Nenechte si ujít v týdnu od 6. do 12. dubna 2015

Nenechte si ujít
Co vás čeká druhý dubnový týden? Můžete se setkat s Kateřinou Tučkovou, popovídat si o Philipu Rothovi či se zúčastnit křtu knihy Ema a pusinkový lupič. Děti si pak mohou vytvořit svou knížku na knoflík.

V úterý 7. dubna se v Jihočeské vědecké knihovně v Českých Budějovicích koná setkání se spisovatelkami Markétou Bednářovou a Libuší Horkou. Autorky vám v rámci svého autorského čtení od 16 hodin představí knihu Ve stínech za zrcadlem aneb O životě s psychózouNikdo z nás si nemůže být jistý, zda není duševně nemocný. Často se duševní porucha skrývá a dlouho se nemusí projevit. Markéta Bednářová o tom ví své a svým příběhem by chtěla přispět k pochopení a porozumění duševně nemocných.

Americký spisovatel Philip Roth patří k nejoceňovanějším autorům své generace. Napsal například Pražské orgie, Nemesis nebo Hodinu anatomie. Pokud máte tohoto autora rádi nebo vás zajímá, můžete ve středu 8. dubna v 17:30 přijít do Prahy do Amerického centra, kde se bude konat Literární setkání věnované právě tomuto spisovateli. Představena bude kniha Roth zbavený pout, kterou napsala Claudie Rothová Pierpontová. Večera se zúčastní i Ivan Klíma a Helena Klímová, kteří znají spisovatele osobně, dále i překladatel Jiří Hanuš a amerikanista Richard Olehla. Moderovat bude Hana Ulmanová.

I ve čtvrtek 9. dubna se bude v Praze něco dít. Zúčasnit se tentokrát můžete křtu knihy Ema a pusinkový lupič v Café Jedna od 17 hodin. Knihu napsal Rudolf Král a ilustroval ji Lukáš Urbánek. Osmiletá Ema má pocit, že se její rodiče nemají tak rádi jako dřív. Společně se svou bláznivou sousedkou se tomu rozhodnou přijít na kloub a naleznou pusinkového lupiče. Ten je nesmělý, a tak krade pusinky jiným ženám. Jediná šance, jak zachránit rodiče, je najít lupiči přítelkyni…

Na pátek 10. dubna pro vás máme hned dvě pozvánky. První je do Strašic u Rokycan, kde je plánováno divadelní představení. Tématem budou Radosti života od Františka Gellnera. Začátek je v 18 hodin ve Velkém sále Společenského domu. Představení se koná v rámci výročí vypuknutí první světové války. Radosti života byly druhou sbírkou známého autora buřičské generace. Obsahují 35 básní, ve kterých je například kritizována morálka či maloměšťáctví.

Druhé pozvání míří do Brna. Od 18:30 můžete přijít do Uměleckoprůmyslového paláce na autorské čtení Kateřiny Tučkové z knihy Fabrika: Příběh textilních baronů z moravského Manchesteru. Kateřina Tučková je česká spisovatelka a členka PEN klubu. Proslavila se především svými knihami Vyhnání Gerty Schnirch a Žítkovské bohyně. Za druhou zmíněnou knihu získala i cenu Josefa Škvoreckého 2012. Součástí pátečního čtení také koncert skupiny PONK.

A ani tentokrát nezapomínáme na děti. V Krajské vědecké knihovně v Liberci se v sobotu 11. dubna uskuteční další pořad z cyklu Sobotní pohádky. Tentokrát je přichystána pohádka O Palečkovi. Začíná se v 10 hodin a hostem bude lidový loutkář Jiří Polehňa.

Pokud máte chuť vyrobit si vlastní knížku, můžete vzít děti v sobotu 11. dubna do Městské knihovny na Mariánském náměstí v Praze 1. Od 14 do 16 hodin pořádá nakladatelství Portál tvůrčí dílnu pro děti s autorkou Lenkou Zemánkovou a ilustrátorkou Michaelou Bergmannovou. S jejich pomocí si děti vytvoří knihu, kterou pak zapnou na knoflíček a odnesou si ji domů. Všechny pomůcky budou zdarma k dispozici na místě. Akce je vhodná pro děti od 5 do 12 let.

Zajímají vás další literární akce? Podívejte se do našeho Kalendáře.

Doporučení:
Share

Napsat komentář