Poznej sám sebe

Snímek 089
Sex není jenom fyziologický akt, díky kterému člověk může přivést na svět nový život. Je to činnost, která by člověka měla bavit a přinášet mu uspokojení.

Autorka Cassandra Loriussová je homeopatka a sexuoložka se specializací na párovou terapii, odbornice na tantru a východní spiritualitu. Proto není divu, že ve své další knize využila svých znalostí v těchto oborech a věnuje se jim v ní. Publikace vyšla pod názvem Mystický sex od A do Z v nakladatelství Metafora na začátku roku 2012.

Dílo je rozděleno na šest základních kapitol. Každá z nich se zaobírá jedním velkým tématem, které je úzce spojeno se sexem. Neočekávejte však sexuální příručku, která vám ukáže nejlepší polohy či místa pro dobrý sex. Tato kniha vám dá mnohem víc.

První kapitola je věnována především historii sexu. Je totiž nedílnou součástí našeho života už od počátku věků, akorát se v toku času mění jeho podoba, důležitost a postavení. V první kapitole se dočteme o tom, jak byl dříve sex důležitý i v takové oblasti, jako je náboženství. Uctívání žen a jejich ženskosti bylo na běžném pořádku. Žena byla symbolem plodnosti, a proto ji lidé uctívali i kvůli dobré úrodě. Bylo běžné, že k uctívání patřil také tzv. chrámový sex. Pak ale přišlo křesťanství a tato pouta se přetrhala.

Mimomanželský sex byl najednou hříchem a něčím nečistým. Homosexualita ani žádná jiná odchylka nepřipadala v úvahu. A žena, která si sex užívala, byla také považována za zvláštní. Až v současné době se začínáme zase vracet k představě, že sex je víc než činnost, při které zplodíme potomka. Je to něco, co nás spojuje s naším partnerem a mělo by nám dávat pocity štěstí, spokojenosti a lásky.

Kapitolu po kapitole se čtenář dozvídá zajímavé informace, kterého ho mohou přivést k lepšímu sexuálnímu životu, ale i k jiným důležitým věcem. Mně osobně nejvíce zaujala cvičení spojená s dýcháním, která pomohou člověku lépe rozumět lidem okolo, zlepšit partnerský vztah nebo se smířit se svými špatnými vlastnostmi. A je to vlastně celkem logické. Protože pokud jsme ve svém životě nešťastní a nespokojení, nemůžeme očekávat, že náš intimní život bude na dobré úrovni. Proto je důležité postupovat systematicky a začít měnit sebe a své okolí, než se pustíme do změn v našem intimním životě.

Publikace je doplněna barevnými fotografiemi, které čtenáři pomohou pochopit východní i západní tradice či starodávné pohanské obřady. Další prvek, o kterém bych se ráda zmínila, je přítomnost úryvků z knih starodávných textů. Člověk si snadněji může představit, jak určitý rituál či obřad vypadal. A určitě je to minimálně poučné. Mně osobně přišla kniha zajímavá a poučná, a to nejenom ve věcech, které se týkaly lepšího sexu.

Knihu bych doporučila všem, kteří se chtějí něco dozvědět o různých podobách mystického sexu a nebo se i něčemu přiučit. Nebylo by fajn, kdybychom začali svět vnímat pozitivněji a uměli se radovat z jedinečné síly okamžiku, který se už nikdy nevrátí? Naše uspěchaná doba nás čím dál víc nutí se za něčím hnát, ale co je víc – psychický stav člověka, nebo materiální stránka, která nás obklopuje?! Já stále věřím, že je to ta první možnost.

Někomu se určitě může publikace zdát naivní a až příliš optimistická. Slibuje člověku lepší život jen díky tomu, že se chvíli zastaví a bude „jen“ dýchat. Ale pokud se naučíme zpomalit a snažit se chovat lépe ke svým blízkým, myslím si, že svět, a tím pádem i náš sexuální život, začne být lepší.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMystický sex od A do Z

Loriusová, Cassandra

Metafora, 2012

Napsat komentář