Kam vedou cesty mladých českých básníků?

Osip míří na jih - obálka
Nakladatelství Host se v části své edice Edice poesie Host zaměřuje na mladé české básníky a dává jim možnost poprvé publikovat svou vlastní tvorbu. Dnes se podíváme na dvě takto vydané sbírky básní, které ukazují, jak rozdílnými cestami se dnešní básníci mohou vydat.

Bohatý slovník, poetický jazyk a moderní prvky. To vše dohromady vytváří dojem vznešených básní, které se zároveň nebojí přiznat si svou aktuálnost. Česká překladatelka a esejistka Marie Iljašenko poprvé prezentuje vlastní básnickou tvorbu v knize nazvané Osip míří na jih.

Osip míří na jih

Autorka: Marie IjašenkoOsip míří na jih - obálka

Počet stran: 80
Vazba: brožovaná
Formát: 117×175 mm
ISBN: 978-80-7491-503-1

Knihu Osip míří na jih vydalo nakladatelství Host.

 

Zralý debut básnířky, překladatelky a editorky. Středoevropská „kulturní směs“, ustálená v jejím raném dětství prožitém v ruské kultuře, i studia komparatistiky nechala přirozený, nenásilný otisk v jejích textech. Zevrubně mapuje krajiny vnější i vnitřní, skutečné, ale i imaginární cesty, zachycuje ovšem také setrvávání na místě. Osobitým způsobem zpřítomňuje chvíle, kdy je člověk zadržen v pohybu, kdy se může zastavit a vnímat radost i napětí. Když vzniká napětí, vzniká i „bod zlomu“, vzniká trhlina, ze které vyvěrá silná poezie.

 

Marie Ijašenko

Marie Ijašenko se narodila roku 1983  v Kyjevě do rodiny s českými a polskými kořeny. Vyrůstala v Polici nad Metují. Vystudovala rusistiku a komparatistiku. Překládá z ruštiny, polštiny a ukrajinštiny. Knižně byly vydány její překlady románů Nebeské příbytkyArkadije Rovnera a Jeruzalémské sny bratrů Šargorodských. Příležitostně publikuje eseje a recenze v čtrnáctideníku A2 a slovenském Romboidu. Žije v Praze.
(Zdroj informací: nakladatelství Host)

 

Ukázka z knihy

Kniha

V jedné knize jsem četl o jezeru Sevan,
o okrové hlíně, o páleném jihu.
V jedné knize jsem četl,
že změníš-li místo, změníš osud.

Je to jako přeladit rádio na jinou stanici,
je to jako vstát a odejít, když Vltava začne vysílat
další pohřební pochod nebo dopisy,
které píše nějaký básník z vězení své milé.

———————————

Zbavte se nepotřebné interpunkce, okrasnosti a zaznamenávejte, co před vás postaví příroda a život. Vznikne sbírka básní, které jsou průnikem epického realismu a poetického fantastična. Jednoduché, přirozené a úderné – to jsou díla Václava Vomáčky v jeho první básnické sbírce nazvané Noční služba v kamenolomu.

Noční služba v kamenolomu

Autor: Václav Vomáčka

Počet stran: 80
Vazba: brožovaná
Formát: 117×176 mm
ISBN: 978-80-7491-504-8
Doporučená cena: 149 Kč

Prolistujte si ukázku!

Knihu Noční služba v kamenolomu vydalo nakladatelství Host.

Jedinou básní Vrchlický v Bystrém se tento „mág slova“, básník rytmu a mimořádné obraznosti stal ještě před svým debutem tajně slavným. Své psaní komentuje s nadhledem: „Kdesi cestou mezi obcemi Bystré a Otaslavice ztratil poslední zbytky soudnosti a opět počal zapisovati své verše na papír. Skromné smyšlénky k pobavení spolucestujících pro krácení si nevábné pouti linoucí se podél močálů a rozstřílených stodol s vyjevenými bludičkami. Tázati se nelze, odpovědi jsou zřejmé. A vice versa. Při zachování jisté míry lze ovšem lišit noc ode dne. Vítejte v kamenolomu!“

 

Václav Vomáčka

Václav Vomáčka (nar. 1983) strávil mládí na venkově v okolí Poličky. Podnikl několik veskrze vlažných pokusů o akademické vzdělání. Záhy dal přednost škole života. Působil v nejrůznějších, povětšinou dělnických zaměstnáních, čas od času v západoevropských zemích. Obchoduje s antikvárním zbožím a zároveň je sběratelem knih, což – jak známo – spolu příliš nepasuje. Se ženou opravil dům na Hané, kde nyní žije. Sbírka Noční služba v kamenolomu předkládá první plody básnické žně autorovy dospělosti.
(Zdroj informací: nakladatelství Host)

 

Ukázka z knihy

Dětské kruciáty

Vybírali jsme s bratrem kamení na poli
když zaslechli jsme o hrobu nešlo jinak
než opustit vše a vydat se v osud
následovali jsme zástupy odhodlaných dětí
které se cestou měnily v psy
dovedly nás až do krčmy v sousední vsi
tam služka jak sulc prostírá
ubohým zkonejšení v krupové polévce
na plotě se třepotají červené tepláky
vlhkost se odpařuje v huňatých kotoučích
ptáme se toho co nás vede:
kdo utiší naši žízeň?
ale flanďák sedí u rezatých vrat
v roji much přísahá
na ukřižovaného sysla

 


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů. Zajímavá je také Edice poesie Host, ve které nakladatelství vydává texty současných českých básníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNoční služba v kamenolomu

Vomáčka, Václav

Host, 2015

zobrazit info o knizeOsip míří na jih

Ijašenko, Marie

Host, 2015

Napsat komentář