžoval se úřady opravit, pokud šlo o jeho jméno. Někdy během minulých let ho někde zavřeli, a on zřejmě udal toto jméno při zatýkání. (str. 96)

Sourozenci žijí každý na jiném kontinentu, oba se cítí velice opuštění a dlouho nedokáží najít místo, kam by patřili. Beatrice se to podaří, když se vrátí k Opravdovým lidem, Geoffovi až ve vězení, kde se konečně může věnovat umění. Ale ještě musí najít cestu jeden k druhému. Podaří se jim to?

Jde o knihu, nad kterou se vám mnohokrát sevře srdce při představě, že se něco podobného skutečně dělo. Jen těžko lze pochopit zaslepenost a nespravedlnost, kterou dvojčata musí snášet až do své dospělosti. Jak mohou jeptišky ubližovat dětem? Jak může kněz kázat o lásce k bližnímu svému a poukazovat na to, že zachránil domorodého chlapečka, když mu v podstatě jen a jen ubližuje? Jsou 30. léta 20. století a Evropané tehdy nevěřili, že jsou původní obyvatelé Austrálie také lidmi. Brali je jako méněcennou rasu zralou na převýchovu. Nedokázali uznávat jiného hodnoty než ty své.

Autorka staví stejně jako v prvním díle do protikladu naši agresivní kulturu, v níž existuje jen jedna jediná pravda, a mírumilovnou filozofii australských domorodců. Tentokrát ji však uvádí do širších souvislostí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePoselství z věčnosti

Morganová, Marlo

Práh, 2005

Napsat komentář