Moderní Alenka v říši divů

SAM_2695
Náš život obklopují zázraky všeho druhu. Co vy považujete za zázrak? A věříte na ně?

Cecelia Ahernová je velice známá a oblíbená spisovatelka z Irska. Její nejznámější dílo se jmenuje PS: Miluju tě. Zajímavostí je, že ho začala psát už ve svých čtrnácti letech. Román se hned po uveřejnění stal mezinárodním bestsellerem a na jeho motivy byl natočen neméně úspěšný stejnojmenný film. Kromě románů napsala autorka i mnoho dobrých povídek. Výtěžek z nich věnovala vždy na charitu. V současné době se začíná prosazovat jako televizní producentka.

Její nejnovější dílo se jmenuje Dívka za zrcadlem. V České republice vyšlo na začátku roku 2012 v nakladatelství BB/art.

Hned, co jsem vzala knihu do ruky, zaujala mě svým vzhledem i názvem. Velice vkusná obálka mě hned oslovila a díky názvu jsem si vzpomněla na Alenku v říši divů. A to měla autorka určitě v plánu, protože dílo začíná touto citací:

„Darmo zkoušet,“ řekla, „v nemožnosti se věřit nedá.“ (Alenka)

„Moc zkušeností věru nemáš,“ řekla Královna.
„Když jsem byla tak stará jako ty, dělala jsem to každý den půl hodiny. A tak jsem někdy do snídaně uvěřila třeba v šest nemožností.“

Kniha je sice poměrně útlá, ale velice na mě zapůsobila svým kouzlem a doufám, že stejně tak zapůsobí i na další čtenáře. Dvě úžasné fantastické povídky jsou napsané jemně a citlivě. Obsahují určitá kouzla a čáry, ale mají v sobě poselství, která jsou víc než pravdivá.

První se jmenuje stejně jako kniha. Hlavní hrdinkou je mladá nevěsta Lila a dům její babičky. Jaké tajemství skrývá strašidelný dům, kterého se všichni v okolí bojí a vyhýbají se mu? A co se stane, když se dají jeho dávná tajemství do pohybu? Lila bude muset dát za pravdu v mnoha věcech své staré moudré babičce. Bude se moci ještě zachránit, nebo už bude pozdě?

Druhou povídkou je Stroj na vzpomínky. Hlavní hrdina je starý pán, který nikdy nezapomněl na svou první lásku. Vzpomínky však díky času blednou a člověk už si je nemůže vybavit, tak jak by chtěl. Proto se tento člověk rozhodl lidem vrátit jejich největší bohatství. Pomocí svého vynálezu jim vrací ztracené vzpomínky.

Čtení knihy pro mě bylo velkou ctí a potěšením. Jednoduchý příběh opředený fantastickými prvky musí na čtenáře působit kouzelným, ale zároveň i ohromujícím dojmem. Tak tedy alespoň zapůsobil na mě.

Každý z nás se někdy ocitl v situaci, kdy si říkal, že to snad ani není možné a skutečné. Ale co je vlastně opravdové? Lidé odjakživa v něco věřili. Měli své bohy a to, co bylo nevysvětlitelné, bylo zázrakem. I v současné době se může stát zázrak. Pro mě je zázrakem „pouhé“ zrození. A to ať člověka, zvířete či květiny. Není nádherné, když po dlouhém očekávání, velké dřině a velkém čekání přijde ten slastný pocit, když dosáhnete kýženého výsledku? Existuje snad krásnější pocit než to, když držíte v rukách právě narozené miminko?

Knihu velice ráda doporučím všem, kteří se chtějí trošku zamyslet nad svým životem. Nemyslela jsem si, že by mě mohla tato drobná knížečka donutit k tomu, abych ještě dvě hodiny po přečtení přemýšlela nad smyslem bytí. Ale stalo se a jsem za to velice ráda! Tímto děkuji autorce za neskutečně silný a působivý zážitek, které mi její dílo dalo!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDívka za zrcadlem

Ahernová, Cecelia

BB/art, 2012

Napsat komentář