Získejte pohled na dějiny v nových souvislostech

Ceske-a-evropske-dejiny-v-souvislostech-perex
Obvykle vnímáme jednotlivé historické události odděleně, ale co kdybychom se na ně podívali v širších spojitostech? Pomocí přehledných časových os a skvělého zpracování zjistíte, že mnoho z nich proběhlo vlastně současně.

Časové souvislosti z dějin

Historie v souvislostech_KB.inddVěděli jste, že ve stejném roce, kdy husité rozprášili křižáky u Domažlic, ve Francii stavěli hranici Johance z Arcu?

Napadlo vás, že ve stejné době, kdy mušketýři chránili krále Francie, popravoval kat Mydlář na Staroměstském náměstí 27 českých pánů?

Tyto, a mnohé další časové souvislosti, přinášíme v naší moderní publikaci. Poznatky ze studia českých a evropských dějin, které většinou vnímáme odděleně, tak máme možnost vidět v novém světle.

Praktickým doplňkem jsou přehledné časové osy, které znázorňují období vlády významných panovníků evropských zemí a jsou zpestřeny informacemi o přelomových vynálezech nebo kulturních počinech.

 

České a evropské dějiny v souvislostech

Autor: Jiří Fidler

Vydalo: nakladatelství Fragment
Edice: Doplňkové učebnice pro SŠ
Počet stran: 112
Vazba: vázaná
Vydáno: 3/2015
ISBN: 978-80-253-2194-2

Přečtěte si více o knize České a evropské dějiny v souvislostech, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Fragment. Prohlédnout si můžete také ukázku.

Nakladatelství Fragment vzniklo v roce 1991 a od té doby se zaměřuje na původní i převzaté tituly zejména z oblasti populárně naučné literatury, beletrie pro děti a mládež a leporel pro nejmenší. Nemalá část produkce nakladatelství je věnována také populárně naučné literatuře a beletrii pro dospělé čtenáře.

 

Ukázka z knihy

Zkáza „Neporazitelné armády“

Ceske-a-evropske-dejiny-v-souvislostech-ukazka2V polovině 16. století se Španělsko stalo námořní velmocí, což ve Středomoří potvrdilo vítězství jeho loďstva nad Osmany v bitvě u Lepanta v říjnu 1571. V Atlantiku ale byla španělská námořní hegemonie, posílená v roce 1580 anexí Portugalska, postupně narušována útoky korzárů působících ve službách Anglie. V roce 1572 korzár Francis Drake napadl tzv. stříbrnou flotilu a ukořistil přes 40 tun zlata. Nevyhlášená námořní válka značně poškozovala španělské zájmy, a proto se král Filip II. rozhodl rázně zasáhnout. Jeho rozhodnutí posílila poprava skotské královny Marie Stuartovny v únoru 1587, která byla obviněna ze spiknutí proti královně Alžbětě I. V červnu 1588 vyplula z Lisabonu španělská flotila 130 válečných lodí, označovaná jako Neporazitelná armáda. Jejím úkolem byl přesun do flanderských přístavů, nalodění invazní armády a útok na Anglii. V Doverské úžině však na Španěly 22. a 24. července zaútočily anglické lodi a jejich plán zhatily. Angličanům navíc přispěla na pomoc nepřízeň počasí, která španělskou flotilu zdecimovala, takže útok na Anglii ztroskotal. (str.61)

 

Vyhrajte knihu České a evropské dějiny v souvislostech

Podívejte se na historické události české země i Evropy novým pohledem a budete možná překvapeni, které události proběhly takřka současně. Pokud máte doma nadšeného milovníka dějepisu, publikací od Jiřího Fidlera mu uděláte jistě radost. Ačkoli je kniha zařazena v edici učebnic, zaujme svým zpracováním čtenáře i mimo školní lavice.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Fragment vám přinášíme soutěž, ve které mohou tři z vás knihu České a evropské dějiny v souvislostech vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu České a evropské dějiny v souvislostech
probíhá od 14. do 27. dubna 2015.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Soutěž naleznete také na největším soutěžním portálu v ČR – Soutěže.cz a na Websoutěže.cz

Související soutěž

Soutěž o 3 České a evropské dějiny v souvislostech

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČeské a evropské dějiny v souvislostech

Fidler, Jiří

Fragment, 2015

Napsat komentář