Skutečné životy na stránkách knih

autobiografie
S dnešními knižními tipy se ponoříme do příběhů, které napsal sám život. Můžete se těšit na velice zajímavou biografii hudebníka Leonarda Cohena, roční dobrodružství dobrovolníka Vojtěcha Bílého ve Středoafrické republice, nebo životopis Jana Svobody, který je uznávaným vědcem mezinárodní úrovně.

Kniha Když padají manga vám přiblíží dramatické osudy nejen Vojtěcha Bílého, který strávil jeden školní rok jako učitel-dobrovolník na karmelitánské misii ve Středoafrické republice. Knihu o tom, za jaké situaci a v jakých podmínek žijí obyvatelé této země, vydalo nakladatelství Portál.

Když padají manga

V období otevřených bojů, kdy se misie proměnila v improvizovaný uprchlický tábor, zde Vojta pomáhal se zásobováním, hrál si s dětmi uprchlíků, aby odvedl jejich pozornost od hrozícího nebezpečí, a rovněž podával exkluzivní zprávy o situaci českým i světovým médiím, vládám a humanitárním organizacím, které konflikt ve Středoafrické republice kriticky dlouho nezajímal. Stal se svědkem odsunu muslimů ze SAR, jenž měl vyřešit konflikt, avšak zpřetrhal mnohé sousedské i přátelské vazby. Vojtův návrat domů se pak víceméně překryl se zklidněním situace, kdy se lidé na misii a v jejím okolí „po bouři“ sbírají k další existenci.

Spolu se Sélékou patřili hadi a štíři ke každodenní realitě. Ale na rozdíl od rebelů se člověk se středoafrickou havětí naučil žít a vycházet. Štíra jsem kolikrát našel u sebe v pokoji hned vedle postele, jindy zase ve sprše. Potkal jsem několik hadů včetně malé černé plivající kobry. Musel jsem se víc dívat pod nohy, ale dalo se na to zvyknout. Jednou při venkovní výuce jsem dokonce na hada málem šlápl a vůbec o tom nevěděl, dokud mě na to neupozornila jedna studentka – aspoň jsme ho pak  hned několikrát zakomponovali jako příklad do probírané látky.

Autoři: Vojtěch Bílý, Alena Scheinostová

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-262-0787-0
Doporučená cena: 249 Kč

Přečtěte si více o knize Když padají manga

——————————————————-

Kniha Jiří Kristián Lobkowicz – Aristokrat s duší závodníka popisuje nejen životní příběh mladého českého aristokrata a jeho cestu k závodům Grand Prix, ale i dějiny české aristokracie a automobilismu jako takové. Knihu Miloše Hořejše vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Jiří Kristián Lobkowicz – Aristokrat s duší závodníka

Kniha se snaží přiblížit nejen životní osudy závodní „celebrity“, ale i podněty, které vedly mladého muže z aristokratického prostředí k účasti v tak krajně nebezpečné sportovní disciplíně. Přiblíženy jsou i životní příběhy jeho blízkých rodinných příslušníků či závodnických souputníků z aristokratických rodin, jejichž osudy byly v lecčems podobné. Odkrývají se nám tak dosud neznámé kapitoly volnočasového života šlechty, osobité sociokulturní skupiny, která sice ztratila v posledních desetiletích 19. století a zejména v prvních desetiletích 20. století mnoho ze své výlučnosti, zůstával jí však i v době první republiky jakýsi nimbus výjimečnosti, který se plně zračí i v pohledu širší veřejnosti na osobu Jiřího Kristiána Lobkowicze.

Dne 26. srpna 1928 se v Mělníce jel II. Klubový závod automobilů do vrchu Pšovka-Mělník. Svým významem šlo o malý podnik lokálního charakteru na trati s délkou zhruba 1200 metrů a s několika zatáčkami.

Svůj debut automobilového závodníka zde měl tehdy jedenadvacetiletý kníže Jiří Kristián Lobkowicz, dědic majetku mělnicko-hořícko-rožďalovické větve jednoho z nejstarších a nejvýznamnějších českých aristokratických rodů.

Neváhejte a pokračujte v četbě ukázky z knihy, doplněnou dobovými fotografiemi!

Autor: Miloš Hořejš

Počet stran: 312
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-204-3694-8
Doporučená cena: 349 Kč

Přečtěte si více o knize Jiří Kristián Lobkowicz – Aristokrat s duší závodníka

——————————————————-

Kniha Bez matky ne! je autobiografickým příběhem ženy, která nemohla téměř třicet let vídat svou matku a kterou po celá ta léta týral vlastní otec. Knihu o tom, jak se s mnohými smutnými okamžiky autorka Meral Al-Mer vypořádala, vydalo nakladatelství Ikar.

Bez matky ne!

V zemi, odkud pochází Meralina rodina, vládnou muži: hrdí a někdy i moudří. Ale často také brutální, bez úcty a respektu k ženám. Ani v nejmenším si nepřipouštějí, že by se žena mohla bránit. Meral se však z vlivu svého otce, který ji unesl matce, když jí byl rok, vymanila tím, že na něj v dospělosti podala trestní oznámení kvůli násilnostem, které na ní páchal. A tak znovu našla, co dlouhá léta tolik postrádala – svou matku, kterou téměř třicet let nesměla vídat…

Když jsem se začátkem osmdesátých let narodila v Mönchegladbach-Rheydtu, manželství mých rodičů už byla naprostá katastrofa. Na jedné fotografii sedí matka na nemocniční posteli, kráska v orientální noční košili jako pro princeznu, překrásnou tvář orámovanou lehce zvlněnými tmavými vlasy. Nebylo jí to nic platné. Můj otec nechtěl žádné děti, jenže Saliha, která doufala, že přírůstek v rodině by ho mohl obměkčit, tajně vysadila pilulky. Místo vytouženého syna jsem na svět přišla já, otec však svůj přístup nezměnil. Sotva ji propustili domů, mlátil Salihu celou cestu po schodech k jejich společnému podkrovnímu bytu v domě rodinného klanu, protože mu prý ani nedokázala porodit syna – jak to později vyprávěli sousedé.

Neváhejte a prolistujte si celou ukázku z knihy!

Autorka: Meral Al-Mer

Přeložila: Jitka Perglová
Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-249-2631-5
Doporučená cena: 299 Kč

Přečtěte si více o knize Bez matky ne!

——————————————————-

K osmdesátým narozeninám slavného hudebníka a písničkáře Leonarda Cohena vyšla u vydavatelství Vyšehrad stejnojmenná biografická publikace Leonard Cohen, kterou sepsal Liel Leibovitz. Seznamte se s Cohenem blíže a poznejte jeho život a tvorbu!

Leonard Cohen

V úvodu ke své knize, v originále nazvané podle jedné z Cohenových neslavnějších písní A Broken Hallelujah, Liel Leibovitz upozorňuje, že se ve skutečnosti nejedná o životopis, jako spíše o filosofické zamyšlení nad Cohenovým dílem. Základní etapy umělcova života jsou samozřejmě načrtnuty, jádrem knihy je však něco jiného. Autor pátrá po oné „nadčasovosti“ a hluboké pravdivosti, díky nimž má hudebník, spisovatel, filosof a básník L. Cohen nejširšímu publiku stále co říci, a snaží se zodpovědět některé otázky, například: Čím to, že je Leonard Cohen už téměř šedesát let uznávaný a obdivovaný? Čím to, že když vejde na pódium, nabitý sál ztichne a všichni čekají se zatajeným dechem? 

Že se z Leonarda Cohena stal úplně jiný člověk, si John Lissauer uvědomil, jakmile uviděl Casio. Byl rok 1984 a jeho mile překvapilo, když se mu zpěvák ozval po deseti letech mlčení. Lissauer věděl o Cohenově neuspořádaných osobních vztazích a čekal člověka pošramoceného životem, vůbec ale nebyl připraven na trubadúra, který vyměnil kytaru za jednu z těch hračiček s plochým plechovým zvukem, rozvěšeným v obchodech pro turisty po celé Broadwayi.

Neváhejte a přečtěte si celou ukázku z knihy!

Autor: Liel Leibovitz

Přeložila: Kateřina Novotná
Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 165×240 mm
ISBN: 978-80-7429-477-8
Doporučená cena: 328 Kč

Přečtěte si více o knize Leonard Cohen

——————————————————-

Závěrem dnešních knižních tipů doporučujeme knihu Volnomyšlenkář, která pojednává o osudech a postojích molekulárního genetika Jana Svobody. Knihu autorky Libuše Koubské o člověku, který má na svém kontě přes dvě stovky vědeckých prací, vydalo nakladatelství Academia.

Volnomyšlenkář

Prof. RNDr. Jan Svoboda, DrSc., (1934) je vědec mezinárodní úrovně, jehož výsledky jsou dalekosáhle využívány v medicíně. V Ústavu molekulární genetiky AV ČR se zabývá buněčnou a virovou genetikou a nádorovými viry. Objevil virogeny retrovirů, jejichž vznik vyložil integrací do buněčného genomu. Navrhl a dokázal, že sám virový onkogen v-src způsobuje vznik zhoubného nádoru. Zavedl a využil postupy buněčné genetiky a později i metody molekulární biologie, včetně klonování prvního unikátního genu v Československu. Za objevy, na nichž se Jan Svoboda podílel, byla v roce 1975 udělena Nobelova cena. Její laureáti uváděli tehdy Svobodu jako osobnost, která ji měla také spolu s nimi dostat. V roce 2010 dostal prestižní domácí vědeckou cenu Česká hlava. Na kontě má přes dvě stovky vědeckých prací.

Husákův režim postupně přitahoval otěže víc a víc. Po neprodyšném uzavření hranic a prověrkách, které pro ústav skončily velmi špatně, byly vyhlídky krajně nejisté. Jana Svobodu, který odmítl souhlasit se sovětskou okupací, vyškrtli z KSČ, do posudku mu napsali, že se nedoporučuje, aby vykonával jakkoliv vedoucí funkce. Byl tedy zbaven vedení své skupiny, na čas měl dokonce zákaz publikovat. Nesměl cestovat.

Autorka: Libuše Koubská

Počet stran: 130
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-200-2440-4
Doporučená cena: 285 Kč

Přečtěte si více o knize Volnomyšlenkář


Jaké osudy slavných lidí patří k vašim nejoblíbenějším? Napište nám své tipy do komentářů!

Nejen tyto, ale i další knihy můžete získat v našich aukcích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKdyž padají manga
Dobrovolníkem uprostřed válečného konfliktu

Bílý, Vojtěch - Scheinostová, Alena

Portál, 2015

zobrazit info o knizeJiří Kristián Lobkowicz – Aristokrat s duší závodníka
Kapitoly z dějin české aristokracie a automobilismu

Hořejš, Miloš a kol.

Mladá fronta, 2015

zobrazit info o knizeBez matky ne!

Al-Mer, Meral

Ikar, 2015

zobrazit info o knizeLeonard Cohen
Život, hudba a vykoupení

Leibovitz, Liel

Vyšehrad, 2014

zobrazit info o knizeVolnomyšlenkář

Koubská, Libuše

Academia, 2015

Napsat komentář