Dezerty jedna báseň

large (3)
Pro všechny kuchařky, pekařky a kuchyňské experimentátorky vyšla nová kuchařka s názvem Dezerty jedna báseň. My jsme nechyběli na jejím křtu!

Ve čtvrtek šestnáctého dubna v prodejně Potten & Pannen ve Vodičkově ulici se uskutečnil slavnostní křest výše zmíněné kuchařky. Místo nemohlo být lépe vybráno, prostor ke křtu byl lemován kuchyňskými roboty, mixéry i pánvemi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Autorka kuchařky Mirka van Gils Slavíková.

Knihu napsala kuchařka českého původu Mirka van Gils Slavíková. Díky jídlu a zejména dezertům však procestovala svět – pečení studovala ve Francii, účastnila se soutěží na různých kontinentech a nyní žije v Nizozemí. Akce se zúčastnilo mnoho jejích přátel. Kmotrou knihy se stala nejlepší přítelkyně autorky, která je zároveň vědmou a knize předpověděla slibnou budoucnost. Kmotrem zase fotograf David Brázda, který vytvořil fotografickou složku kuchařky. Ten napověděl, že práce s Mirkou je velmi jednoduchá – během jednoho pracovního dne stihli nafotit a naaranžovat průměrně šestnáct dezertů! Mirčin smysl pro foodstyling je údajně velmi intuitivní. Vše nejlepší knize popřáli i zástupce nakladatelství Ikar, které kuchařku vydalo. Ředitelka nakladatelství zároveň prozradila, že to jistě nebylo Mirčino poslední dílo. V jednání je prý kuchařka zahrnující vše o chřestu, těšit se na ni můžeme příští rok.

Autorka s fotografem, kamarádem a kmotrem knihy, Davidem Brázdou.

Autorka s fotografem, kamarádem a kmotrem knihy, Davidem Brázdou.

Drinkem, který byl použit ke křtu, tentokrát nebylo šampaňské, ale originální a neotřelý zelený čaj! Vzhledem k tomu, že šlo o sladkou kuchařku, nemohly na křtu chybět ochutnávky. Mirka připravila své nejoblíbenější recepty z kuchařky, tedy makronky, madlenky a zvláštní typ marcipánu připravovaný podle receptu z Provence. Jako lákadlo na svou budoucí kuchařku připravila i bílý chřest v listovém těstě s bylinkovým dipem. Zejména makronky se rozplývaly na jazyku ve všech svých variacích – makové, kávové podle holandského stylu i jahodové lahodily jak oku, tak chuťovým pohárkům.

Připravené sladkosti byly dechberoucí.

Připravené sladkosti byly dechberoucí.

Kniha je plná barevných fotografií a samozřejmě receptů, zejména francouzských a to klasických i méně známých. Za zmínku i vyzkoušení stojí určitě makronky, madlenky, cannelés, financiers, kokosky, vaflové trubičky, lodičky z Marseille nebo bretaňské karamelky. U každého dezertu najdete i několik řádek o tom, jak dezerty vznikly a odkud pocházejí. Zajímavé a překvapivé je zejména zjištění, že málokterý recept má originální původ ve Francii – naopak, jejich rodištěm je spíše Itálie nebo jiné evropské státy! Každý recept je opatřen informací o délce přípravy i náročnosti.

—————————————–

Přečtěte si více o knize Dezerty jedna báseň a přečtěte si ukázku!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDezerty jedna báseň
Makronky, madlenky, financiers a spol.

van Gils Slavíková, Mirka

Ikar, 2015

Napsat komentář