Putování po dřevěných a polodřevěných sakrálních památkách

pruvodceKostely
Zajímají vás sakrální památky a věnujete jejich návštěvám prázdninové výlety? Pokud ano, máme pro vás zajímavou publikaci, s níž neminete žádnou dřevěnou či polodřevěnou kapli, kostel a zvonici. Zajímavého průvodce pro vaše toulky vydalo nakladatelství Academia.

První publikace, která mapuje všechny dřevěné i polodřevěné kostely, kaple a zvonice kostelních areálů v České republice. Celkem se takových staveb u nás dochovalo 330. Kromě dobře známých staveb se v literatuře některé objevují poprvé. Jejich stáří sahá od 15. století do nejnovější doby. Text popisuje vznik a vývoj jednotlivých staveb, jejich podobu i konstrukci a také vnitřní vybavení včetně zvonů. Všechny stavby jsou přesně lokalizovány i vyznačeny v mapové příloze, která může sloužit jako geografický rejstřík. Charakter Čech, Moravy a Slezska je z hlediska dřevěné sakrální architektury velmi odlišný, proto je abecední katalog staveb rozdělen podle historických zemí.

 

NovaBoubinskaKaple

Nová boubínská kaple. Foto Ivo Grézl; http://drevenekostely.ic.cz.

Boubín
Šumavská hora Boubín (1362,2 m n. m.) se vypíná východně od Kubovy Huti. Adolf Schwarzenberg si vybudoval lovecký zámeček na jižním úbočí hory, na okraji nově zřízené jelení obory, ve výšce 1150 m n. m. Byl situován severovýchodně od proslulého Boubínského pralesa, přibližně v polovině vzdálenosti mezi vrcholem a Boubínským jezírkem, které bylo zřízeno v roce 1833 či 1836 jako umělá vodní nádrž na Kaplickém potoce pro plavení dřeva ze zdejších lesů do sklárny v Lenoře. U zámečku byla postavena chata pro služebnictvo a stáje a na louce pod ním lovecká střelnice. V západním sousedství zámečku vyrostla v roce 1905 dřevěná kaple, v níž se před zahájením každého lovu konaly bohoslužby. V roce 1931byl Boubín zestátněn a Jan Schwarzenberg dal zámeček i kapli ve shodě s uzavřenou dohodou rozebrat a přemístit do Staré obory u Hluboké nad Vltavou, kde stojí dodnes.

Pokračujte v četbě ukázky.

 

Dřevěné a polodřevěné kostely, kaple a zvonice České republiky

Autor: Karel Kuča

Počet stran: 684
Vazba: brožovaná
Formát: 170×242 mm
ISBN: 978-80-200-2444-2
Doporučená cena: 695 Kč

 

Knihu Dřevěné a polodřevěné kostely, kaple a zvonice České republiky vydalo nakladatelství Academia.

 

Karel Kuča

Ing. arch. Karel Kuča (*1961) je český architekt, historik urbanismu, výtvarník a publicista. Vystudoval Fakultu architektury VUT v Brně, v letech 1986‒1991 pracoval ve Státním ústavu památkové péče v Brně a Českých Budějovicích, dnes má vlastní ateliér.

Zdroj informací: nakladatelství Academia


Nakladatelství vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDřevěné a polodřevěné kostely, kaple a zvonice České republiky

Kuča, Karel

Academia, 2015

Napsat komentář