Vyhrajte klasický horrorový román o stvoření monstra

Frankenstein-perex
Příběh doktora Frankensteina se dočkal mnoha vydání, filmových zpracování a dalších adaptací a stal se součástí popkultury, i když občas dojde k překroucení a Frankenstain je v nich netvor. Přečtěte si, jak tomu je v původní verzi.

Zrození nestvůry

Vědec a filosof Viktor Frankenstein zjistí, že abychom správně pochopili život, nejdřív musíme pochopit smrt. Během svého bádání objeví i způsob, jak oživit mrtvou hmotu, a rozhodne se stvořit dokonalého člověka. Jak už tomu často bývá, výsledkem byl zničující rozpor teorie a praxe. Pod doktorovýma rukama se zrodilo místo nádherného stvoření monstrum…

Hororový román Frankenstein neboli moderní Prométheus je literárními odborníky považován za zakladatelské dílo tak zvaného gotického žánru a podle některých spisovatelů se jedná i o první skutečné sci-fi. Děj a postavy knihy se staly součástí popkultury – i když většinou v překroucené verzi. Frankenstein tak často není hloubavý vědec, ale netvor, kterého vyrobil. Ten ovšem v románu žádné jméno nemá.

 

Frankenstein

Autorka: Mary Wollstonecraft Shelley

Vydalo: nakladatelství Omega
Překlad: Tomáš Korbař
Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Vydáno: 5/2015
ISBN: 978-80-7390-151-6

Přečtěte si více o knize Frankenstein, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Omega. A neměli byste zapomenout ani na ukázku.

logoOmega

Nakladatelství Omega se zabývá především vydáváním klasické české a světové literatury s novými obálkami, ale věnuje se i novým autorům a knihám. Vydává publikace v pestré škále edičních řad, mimo jiné edice Beletrie, kde vycházejí knihy českých i světových autorů. Specialitou mezi edicemi je regionální literatura – pověsti a městské legendy.

 

Ukázka z knihy

PANÍ SAVILLOVÉ, ANGLIE
Jistě budeš mít radost ze zprávy, že na počátku mého podniku se nepřihodilo nic zlého. A přece ses na vše dívala s tak černými obavami. Přijel jsem včera do Petrohradu a první věc, kterou činím, je ujistit svou drahou sestru, že jsem v pořádku a že má důvěra v úspěch výpravy neustále stoupá.
Jsem teď na severu daleko od Londýna, v petrohradských ulicích, kde mi ledový severák bičuje tváře, uklidňuje a naplňuje mne radostí. Můžeš vůbec pochopit mé pocity? Tento vítr, který sem přicestoval z krajin, kam vede má cesta, mi dává představu tamního mrazivého počasí. Mé vidiny, inspirovány tímto větrem plným slibů, jsou stále bouřlivější a živější. Marně se snažím sám sebe přesvědčit, že pól je pustým sídlem mrazu, má fantazie mi jej nepřestává představovat jako krajinu plnou krásy a radosti. (str. 5)

 

O autorce

Mary Shelleyová se narodila feministické spisovatelce Mary Wollstonecraftové a zakladateli filosofického anarchismu Williamu Godwinovi. Matka ale zemřela na poporodní horečku a dceru vychovával pouze otec. Mary zřejmě vyznávala otcovy hodnoty víc, než byl sám v jejím případě ochoten připustit. V sedmnácti i přes nesouhlas jinak velmi svobodomyslného táty utekla z domova za svou velkou láskou. Na krátký čas se tak stala jednou z manželek otcova přítele, významného romantického básníka Shelleyho. Jako jedenadvacetiletá napsala svůj první román. Rozporuplný kritický ohlas odborníků nic nezměnil na tom, že se rychle stala jednou z nejoblíbenějších britských spisovatelek. Je spoluzakladatelkou několika literárních žánrů a její tvorba byla velmi inspirativní pro další generace autorů.
(Zdroj informací: nakladatelství Omega)

 

Vyhrajte knihu Frankenstein

Mladý vědec Viktor Frankenstein touží porozumět tajemství života, avšak velmi dobře chápe, že jeho součástí je i smrt. Stráví tak mnoho času zkoumáním mrtvých, až jednoho dne objeví způsob, jak zemřelým znovu vdechnout život, a jeho jediným cílem od toho okamžiku je stvořit dokonalou bytost. Bohužel je místo toho výsledkem jeho práce ohyzdné monstrum s nadlidskou silou. Román vyprávějící celý příběh doktora Frankensteina patří mezi klasická díla hororového žánru a rozhodně by neměl chybět ani ve vaší knihovně.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Omega vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Frankenstein vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Frankenstein
probíhá od 11. do 24. června 2015.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Soutěž naleznete také na největším soutěžním portálu v ČR – Soutěže.cz a na Websoutěže.cz

Související soutěž

Soutěž o 3 horory Frankenstein

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFrankenstein

Shelley, Mary W.

Edice Knihy Omega, 2015

Napsat komentář